fbpx

Chcete ušetřit čas a zvýšit svou produktivitu? Naučte se říkat ne, sakra! 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Jediné slovíčko stačí k tomu, abyste byli daleko efektivnější

Zveřejněno: 21. 3. 2023

Jedno staré programátorské rčení praví: „Pamatuj, že není rychlejší kód než žádný kód.“ Stejné pravidlo lze jednoduše aplikovat i na jiné oblasti našeho života. Například žádná schůzka nemůže proběhnout rychleji než schůzka, která se vůbec nekoná. Tím samozřejmě nechceme říct, že byste měli schůzky už navždy vypustit a žádné se nezúčastnit, není však na škodu občas použít magické slůvko „ne“.

Proč tak často nedokážeme odmítnout?

Lidé mají často tendenci odpovídat „ano“ na požadavky, které jim ve skutečnosti jdou hrubě proti srsti. Jelikož ale nechceme být ostatními považováni za líné, arogantní a celkově nezdvořilé, s mnohými žádostmi souhlasíme i přes neochotu je plnit. Navíc nemusí být úplně rozumné nevyhovět svému šéfovi, rodinnému příslušníkovi a celkově lidem, s kterými pravidelně přicházíme do kontaktu.

Říkat „ne“ je pak ještě daleko obtížnější, pokud máme danou osobu nějakým způsobem rádi a nechceme ji nechat ve štychu. Navíc málokdo se dokáže celý život obejít bez pomoci druhých – nikdy nevíte, kdy budete pomoc potřebovat zase vy. Zdravé přátelské vztahy jsou jednou z nejcennějších věcí, kterou lze mít, a především proto je nezbytné zachovat ve své případné odmítavé reakci dostatečnou laskavost a upřímnost.

Když na něco řekneme „ne“, odmítáme tím pouze tu jednu konkrétní možnost. Pokud s požadavkem souhlasíme, říkáme paradoxně „ne“ všem ostatním možnostem.

Mezi „ano“ a „ne“ je třeba nastavit zdravou rovnováhu a najít správný kompromis. Ve chvíli, kdy značnou část našeho času a energie věnujeme činnostem, které nijak výrazně nepřispívají k našemu růstu nebo nepodporují lidi kolem nás, je na místě se zamyslet nad změnou přístupu. Ekonom Tim Harford jednou velice trefně uvedl: „Pokaždé, když na nějaký požadavek odpovídáme „ano“, říkáme tím zároveň „ne“ všemu ostatnímu, čeho bychom mohli v daném čase dosáhnout.“

Nebojte se nevyhovět

„Ne“ není pouze protikladem ke slovu „ano“, ale zároveň představuje úplně jinou míru závazku a zodpovědnosti. Když na něco řekneme „ne“, odmítáme tím pouze tu jednu konkrétní možnost. Pokud s požadavkem souhlasíme, říkáme paradoxně „ne“ všem ostatním možnostem. „Ne“ vám v budoucnu ušetří čas, zatímco „ano“ je závazek, kterého budete muset dostát. Tedy pokud nechcete selhat nebo někoho zklamat.

Odmítnout někoho je mnohem snazší, pokud se máme o co opřít: o autoritu, moc, nebo třeba peníze. Ne každý ale disponuje výše zmíněným v takové míře, aby mohl bez obav a výčitek smést ze stolu každou jednu prosbu nebo žádost. Naučit se říkat „ne“ proto není pro řadu lidí snadné, přestože se jedná o stěžejní dovednost, kterou lze uplatňovat a rozvíjet v kterékoliv části profesního i osobního života.

„Ne“ neznamená, že automaticky odmítáte příležitost udělat cokoliv spontánního, zajímavého nebo nápomocného. „Ne“ znamená, že umíte používat „ano“ s rozvahou.

Začněte říkat „ne“ věcem, které vás neposouvají k vašim cílům. Pečlivě zvažte, co je opravdu důležité a co je jen pouhým rozptýlením od hlavní činnosti. Jak řekl Steve Jobs: „Lidé si myslí, že soustředění znamená říkat ´ano´ věci, na kterou se máte soustředit. Ale není to tak. Soustředění znamená říkat ´ne´ stovce dalších dobrých nápadů, které existují. Musíte si pečlivě vybírat.“

Hell yeah, hell no

„Ne“ tedy neznamená, že automaticky odmítáte příležitost udělat cokoliv spontánního, zajímavého nebo nápomocného. „Ne“ znamená, že umíte používat „ano“ s rozvahou. Jak rozpoznat situaci, kdy je odmítnutí na místě?

Nová příležitost nebo požadavek by pro vás měly být natolik poutavé a vzrušující, abyste okamžitě upustili od všeho, co zrovna děláte. Pokud tomu tak není, určitě zvažte možnost použití „ne“. Tuto strategii víceméně popisuje známá metoda „Hell Yeah or No“ (Sakra jo, nebo ne) od amerického podnikatele Dereka Siverse. Když vás někdo o něco požádá a vaší první reakcí je „Sakra, jo!“, měli byste se do toho pustit. V jakémkoliv jiném případě řekněte „ne“.

Podle již výše zmíněného britského ekonoma Tima Harforda je také vhodnou strategií se při rozhodování sám sebe zeptat na následující otázku: „Kdybych to měl udělat dnes, souhlasil bych s tím zítra?“ Tímto pravidlem můžete eliminovat budoucí trable s nakupením několika činností do malého časového úseku.

Na úplný závěr se pak nabízí uvést citát úspěšného amerického investora Brenta Beshoreho: „Říci ´ne´ má tak velkou moc, protože si tím zachováváme možnost říci ´ano´.“

Související…

Divočina v práci? Šest znaků, že máte toxického šéfa, a rady, jak s tím pohnout
Dominika Glaserová

foto: Shutterstock, zdroj: James Clear

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...