fbpx

Pět známek toho, že jste připraveni přivést na svět dítě 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Pokud se i vy sami sebe často ptáte, zda jste skutečně připraveni založit rodinu, přečtěte si, co byste podle psycholožky měli splňovat

Zveřejněno: 24. 2. 2023

Rozhodnutí, zda a kdy mít dítě, může být zatíženo romantickými představami, ale také nejistotou. Na jedné straně jsou tu ty drobné ručičky a nožičky, ta nezaměnitelná vůně novorozence a vidina radosti a smyslu vašeho života. Na druhé straně je tu loučení (byť dočasné) s víkendovým poleháváním, se spánkem obecně, spontánními nočními procházkami, dlouhými obědy a značnou částí vaší svobody.

Pokud se právě zmítáte ve změti pochybností, jestli už je na založení rodiny správný čas, mohlo by vám pomoct následujících pět důkazů, které podle klinické psycholožky Elisabeth Shawové ukazují, že vaše obavy nejsou na místě:

1. Nevadí vám změna

Častým přesvědčením budoucích rodičů je, že dítě se přizpůsobí jejich stylu života. Realita říká něco jiného. Velmi rychle zjistíte, že ty malé uzlíčky radosti převrátí vaši existenci vzhůru nohama a nastalé změny mohou zaskočit i vaše okolí – zbytek rodiny, přátelé nebo zaměstnavatele. Přechod k rodičovství bude pravděpodobně provázet široká škála emocí od vzrušení, radosti až po rozpolcenost a strach.

Zda jste na rodičovství skutečně připraveni, poznáte tak, že vás představa těchto změn nenaplňuje úzkostí, ale očekáváním. Pokud se dobře podíváte na svůj dosavadní život, realisticky si představíte, jak do něj dítě zapadne, a budete vědět, že jste se všemi budoucími změnami srozuměni, jste na dobré cestě. Ne všechny změny budou negativní, život, který vás jako rodiče čeká, bude jiný i v nečekaně pozitivních ohledech.

2. Jste zdraví – uvnitř i navenek

V případě žen je důležité uvědomit si, že vaše tělo se chystá projít velkou zkouškou a proměnou, takže pokud už nyní dbáte na správné stravování, zvládáte stresové situace a pravidelně cvičíte, jste ve velké výhodě. Pro oba partnery pak platí, že je třeba si předem správně nastavit rovnováhu mezi prací a osobním životem, místo abyste do poslední chvíle pracovali naplno a očekávali, že potřebné změny provedete, až se miminko narodí.

3. Váš vztah stojí na pevných základech

Někteří lidé se mylně domnívají, že dítě zacelí všechny trhliny ve vztahu nebo zaplní prázdnotu v jejich životě. Tak to ale nefunguje.

Vyhledávejte informace, které jsou v souladu s vaší filozofií mateřství a rodičovství, a očekávejte neočekávané. Mějte vlastní představu, ale zároveň buďte flexibilní v případě, že nastanou změny.

Pokud uvažujete o tom, že do svého života přivedete dítě, musí být váš partnerský vztah pevný. A pokud plánujete být single mámou, je pro vás zásadní pohoda a důvěra v sebe samu. Výchova dětí může vyvolat napětí za každých okolností, proto je nezbytné umět ho zvládat a efektivně o problémech komunikovat.

4. Máte kolem sebe lidi, kteří vám pomohou

Je sice pravda, že do svého vnitřního kruhu přidáte jednu (velmi roztomilou) osobu, ale být novým rodičem se může ukázat jako překvapivě izolující. Stejně jako se musíte přizpůsobit novému přírůstku vy, budou se muset přizpůsobit i vaši přátelé a rodina. Možná dokonce zjistíte, že někteří z vašich přátel, kteří jsou zatím bezdětní, pomalu z vašeho života odcházejí, a vy budete muset vybudovat nové sítě.

Zamyslete se tedy nad tím, koho máte ve své sociální bublině, ať jsou to přátelé nebo rodinní příslušníci, kteří mohou pomoci v případě nouze, či fungující sousedská komunita.

5. Jste finančně zajištění

Miminka a děti jsou sice malé, ale mohou být zatraceně drahé! Potřebujete být milionáři? Ne, nicméně, i když by vám peníze neměly v touze po založení rodiny bránit úplně, zvážit předem vaši finanční situaci je jistě namístě. S dítětem totiž výdaje přichází, když je nejméně čekáte.

Obecně byste měli vědět, že máte dostatek peněžních prostředků na pokrytí nezbytných potřeb dítěte, jako jsou pleny a zdravotní péče. Nikdy není na škodu představit si a propočítat, o kolik se váš rodinný rozpočet s (dalším) dítětem navýší.

Pokud jste u všech pěti bodů odpověděli ano, nenechte se ohledně přírůstku do rodiny odradit ani znejistit okolím. Místo toho vyhledávejte informace, které jsou v souladu s vaší filozofií mateřství a rodičovství, a očekávejte neočekávané. Mějte vlastní představu, ale zároveň buďte flexibilní v případě, že nastanou změny.

Rozhodnutí mít dítě je především racionální, ale je dobré zvážit i emocionální připravenost. Pokud tedy stále váháte, pochybujete nad sebou samými a nejste si jisti, zda jste vnitřně připraveni na tak velkou změnu, kterou rodičovství zajisté je, nebojte se požádat o pomoc terapeuta, který vám pomůže vyřešit vaše strachy a dojít k rozhodnutí.

Související…

„Abychom ve stáří nebyli sami.“ Aneb 15 nejhorších důvodů, proč si pořídit děti
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock , zdroj: Body and Soul

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...