fbpx

Hra na oběť i sabotáž komunikace: Deset způsobů, jak zaručeně zničit vztah 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Možností, jak zničit vztah, je celá řada. Zde jsou ty, které fungují zdaleka nejlépe

Zveřejněno: 23. 2. 2023

V následujícím článku se dozvíte deset bodů, které vám podle doktora Habiba Sadeghiho stoprocentně zajistí útrpné manželství a jistojistě pošlou do kytek i ten nejvášnivější vztah. Odborník s trochou nadsázky a humoru velmi trefně ukazuje, co nejčastěji způsobuje zkázu vztahů. A jak už to bývá, když víte, co nedělat, zvyšujete i šanci na to, že uděláte, co máte.

Tenhle jednoduchý desetibodový průvodce vám představí nejefektivnější způsoby, jak zničit ve vašem vztahu i to nejmenší smítko radosti. Jakmile si osvojíte všechny kroky, zjistíte, že nikdy nebylo jednodušší být nešťastný. Svou pasivní agresivitu a boj o moc posunete na úplně nový level. K tomu se naučíte, jak znásobit utrpení ve vztahu, aby byl přesně na hraně rozchodu, ke kterému ovšem nedojde. To by přece byla škoda, ne? A mimochodem, s velkou pravděpodobností už minimálně některé z těchto doporučení děláte. Nemusíte se tedy obávat, že byste začínali od píky. 

Krok 1 – Velký špatný už na začátku: Vyberte si nesprávného člověka z nesprávných důvodů

Jaký je ten nejlepší z nejhorších důvodů, proč navázat vztah, nebo se dokonce oženit či vdát? Kvůli strachu. Strach je skvělý motivátor, který vás donutí vybírat impulsivně. Na strachu je skvělé i to, že se můžete bát hromady věcí. Třeba že zůstanete navždy sami, že už vám ujely všechny vlaky nebo že vám odbíjejí biologické hodiny. V tu chvíli nezáleží, jestli vám ten druhý vyhovuje nebo jestli si rozumíte. Důležité je, že utečete před strachem, spíše než abyste mu čelili.

Co vás zaručeně udrží v útrpném manželství na několik dalších let, jsou děti. Pořiďte si je primárně proto, aby vám manželství zachránily. Přeci jen dává smysl, že když jste spolu byli nešťastní několik let, tak dávka nevyspalosti, křiku a starání se o někoho 24/7 vám ke šťastnému životu jistě přispěje.

Vzít si špatného člověka je ale víceméně stejně účinná cesta do pekla, jako vzít si někoho ze špatného důvodu. Třeba když si kariéristka najde volnomyšlenkářského rošťáka a myslí si, že se zbaví díky němu své stydlivosti a urputnosti. On má zase představu, že takové manželství mu zaručí nějakou jistotu do budoucna a pomůže mu konečně se usadit. Jakmile mezi nimi opadne zamilovanost, ona chce, aby začal být zodpovědný, našel si reálnou práci a pomáhal platit účty, zatímco on jí nadává do upjatých držgrešlí. Mezi další takové typické páry patří třeba domina a podpantoflák, maniak na úklid a bordelář nebo citlivka a emocionální mrtvola.

Krok 2 – Žijte v představách: Předpokládejte, že vás partner „doplní“

Pokud jste neměli tolik štěstí, že jste si vybrali někoho nesprávného z nesprávných důvodů, nezoufejte. Existují další velmi efektivní nástroje. Přesvědčte sami sebe, že dokud jste nenašli svou spřízněnou duši, nebyli jste celiství. Předpokládejte, že vaše druhá polovička by měla být váš učitel, ochránce, psychoterapeut, roztleskávačka i rodič. Hoďte zodpovědnost za vaše štěstí na bedra toho druhého! Pamatujte, že vaše spokojenost je vždy závislá na něčem zvenčí.

Krok 3 – Komunikačně šumte a skákejte druhému do řeči

Nedorozumění je základní stavební kámen nešťastných vztahů. Vaším úkolem je zajistit, aby váš partner vůbec nepochopil, co se mu snažíte říct. Proč dávat najevo, co potřebujete nebo chcete, když váš miláček by to měl přesně vědět? Vždyť byste měli být jedno srdce a jedna mysl, navibrovaní vždy na stejnou frekvenci. Je přece jasné, že když neumí pochopit vaše potlačené a nijak nevyjádřené emoce, pravděpodobně vás dostatečně nemiluje. 

Každou chvíli, kterou trávíte se svou drahou polovičkou, neustále přerušujte koukáním na telefon, abyste, nedej bože, náhodou nenašli společnou řeč.

Pokud ale chcete mít pocit a hlavně argument, že dáváte jasně najevo, co vám je, tak pouze hlasitě vzdychejte, obracejte oči v sloup nebo buďte nepřirozeně ticho. Nejdůležitějším pravidlem je nikdy opravdu neříct, co si myslíte. Buďte jacíkoliv, jen ne doslovní a váš vztah bude ztracen v překladu.

