fbpx

Divočina v práci? Šest znaků, že máte toxického šéfa, a rady, jak s tím pohnout 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock
Zveřejněno: 16. 3. 2023

„Dělám to už dlouho a nikdy mě nikdo nezpochybňoval. Doporučuji vám, abyste si dávala pozor na tón,“ slyšela od svého šéfa spisovatelka Claudia Guthrieová. Důvod? Snažila se navrhnout způsoby, jak zlepšit pracovní postupy, a upozorňovala na třecí plochy. Po této větě si ale uvědomila, že má co do činění s toxickým šéfem.

Toxický šéf je manažer, který demoralizuje a poškozuje lidi pod sebou. Jeho chování snižuje pocit sounáležitosti zaměstnanců, bere jim samostatnost a smysl pro cíl – což jsou faktory, které jsou na pracovišti zásadní. „Toxičtí šéfové používají všechny páky, které vedou k vyhoření,“ vysvětluje Peter Ronayne, vedoucí pracovník Centra pro kreativní leadership a spoluautor knihy The Toxic Boss Survival Guide.

Pokud je reakce vašeho šéfa na zdvořilou a profesionální zpětnou vazbu krutá nebo lhostejná, alespoň víte, s kým máte tu čest.

Průzkum společnosti Gallup identifikoval pět zdrojů, které vedou k vyhoření – nespravedlnost, nezvládnutelná pracovní zátěž, nejasná komunikace ze strany vedoucích, nedostatek podpory ze strany nadřízených a nepřiměřený časový tlak. „Všechny tyto příčiny mají jedno společné: vašeho šéfa,“ zdůrazňuje zpráva. „Když dostanete špatného, máte téměř jistotu, že budete svou práci nenávidět,“ dodává. Co ale dělá špatného šéfa skutečně toxickým? Podle Gutherieové existuje několik varovných signálů, podle kterých to poznáte.

1) Neposlouchá

Při jednání s toxickým šéfem zůstává vaše zpětná vazba, návrhy či obavy bez povšimnutí. To však škodí nejen týmu, ale i celé firmě, říká profesorka organizačního chování a řízení lidských zdrojů na Torontské univerzitě Tiziana Casciaro. „Žádná organizace nemůže prosperovat, aniž by se lidé učili jeden od druhého,“ vysvětluje. Když navíc nemůžete komunikovat směrem nahoru, přicházíte o cenné příležitosti učit se a přispívat svými nápady. Můžete tak mít pocit, že na vaší práci nebo nápadech nezáleží.

2) Do všeho vám mluví

Nutí vás šéf v práci každý den vyplňovat tabulku s podrobnými údaji o tom, na čem zrovna pracujete? Podle Ronayneho může být mikromanagement jen nepříjemnou vlastností šéfa, zároveň jde ale i o častý znak toxicity. Mikromanagement se stává toxickým, když váš šéf potřebuje mluvit do všeho, co se děje – i když jste už své schopnosti a zodpovědnost prokázali.

3) Nepodporuje váš růst

Pokud máte toxického šéfa, připadá vám, že vaše práce je jednotvárná a monotónní. Nedostáváte žádné nové povinnosti ani úkoly, natož uznání. „Toxický šéf demotivuje,“ říká Casciarová. „Dává jen velmi malou volnost v tom, jak může podřízený vykonávat práci, která mu byla přidělena, velmi málo naslouchá a nevyužívá maximálně schopností podřízeného,“ popisuje.

Existuje pět zdrojů, které vedou k vyhoření – nespravedlnost, nezvládnutelná pracovní zátěž, nejasná komunikace ze strany vedoucích, nedostatek podpory ze strany nadřízených a nepřiměřený časový tlak. Těchto pět příčin má jedno společné: vašeho šéfa.

4) Chová se jinak v blízkosti svých nadřízených

Toxický šéf se podle Ronayneho často chová v závislosti na tom, kdo ho pozoruje. To může být obzvlášť problematické. Kolegové na úrovni vašeho šéfa nebo nad ním tak totiž nemusí vidět, jak se chová ke svým podřízeným na denní bázi. Fakt, že se šéf kamarádí s nadřízenými, tak může podřízené, kteří chtějí na jeho toxicitu upozornit, odstrašit. 

5) Vyvolává ve vás pocit nejistoty

Fyzické a psychické bezpečí je základem pro zajištění duševní pohody na pracovišti. Toxičtí šéfové ale váš pocit sounáležitosti a propojení s organizací snižují, říká Ronayne. A jednoduše řečeno: necítit se bezpečně, že se můžete ozvat, a neustále se obávat o jistotu zaměstnání, je neuvěřitelně psychicky zatěžující.

