fbpx

Na záchodě se raději příliš nenamáhejte, radí odborníci. Může vás to zabít 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Prostě tlačte s rozvahou

Zveřejněno: 12. 4. 2023

Když sedíme na porcelánovém trůnu a chystáme se vykonat potřebu, používáme k tomu dechovou techniku zvanou Valsalvův manévr. Technika spočívá ve snaze vydechnout proti zavřeným ústům, čímž se následně rozšíří plíce a stlačí se bránice. Bránice se tiskne na břišní orgány a v pánvi se vytváří tlak potřebný k rozevření svalů v konečníku. A hurá, stolice je na světě!

Při provedení Valsalvova manévru ale také dochází k několika změnám v dalších oblastech lidského těla, upozorňuje doktor Satish Rao, ředitel Centra pro zdraví trávicího traktu na Augusta University. Zadržování vzduchu v plicích má za následek narušení průtoku krve a pokles krevního tlaku. Krev se nedostává do srdce, mozku a dalších orgánů v takovém množství, v jakém by měla, a to může způsobit pocit závratě, nebo dokonce mdloby. Tento velice vzácný jev, tedy omdlení při kakání, se odborně nazývá defekační synkopa.

Kdo by si měl dát pozor

Trochu usilovnější tlačení nepředstavuje pro zdravé lidi žádný velký problém. To proto, že jsou schopni změny v krevním tlaku regulovat dříve, než stihnou pocítit jakékoliv dopady.

Zpěvákův soukromý lékař přišel s teorií, že Elvis si smrt způsobil nadměrnou námahou během vykonávání „čísla 2“.

Pozor by si ale měli dávat lidé, kteří se léčí se srdečním onemocněním nebo jakoukoliv poruchou krevního tlaku. Samozřejmě to neznamená, že v takových případech znamená každá návštěva toalety balanc mezi životem a smrtí. Je však na místě (nebo možná na míse) korigovat sílu vkládanou do tlačení a nesnažit se ze sebe stolici dostat doslova za každou cenu. I v případě, že byste nedostali infarkt a „pouze“ omdleli, hrozí vám úraz v důsledku upadnutí do mdlob a následném upadnutí ze záchodu na podlahu.

Stále platí, že smrt během defekace je velice vzácným jevem, aby k ní došlo, museli byste mít velice specifické zdravotní problémy a při tlačení vynaložit opravdu nezvyklé úsilí.

Zabil bobek Elvise?

Úmrtí Elvise Presleyho bývá spojováno především s jeho závislostí na nejrůznějších lécích a drogách. A také s jeho nadváhou a celkově neudržitelným životním stylem, který po většinu svého dospělého života vedl.

Bezvládné tělo krále rock'n'rollu bylo nalezeno v hlavní koupelně jeho sídla nedaleko toaletní mísy. Zpěvákův soukromý lékař George C. Nichopoulos přišel v roce 2010 s kontroverzní teorií, týkající se samotného momentu Presleyho úmrtí. V jeho knize Král a doktor Nick tvrdí, že Elvis si smrt způsobil nadměrnou námahou během vykonávání „čísla 2“.

Vzhledem k zdravotnímu stavu a množství medikamentů, které Presley užíval, nemusí být tato teorie úplně zcestná. Nic to ale nemění na tom, že Nichopoulos byl osobou, která mu léky ordinovala a předepisovala. A bez jejich přítomnosti a dopadů na organismus by obyčejný odpolední bobek Elvise s největší pravděpodobností o život nepřipravil.

Související…

Jarní detox: Co dělat, když tělo i duše volají po očistě?
Věra Keilová

foto: Shutterstock , zdroj: Men´s Health

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...