fbpx

Méně bolesti i silnější prožitky. Milování během menstruace má skvělé výhody 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Co vám může sex během menstruace přinést? Je nebezpečný? A lze během něj otěhotnět? Lékaři oddělují fakta od fikce

Zveřejněno: 31. 5. 2023

Sex v době menstruace může být pro některé lidi nepříjemný. Pokud ale přijmete správná opatření, může to být naprosto bezpečné a navíc příjemné. Sex během menstruace má navíc i své výhody. „Menstruace je přirozená věc, takže opravdu není důvod držet se zpátky,“ cituje doktorku a specialistku na plodnost ze San Franciska Aimee Eyvazzadehovou autorka Jenn Sinrichová ve svém článku pro server Humnutrition. V něm přináší sedm faktů, které jste možná o sexu během menstruace nevěděli.

1) Méně křečí

Podle studie zveřejněné v časopise Journal of Pain Research zažívá menstruační bolesti až 84,1 procenta žen. Jde o velmi častý příznak spolu s dalšími – například nadýmáním, citlivostí prsou, výkyvy nálad či podrážděností. A zmírnit nepříjemné pocity spojené s menstruací může pomoci právě sex – zejména pokud během pohlavního styku dosáhnete orgasmu. „Během orgasmu se děloha stahuje, což může pomoci zmírnit křeče,“ vysvětluje pro The Wellnest lékařka Lauren Demosthenesová. „Kromě toho mohou pomoci endorfiny, které se při potěšení uvolňují, včetně dopaminu,“ dodává.

2) Sex menstruaci neoddálí

Menstruační cyklus je regulován mozkem – konkrétně hypofýzou. Podle gynekoložky Natalie Stentzové se proto není třeba obávat, že by sex menstruaci jakkoliv zpozdil. „Aktivita penetračního pohlavního styku může menstruační krev zviditelnit tím, že ji vyvede z pochvy, ale základní proces s pohlavním stykem vůbec nesouvisí,“ upřesňuje.

Během orgasmu se děloha stahuje, což může pomoci zmírnit křeče. Kromě toho mohou pomoci endorfiny, které se při potěšení uvolňují, včetně dopaminu.

3) Silnější emoční připoutání

Vzhledem ke zvýšenému vzrušení, které můžete během menstruace pociťovat, je pravděpodobné, že vůči svému sexuálnímu partnerovi budete cítit také silnější emoce. Milování během menstruace tedy může skvěle podpořit vaši intimitu. 

4) Možná budete muset použít lubrikant

Možná si myslíte, že to poslední, co je k sexu během menstruace potřeba, je extra lubrikace. Gynekoložka Allison Rodgersová však upozorňuje, že hladina estrogenu, který je zodpovědný za udržování lubrikace ženského pohlavního ústrojí, je v období menstruace poměrně nízká. V důsledku toho je možné, že budete s lubrikací potřebovat pomoct – zejména pokud máte sex ke konci periody.

5) Při menstruaci lze otěhotnět

Některé páry používající přirozené metody antikoncepce se snaží mít sex v určitých obdobích ženského cyklu, kdy se domnívají, že je menší pravděpodobnost otěhotnění. Je sice pravda, že v době, kdy ženské tělo vylučuje děložní sliznici, je otěhotnění nepravděpodobné, není ale nemožné. Některé cykly jsou totiž nepravidelné, a tak nesledují každý měsíc předvídatelný vzorec.

Specialista na neplodnost ve floridském centru Fertility Care IVF Center Mark Trolice také upozorňuje, že lidé mohou někdy zaměnit nepravidelné vaginální krvácení za to menstruační. „Krvácení se může objevit i z jiných důvodů, které nesouvisí s ovulací, jako je cysta na vaječníku, syndrom polycystických vaječníků, děložní polypy nebo nezhoubné bujení v děloze,“ vysvětluje. „Ovulace se tedy může objevit během vaginálního krvácení, které může být mylně považováno za skutečnou menstruaci. V důsledku toho může během této ‚falešné periody‘ dojít k otěhotnění,“ vysvětluje.

Je sice pravda, že v době, kdy ženské tělo vylučuje děložní sliznici, je otěhotnění nepravděpodobné, není ale nemožné. Některé cykly jsou totiž nepravidelné, a tak nesledují každý měsíc předvídatelný vzorec.

Podle studie publikované v časopise Advanced Contraception mohou navíc spermie žít v pochvě až pět dní – je tak možné otěhotnět pět dní před ovulací. Ženy, které mají kratší cyklus, mohou nicméně během těchto pěti dnů před ovulací ještě krvácet.

6) Menstruační sex nemusí být špinavý

Jedním z nejčastějších důvodů, proč se páry vyhýbají sexu během menstruace, je možný nepořádek. K tomu ale nemusí vůbec dojít, jelikož menstruační krvácení je poměrně pomalé – jen si vezměte, že namočení běžného tamponu trvá asi čtyři hodiny.

7) Riziko přenosu chorob pravděpodobně není vyšší

Výzkumníci už dlouho řeší otázku, zda sex v době menstruace může zvýšit riziko nákazy pohlavně přenosnou infekcí. Existuje však jen málo důkazů, které by to potvrzovaly, říká Stentzová. „Novější studie naznačují, že u párů není větší pravděpodobnost nákazy virem HIV nebo zánětlivým onemocněním pánve při menstruaci,“ vysvětluje. „Přesto je vždy důležité používat bariérovou antikoncepci jako prevenci proti pohlavně přenosným infekcím,“ připomíná. Na bezpečném sexu totiž záleží vždy – ať už máte menstruaci, nebo ne.

Související…

Menstruace neovlivňuje ženský mozek tak, jak tvrdí (nejen) vtipy
Jana Abelson

foto: Shutterstock, zdroj: Humnutrition.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...