Krok 4 – Vyhýbejte se zodpovědnosti: Nikdy nepřiznejte, že je to vaše chyba

Není nic smutnějšího než být ve vztahu s obětí, a to z jediného důvodu – aby byla oběť obětí, potřebuje tyrana. A kdo se do této role hodí více než vaše drahá polovička? Když se naučíte dobře hrát hru na chudáka, uvidíte, jak lehce dostanete svého partnera do víru zmatení a vinění se za něco, co nikdy neřekl nebo neudělal. Tím, že se vpasujete do role oběti, vytvoříte si realitu, kde jste zbaveni jakékoliv zodpovědnosti. Zároveň je to neprůstřelná obrana proti jakékoliv formě kompromisu a zaručuje, že žádný ze svých problémů nevyřešíte. Opakujte po mně: Je to vždy chyba někoho jiného. Vždy.

Krok 5: Vytvářejte konflikty: Hádejte se často a pro dobrý pocit z výhry

Pokud jste se rozhodli mít nešťastný vztah, zapamatujte si důležitou větu: „Žádný problém není tak malý, aby se kvůli němu nedalo pohádat.“ Cílem hádky je zajistit, aby se nic nevyřešilo, protože potom se můžete kvůli stejnému tématu hádat pořád dokola. Vždy se snažte, aby hádka byla co nejvíce osobní, s hromadou urážek a nadávek, abyste toho druhého co nejvíc ponížili a dokázali celému světu, že jste ten největší pán nebo paní. Nebojte se konflikt opepřit i něčím z minulosti. Nevadí, že to s tématem nemá vůbec nic společného. A pokud se nehádáte kvůli vám dvěma, vždycky můžete přizvat i rodinu.

Zde je několik tipů k zapamatování:

  • Nikdy nenechte svého partnera dokončit větu. Skákání do řeči je perfektním zabijákem komunikace.
  • Čím více nahlas něco řeknete, tím více to dává smysl.
  • Pouze předstírejte, že posloucháte, co vám partner říká, a přitom už si v hlavě připravujte, co řeknete dalšího.
  • Pamatujte si každou chybu svého miláčka, i tu drobnou. V hádce ji pak můžete využít proti němu.

Krok 6 – Zničte intimitu: Využívejte sex k trestání partnera

Sexuální touha je jedním z nejsilnějších nutkání, které ovlivňuje lidské chování. Když ve vztahu zajistíte bídný sexuální život, o bídný vztah máte postaráno. Vyžadujte sex vždy ve špatnou chvíli nebo na špatném místě. Dávejte si záležet, aby se to opakovalo pravidelně. Tím v partnerovi vyvoláte silnou vlnu frustrace. Nebo chtějte sex, jen když váš partner nemá čas nebo dělá něco důležitého. Jednomu pak bude vyčítáno špatné plánování a druhému frigidita. A kdyby na sex opravdu došlo, tak díky veškerému stresu z časového presu nebo nekomfortního místa není šance, že by šlo o intimní milování.

Začněte flirtovat s lidmi v práci, sbližte se s kamarády svého partnera, koketujte s číšnicí v restauraci, nebo si s někým zarytě pište přes internet. Jen zajistěte, aby u toho byl váš partner přítomen.

Dalším skvělým způsobem, jak zničit intimitu ve vztahu, je taktika takzvané studené sprchy. Vzrušte svého partnera a potom z ničeho nic řekněte, že už nemáte zájem. Nebo svému partnerovi neříkejte, co vás v posteli vzrušuje, a potom ho viňte za to, že vás neumí uspokojit. Samozřejmě to dejte najevo až po několika letech předstírání orgasmu, aby se napětí mezi vámi řádně vybudovalo. A nezapomeňte sexem vydírat a za trest ho odpírat. Tyhle věci mají obzvlášť zákeřný dopad na váš vztah, a když budete vytrvalí, vymýtíte veškerou intimitu. Držíme palce!

Krok 7 – Finanční peklo: Dělejte naschvály v oblasti peněz

Peníze jsou primárním zdrojem konfliktů v 39 % manželství a sekundárním důvodem v 59 %. Toho pochopitelně můžete ke zničení vztahu velmi dobře využít. Pokud o sobě víte, že utrácíte více, než byste měli, utrácejte ještě víc! A utrácejte obzvlášť za drahé věci, které nepotřebujete. Potom buďte kreativní a schovávejte před partnerem, co jste si koupili. Je totiž vždycky lepší nebýt upřímný a počkat, až se to provalí. Jestliže jste naopak skrblík, dbejte na to, abyste peníze pouze šetřili a nikdy je na nic nevyužili. Ani když je potřeba. A vyčítejte svému protějšku každou korunu navíc, kterou utratil. Protože peníze jsou až na prvním místě.

