fbpx

Jak zachovat klid ve stresových situacích? Pomoci vám může jednoduchá technika 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

S vypjatou situací se můžete vypořádat během dvou minut

Zveřejněno: 10. 3. 2023

V osobním i pracovním životě se občas nevyhnutelně ocitneme v situacích, které budou nějakým způsobem nepříjemné a způsobí nám stres. Odolnost vůči stresu se mezi lidmi liší, a pokud zrovna patříte k těm, které stres někdy až paralyzuje, řešením může být poměrně lehce osvojitelná technika.

Jak se uklidnit během dvou minut

Pokud chcete zachovat ve vypjaté situaci chladnou hlavu a nenechat stres ovlivnit vaše rozhodování, vykonejte postupně následující čtyři kroky, uvádí magazín Tiny Buddha:

  • Úplně se zastavte. Všechny části vašeho těla, myšlenky i emoce. To vše jako by na pár vteřin zamrzlo v čase.
  • Soustřeďte se po dobu dvaceti šesti sekund na vršek svého ukazováčku. Nechte celou svou mysl pohltit pouze ukazováčkem, jako by nic jiného neexistovalo. Pak ho přibližte k sobě a pozorně sledujte všechny jeho detaily. Snažte se nevnímat nic ze svého okolí a celkově všechny vjemy kromě zraku odsuňte stranou.
  • Vědomě se nadechněte. Ze soustředění na ukazováček přejděte z mysli zpátky ke svému tělu a zhluboka a vědomě se nadechněte nosem. Pak pomalu vydechněte ústy. Měl by se dostavit pocit uvolnění, který začíná v hrudi a prostupuje až na povrch kůže.
  • Rozhlédněte se kolem sebe. Jakmile se znovu vědomě ocitnete ve svém okolí, pořádně si prohlédněte vše, co vás obklopuje. Prohlížejte si naprosto všechno, na co vám padne zrak. Neřešte, jestli se vám zpozorované věci líbí, nebo jestli jsou pro vás zajímavé.

Proč to funguje

V zásadě tím nejdůležitějším důvodem, proč se tato technika tolik osvědčila, je převzetí celkové kontroly nad sebou samým. Sice si nemůžeme vybrat, co se nám v životě příště přihodí, ale vždy máme možnost ovlivnit naši reakci.

Stres se projevuje jako psychické nebo fyzické napětí a to ovlivňuje myšlenkové pochody v naší hlavě. Všechny pochyby a negativní myšlenky si představte jako bouřlivý proud řeky, který vás s sebou strhává. Dokud se necháte strhnout, byť imaginárním proudem ve vaší mysli, tělo reaguje, jako kdyby bolest obsažená v myšlenkách byla skutečná a bylo ji třeba okamžitě řešit. Tyto pocity se pak objevují i ve chvílích, kdy stresovou situaci zrovna neprožíváte, ale třeba si na ni pouze vzpomenete.

Než se začnete užírat pocitem, že je zrovna teď všechno proti vám, nebo že jiní můžou za vaše neúspěchy, zkuste se na celou věc podívat z nadhledu a spíše než hledat viníka zkuste najít řešení.

Buddhisté považují všímavost za jeden ze zásadních aspektů jejich filosofie a i tato technika cílí na vybudování všímavosti k sobě i okolí. A právě všímavost je to, co nám pomůže vystoupit z metaforického rozbouřeného proudu a podívat se na situaci s klidnější myslí. Opětovné propojení s přítomným okamžikem nám připomíná, že jediné, co skutečně existuje, je „tady a teď“. Mimoto například samotné soustředění na ruce obsažené v tomto postupu je stará ájurvédská praktika, která má pomáhat uklidnit duši a zajistit stabilitu těla.

Až příště budete mít pocit, že panikaříte, vyzkoušejte si tuto techniku a sami posuďte, jaký dopad to mělo na zvládnutí situace.

Jak se stresem bojují úspěšní?