6) Má nepřiměřená očekávání

Toxičtí šéfové jsou často nepružní ve svých očekáváních a vyžadují extrémní pracovní nasazení – zprávy vám od nich mohou přicházet dokonce i o víkendech. Tyto požadavky podle odborníků zvyšují úzkost a strach zaměstnanců a mohou narušit harmonii mezi pracovním a soukromým životem, která je přitom klíčová pro jejich duševní pohodu.

Jak se s toxickým šéfem vypořádat?

Pokud máte pocit, že je vám výše popsané jednání povědomé, můžete podle odborníků zkusit několik přístupů.

1) Dejte zpětnou vazbu: Někteří šéfové si možná neuvědomují, jak toxické jejich jednání je, říká Casciarová. Prvním krokem by tak měl být pokus si s nimi o tom promluvit. To vám také pomůže zjistit, zda je váš šéf skutečně toxický, nebo zda se jeho styl řízení jen neshoduje s tím, na co jste zvyklí. Ronayne říká, že toxické chování má často kořeny v narcismu, a zpětná vazba, kterou svému nadřízenému poskytnete, může zůstat bez odezvy. „Pokud jsou opravdu toxičtí, je jim to jedno. A to je klíčová složka toxicity,“ vysvětluje. Pokud je tedy jejich reakce na zdvořilou a profesionální zpětnou vazbu krutá nebo lhostejná, alespoň víte, s kým máte tu čest.

2) Zkuste pochopit, nikoliv omluvit jejich chování: Toxické chování často vychází z nejistoty, upozorňuje Casciarová. Doporučuje proto udělat krok zpět a pokusit se zjistit, proč má váš šéf potřebu mít nad druhými takovou kontrolu. „Pokuste se pochopit jeho chování, abyste možná mohli svému šéfovi nabídnout něco, co ho trochu povzbudí, a on bude mít o něco menší potřebu drtit všechny okolo,“ radí.

Mikromanagement se stává toxickým, když váš šéf potřebuje mluvit do všeho, co se děje – i když jste už své schopnosti a zodpovědnost prokázali.

3) Navazujte další kontakty: Navažte další profesní kontakty s potenciálními mentory, a to jak v rámci organizace, tak mimo ni. Tyto alternativní vztahy vám mohou pomoci otevřít nové kariérní příležitosti a získat důvěrníky, kteří vám pomohou se ze svízelné situace dostat. „Rozhlédněte se po organizaci, rozšiřte svůj pohled na věc, svou síť. Najděte si cestu do jiné skupiny s jiným šéfem,“ radí Casciarová.

4) Hledejte to dobré: Ronayne přirovnává každodenní jednání s toxickým šéfem k přežívání v divočině. „Když se podíváte na všechny ty případy, kdo přežil, když se ztratil v divočině, není to ten nejsilnější člověk. Jde o mentální přístup,“ upozorňuje. Nejde o to, abyste se smířili s toxicitou nebo ignorovali škody, které způsobuje. „Máte co do činění s toxickou situací. Ale zkuste během dne hledat i humor, krásu a vyjadřovat vděčnost za malé věci,“ říká. „Tento postoj je klíčem k přežití – v divočině i na toxickém pracovišti,“ dodává.

Toxičtí šéfové jsou často nepružní ve svých očekáváních a vyžadují extrémní pracovní nasazení – zprávy vám od nich mohou přicházet dokonce i o víkendech. 

5) Požádejte o pomoc: Obraťte se na někoho, aby vám poradil, jak situaci zvládnout, nebo jak z ní odejít. Pokud je váš šéf součástí většího toxického manažerského týmu nebo odráží hlubší problematickou kulturu, měl by to být někdo mimo vaše pracoviště. Zdokumentujte konkrétní případy hrubého chování svého šéfa a strategicky si rozmyslete, komu své obavy sdělíte. Zejména pokud hrozí, že když šéf něco zjistí, tak se vám pomstí. Obecně Ronayne doporučuje obrátit se na personální oddělení.

6) Spojte síly: Je pravděpodobné, že se váš šéf nechová špatně  jen k vám. Promluvte si s důvěryhodnými kolegy o jejich zkušenostech a pak své obavy sdělte někomu, komu důvěřujete. Když se sejde více lidí, „je jasné, že jde o problém, ne jen o jednoho nespokojeného zaměstnance,“ říká Casciarová.

7) Odejděte: Pokud jste vyčerpali všechny ostatní možnosti a můžete si dovolit odejít, udělejte to. Samozřejmě, že odchod ze dne na den není variantou pro každého. Můžete se zatím ale na odchod alespoň připravovat. Začněte hledat nové zaměstnání a rozšiřovat síť kontaktů. A nezapomeňte, že nemusíte nutně opustit firmu, abyste unikli toxickému šéfovi. Ronayne doporučuje hledat v rámci organizace jiné, zdravější příležitosti. Pokud odejdete, řekněte během výstupního pohovoru proč. Poskytnete tak firmě podklady, podle kterých může v budoucnu jednat.

foto: Shutterstock, zdroj: Themuse.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...