fbpx

Jarní detox: Co dělat, když tělo i duše volají po očistě? 1 fotografie
Detoxikační čaj z mladých kopřiv

Praktické tipy k očištění organismu na jaře

Zveřejněno: 7. 4. 2023

Obdobně jako při jarním úklidu,  alespoň jednou za rok je třeba „vymést pavučiny“ i z našeho organismu, aby se v něm mohla rozproudit nová energie. Přichází právě teď s jarem.

To, jak se budeme cítit, až nás pohladí první teplý vánek, závisí do značné míry na tom, jak jsme strávili zimu, ale o tom píšeme zde. Dokážeme-li pak jaro přivítat v plné síle, tj. bez virózy a únavy, můžeme se směle pustit do detoxikace hned v prvních jarních dnech, kdy zimní stagnaci v přírodě i v našem těle střídá energie nového života.

Detoxem přispějeme k odstranění nahromaděných zplodin a toxinů, které se jinak kumulují a způsobují zdravotní potíže i psychickou nepohodu. Po pročištění proto přichází příval energie, kreativity, zlepší se metabolismus i některé chronické zdravotní obtíže.

Naši předci využívali k očistě půst, který drželi dva týdny před Velikonocemi, a masa se zřekli již předtím v období tzv. masopustu (resp. masopust představoval třídenní hodování mezi dvěma postními dobami). Postní období jsou součástí etnik na celém světě, ale dnes máme i řadu dalších možností. Každý tedy může provést očistu způsobem, který mu je nejbližší. Důležité je udělat aspoň něco a udělat to s chutí, bez stresu! Některé z možností vám představíme blíže.

Vyplachování úst olejem

Tato jednoduchá metoda je doporučována alespoň po dobu jednoho měsíce. Ještě před vyčistěním zubů si ráno dáme do úst lžíci (nejlépe kokosového) oleje, několik minut jej převalujeme po jazyku a mezi zuby, poté vyplivneme a zuby si vyčistíme. Olej do sebe natáhne tělesné toxiny, což lze poznat ze změny jeho barvy i konzistence. Mimochodem, vyplachování úst kokosovým olejem, tzv. oil pulling, patří k základním čistícím technikám ájurvédy. 

Popíjení horké vody

Ájurvévda má ještě další, velice snadnou metodou detoxikace. Představuje celodenní popíjení horké vody, kterou máme u sebe v termosce a po douškách ji popíjíme. Kúru je nutné držet alespoň týden.

Bylinky a bylinkové čaje

Bylinář Josef Zentrich doporučoval pít na jaře týden 3x denně šálek nálevu z kopřiv, nikoliv však déle, přičemž onkologičtí pacienti nesmějí pít kopřivový čaj vůbec. Mladé kopřivy, které ještě nenakvetly, lze také jíst rozmixované ve smoothie, v kaši, anebo upravené jako špenát. Mezi léčivé byliny urychlující látkovou výměnu patří kromě kopřivy také pampeliška, čekanka, kořen lopuchu, oddenek pýru a puškvorec a všechny lze různě kombinovat. Byliny jsou nejlepší čerstvé, ale pomohou i sušené z lékárny, vhodná je např. hotová směs Čištění organismu. K pročištění také pomáhá medvědí česnek, který roste i v šáreckém údolí v Praze.

Speciální kapitolou je jarní očista jater. Zatímco k zimě přináležejí dle tradiční čínské medicíny ledviny, na jaře bychom měli věnovat pozornost okruhu jater a žlučníku. K očistě jater pomáhají hlavně byliny ostropestřec mariánský (v různé formě) a schizandra (klanopraška čínská).

Detoxikační náplasti

Pro svou snadnou aplikaci jsou oblíbené i detoxikační náplasti. K jednoduchému a přirozenému pročištění těla a regeneraci dochází během spánku, protože se nejčastěji lepí na noc na chodidla. Náplasti může použít kdokoliv.

Půst

Jednou z nejúčinnějších metod je bezesporu půst, přičemž možností, jak se postit, je řada. Podle Henriho Monforta (Francouz, který přešel na výživu čirou pránou, a autor knih o breathariánství) je pro tělesnou očistu dostačující po 3 dny zcela vyloučit jídlo a pít dostatek vody v kombinaci s ovocnými čaji. Půst lze držet kdykoliv, avšak silnější účinek je při úplňku či jiných dokončených měsíčních fázích (první i druhá čtvrť a novoluní). Tolerance k nejedení je však u každého člověka jiná. Pro ty, jimž by vyloučení jídla přinášelo silný psychický diskomfort, se hodí spíš rýžový půst. V tomto případě se po dobu 7 až 10 dnů jí pouze vařená rýže, pro změnu chuti lze zařadit rýžové těstoviny. Další variantou je vynechat z jídelníčku na měsíc např. jen maso, cukr či obiloviny.