Schopnost držet emoce na uzdě a zachovat klid ve stresových situacích má nezpochybnitelnou souvislost i s podaným výkonem jedince. Společnost TalentSmart provedla výzkum s více než milionem respondentů a bylo zjištěno, že 90 % nejvýkonnějších pracovníků umí dobře zvládat vypjaté situace.

V návaznosti na to byl zveřejněn seznam postupů, jak zvládnout stres, aplikovaných nejúspěšnějšími lidmi ve svých oborech. Možná se vám některé ze strategií mohou zdát jako úplné banality, ale není tomu tak. Skutečná výzva totiž neleží pouze ve schopnosti tyto postupy umět použít, ale také identifikovat, kdy je použít a jak je v případě potřeby dané situaci co nejlépe přizpůsobit. Tady jsou:

1. Važte si toho, co máte

Každý den si udělejte chvíli čas a zamyslete se nad tím, co všechno v životě máte a za co jste vděční. A buďte za to opravdu vděční. Výzkum z Kalifornské univerzity totiž ukázal, že lidé, kteří se každodenně snaží projevovat vděčnost, mají nejen lepší náladu, ale také více energie a větší fyzickou pohodu.

2. Neřešte „Co kdyby?“

Hypotetické otázky typu „Co kdyby“ a „Co když“ úplně vynechte ze svého repertoáru. Jediné, čeho tímto způsobem přemýšlení docílíte, bude stres a obavy z budoucnosti. Život se může ubírat nespočtem různých směrů, a pokud bychom měli řešit jen zlomek ze všech těch možností, nezbyde nám ani špetka času na to opravdu žít přítomnost.

3. Omezte příjem kofeinu

Tohle nebude pro mnoho lidí asi dobrá zpráva. Ale kofein, zvláště ve větším množství, vyvolává uvolňování adrenalinu a váš mozek uvádí do hyperaktivního stavu stresu. Adrenalin se pojí s reakcí „bojuj, nebo uteč“, což je mechanismus, který má zajistit naše přežití v život ohrožujících situacích. To se hodí třeba na to, když vás v moři napadne žralok, ale pro vyřizování pracovních e-mailů to není zrovna vhodný stav mysli. Další nevýhodou je, že stres vyvolaný kofeinem je dlouhodobý, protože látka si dává na čas, než tělo opustí.

4. Nikdy nepodceňujte spánek

Pokud nemáte dostatek spánku, zhoršuje se vaše sebeovládání, emoční inteligence, pozornost i paměť. Náš mozek se během spánku dobíjí a také třídí vzpomínky a myšlenky z uplynulého dne. Tak, abychom se probudili s čistou a jasnou hlavou. Pokud mozku spánek na dostatečnou dobu nedopřejeme, ovlivní to prakticky všechny aspekty našeho života. Občas se může zdát obtížné naspat dostatek hodin, zvláště pak, když nám například náročné a stresující pracovní nebo studijní záležitosti dávají pocit, že na odpočinek není žádný čas. Ve skutečnosti je to ale jedna z mála věcí, které vám mohou pomoci dostat věci skutečně pod kontrolu.

5. Přehodnoťte svůj pohled na věc

Stres je živen především naším vlastním subjektivním vnímáním událostí. Je snadné si namlouvat, že tyranizující vedoucí v práci, nesplnitelné deadliny a dopravní zácpy jsou důvodem toho, proč jsme neustále ve stresu. Jak už ale bylo zmíněno, okolnosti sice nemůžete ovlivnit, ale můžete ovlivnit to, jak na ně reagujeme. Než se tedy začnete užírat pocitem, že je zrovna teď všechno proti vám, nebo že jiní můžou za vaše neúspěchy, zkuste se na celou věc podívat z nadhledu a spíše než hledat viníka zkuste najít řešení pro danou situaci.

Související…

Cukr prý způsobuje dětem hyperaktivitu. Je to ale jen rozšířený mýtus
Hana Průšová

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...