Krok 8 – Dětská hra: Udělejte si děti, abyste udrželi nebo zachránili své manželství

Úspěšně praktikujete předchozí kroky a jste v nich tak dobří, že to zavání rozchodem? Neházejte flintu do žita: co vás zaručeně udrží v útrpném manželství na několik dalších let, jsou děti. Pořiďte si je primárně proto, aby vám manželství zachránily. Přeci jen dává smysl, že když jste spolu byli nešťastní několik let, tak dávka nevyspalosti, křiku a starání se o někoho 24/7 vám ke šťastnému životu jistě přispěje. Navíc jako bonus vaše dítě získá ideální predispozice k tomu, aby jednou bylo v tak krásně hrozivém manželství, jako jste vy, protože jeho podvědomí se bude marinovat v nedorozuměních, hádkách a pasivní agresivitě celou první dekádu jeho života. No není to super? 

Krok 9 – Politováníhodná setkání: Najděte si bokovku

Když už jsou dětí starší, netráví tolik času doma a nepotřebují vás. Tvoří si svoje dramata a vy nevíte coby. Zapřemýšlejte o poměru! Podle toho, kolik času a námahy do něj chcete investovat, si můžete vybrat, která z následujících tří kategorií vám vyhovuje nejvíce.

Zahořklý poměr: Tahle možnost způsobí mezi vámi a vaším partnerem vůbec největší zlo, protože si začnete poměr s někým, koho váš partner zná. A čím jsou si bližší, tím více škod to zanechá. Nejideálnější a nejbrutálnější je tedy bokovka s jeho nejlepším kamarádem nebo kamarádkou.

Záhadný poměr: Mějte poměr s někým, s kým by to váš protějšek nikdy nečekal. Jestliže jste muž se sofistikovanou vzdělanou ženou, vyberte si nějakou kýčovitou blbku. Takové rozhodnutí zahltí mozek vašeho protějšku otázkami, co je na něm špatně, a spustí lavinu pochyb.

Nebojte se hádku opepřit i něčím z minulosti. Nevadí, že to s tématem nemá vůbec nic společného. 

Smyšlený poměr: Někdy stačí své spřízněné duši jen naznačit, že máte poměr, a paranoia udělá své. Začněte flirtovat s lidmi v práci, sbližte se s kamarády svého partnera, koketujte s číšnicí v restauraci, nebo si s někým zarytě pište přes internet. Jen zajistěte, aby u toho byl váš partner přítomen. Vše ještě podpořte změnou účesu, šatníku nebo kolínské a nejistota a panika ve vašem miláčkovi dále poroste.

Při zvažování bokovky si vždy položte otázku: „Koho si mám vybrat, abych svůj protějšek rozčílila nikoli natolik, že se rozvedeme, ale že mi to bude chtít vrátit?“

Krok 10 – Útěk do světa internetu: Odeberte se mimo realitu

Jak se jeden druhému co nejvíc vzdálit? Nikdy to nebylo jednodušší. Nyní můžete svůj protějšek opustit, aniž byste museli obětovat pohodlí domova. Stačí být neustále na telefonu, počítači, sociálních sítích a podobně. Proč se věnovat manželství, když můžete utéct do virtuálního světa?

S partnerem komunikujte hlavně přes zprávy, protože tím mu dáte jasně najevo, že se s ním ve skutečnosti nechcete bavit. Díky psaní nemusíte reagovat na jeho energii, vidět jeho obličej ani slyšet jeho hlas. Můžete se tedy úplně odosobnit od celé konverzace i od něj. Nezapomeňte totiž, že technologie předávají informaci, ne emoci. Skrze zprávy můžete navíc své milované i mučit. Napište jim třeba něco opravdu ošklivého a pak jim neodpovídejte, nebo si vypněte telefon. V tu chvíli se vyhnete konfrontaci a zároveň dáte svému protějšku jasně najevo, že ho dokážete okamžitě utnout.

Nejdůležitějším pravidlem je nikdy opravdu neříct, co si myslíte. Buďte jacíkoliv, jen ne doslovní a váš vztah se spolehlivě ztratí v překladu.

Každou chvíli, kterou trávíte se svou drahou polovičkou, neustále přerušujte koukáním na telefon, abyste, nedej bože, náhodou nenašli společnou řeč. V dnešní době ale naštěstí většina z nás tráví v kyberprostoru tolik času, že je na něm vlastně závislá, takže spoustu z těchto věcí dělá automaticky a téměř bez námahy. V dotazníku pro The New York Timer každý sedmý člověk potvrdil, že se svým partnerem tráví kvůli technologiím méně času. A každý desátý přiznal, že kvůli technologiím tráví méně času se svými dětmi. Takže, honem se přihlaste na všechna zařízení, co máte, a uvidíte, že dílo zkázy vašeho vztahu bude rychle dokonáno. 

Související…

„Abychom ve stáří nebyli sami.“ Aneb 15 nejhorších důvodů, proč si pořídit děti
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock, zdroj: Goop.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...