Odlehčený jídelníček založený na zelenině

Jinou možností je zvýšit ve stravě na 2 až 4 týdny množství syrové, dušené, vařené i kvašené zeleniny. Druhy střídáme a zeleninu kombinujeme s rýží, pohankou nebo jáhlami. Přitom bychom neměli jíst žádný živočišný tuk ani sladkosti. Zelenina díky obsahu vlákniny ze střeva „vymete“ to, co tam nepatří. Při vegetariánské dietě navíc pocítíme více energie, protože jí tělo nespotřebuje na trávení tolik jako v případě živočišných bílkovin z masa.

Masáž medem

Medová masáž, jež patří k základům ukrajinské přírodní medicíny, pomáhá k odstraňování toxinů z těla způsobem velmi příjemným. Med se nanáší na záda a roztírá se po jejich celé ploše. Masér pak dlaně s medem postupně přikládá na celá záda a opakovaně se jimi dotýká jednotlivých míst, přičemž zlatý med se začne měnit v šedivou hmotu. Masáž je dobré zopakovat alespoň 3x za sebou v odstupu 2 dnů.

Výplach střev (hydrokolonoterapie)

Má stejně tolik přívrženců jako odpůrců. Vychází z již potvrzeného faktu, že stav našeho imunitního systému úzce souvisí se stavem střev. Právě v záhybech střev se totiž usazují toxické látky a chemikálie, s nimiž si tělo neví rady. Kromě toho tu najdeme i patogenní viry, bakterie a plísně. Vyhnout se tomu prakticky nelze, jde však o to, aby obsah našich střev byl takto kontaminován co nejméně, resp. aby zde ty „špatné“ mikroorganismy nezískaly převahu nad těmi „dobrými“ a užitečnými. Věděl to už Paracelsus, který tvrdil, že ve střevě sedí smrt.

Očistné výplachy střev jsou dobré nejen k posílení imunity, jsou především prevencí rakoviny tlustého střeva a konečníku, v níž držíme světové prvenství. Co tato metoda obnáší? Střevo se postupně vymývá menšími dávkami vody ohřáté na teplotu těla po dobu 45 minut. Většinou to nebolí a účinek lze podpořit masáží břicha. Efekt je znát po 3, více však po 6 až 9 kúrách, které se opakují po 2 až 3 dnech. Během této doby je třeba dodržovat odlehčenou stravu a užívat laktobacily. Jako následek se dostaví zvýšení energie a zlepšení pleti.

Bahno a kapsle

Oblíbené jsou také koupele chodidel (elektrolytická iontová detoxikace), opakované koupele v termální vodě nebo zábaly s přírodním minerálním bahnem z Mrtvého moře. Bahno se rozmíchá s teplou vodou a nanese na tělo, převáže obinadlem a poté se asi na hodinu zabalíme do termoizolační deky. Kúra se provádí 1 až 2x týdně.

Také mohou pomoci různé potravinové doplňky, např. Yucca shidigera. Terapeutickou složkou této palmy jsou saponiny, které se v lidském těle mění na neškodný sapogenin, jenž se chová jako přírodní mýdlo a dokáže odbourat následky našich stravovacích zlozvyků. Čistí žaludek a střeva od usazenin, velmi účinně detoxikuje celé tělo a pozitivně ovlivňuje diabetes II. typu. Doporučované množství čisticích tablet závisí na věku. Je-li vám mezi 40 a 50 lety, budete potřebovat 2 balení po 120 tabletách.

Úklid v hlavě

Trápíte se tím, co nemůžete změnit? Nejvyšší čas s tím přestat, jinak bude vaše energie stále mizet v nenávratnu. Duševní hygiena je nezbytnou podmínkou pro celkové zdraví a uklidit si v těle nestačí.

Delší účinek má duševní hygiena prostřednictvím meditace, která má několik stupňů. Vždy však jde o navození klidu mysli a první úrovní je koncentrace. Člověk se přitom soustředí na jeden bod, například na špičku nosu, nebo jakýkoliv jiný předmět anebo třeba na vlastní chůzi, čímž dojde ke zklidnění mysli. Meditace člověku pomáhá najít vnitřní rovnováhu a také ho dokáže zbavit bolestí a strachů. Na naši přetíženou psychiku působí jako lék a pak není vůbec nutné užívat antidepresiva.

Při vyprázdnění mysli nastává tzv. změněný stav vědomí. Proměníme-li v meditaci každý okamžik života, můžeme dosáhnout osvícení, kdy člověk v hlubině svého nitra nalézá v naprostém tichu mír, sílu a moudrost, což je již úroveň buddhovství a kristovství. Směle do toho!

foto: Pexels.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...