fbpx

Velbloudí mléko? Superpotravina ze starověku je novým tekutým zlatem 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Američtí farmáři se snaží uspokojit rostoucí poptávku po lahvích prastarého nomádského nápoje, kdysi klíčového pro přežití. Vyznavači velbloudího mléka jsou ochotni překousnout i astronomickou cenu 12 až 16 dolarů za půllitr

Zveřejněno: 5. 7. 2022

Starověké kočovné a pastevecké kultury pily velbloudí mléko po tisíce let, pastevci mnohdy žili několik týdnů pouze z něj. Bylo to v obdobích, kdy je tato zvířata provázela na vzdálených pouštích a ve vyprahlém prostředí. Farma v americkém Coloradu, osm mil od hranic s Nebraskou, nyní o tuto prastarou tekutou superpotravinu oživila zájem. Chov druhu velblouda dobře přizpůsobeného suchým oblastem je ekologickou alternativou chovu krav. Na rozdíl od kravského mléka má mléko velbloudí vyšší obsah antioxidantů, nízkou hladinu cukru a nasycených tuků.

Koncentrované zdraví

Farmář Kyle Hendrix provozuje velbloudí farmu nazvanou Camelot. Jméno farmy tvoří chytrou slovní hříčku, jde o kombinaci slov camel (anglicky velbloud) a jména hradu anglického krále Artuše. Kyle Hendrix v reportáži místní televizní stanice Fox8Live prozradil, že jeho rodinná firma je jednou z pouhých dvou licencovaných velbloudích mlékáren ve Spojených státech. Prohlásil, že s každým velbloudem má osobní vztah a že pracuje s jejich osobnostmi. Velbloudice je prý tak emocionálně citlivá, že musí být podojena v přítomnosti svého mláděte. Dojení je prý velmi náročný proces, ale trvá jen 90 sekund.

Velbloudí mléko má oproti jiným živočišným druhům mléka nižší obsah cholesterolu a cukru. Kromě toho obsahuje 120 kmenů bakterií mléčného kvašení, což výrazně přispívá k blahu trávicího systému.

Každá velbloudí samice má čtyři struky, doba laktace je 14 až 16 měsíců. Množství denní produkce mléka je v průměru 5 kg na zvíře, nejzdatnější zvířata mohou vyprodukovat až 20 kg mléka za den. Kyle Hendrix uvádí, že že farma Camelot v současnosti prodá každý půllitr, který vyprodukuje. Poptávka je prý extrémně vysoká.

Mnohem lepší než kravské

Také podle Indického národního výzkumného centra pro velbloudy má velbloudí mléko nižší obsah cholesterolu a cukru a je obohaceno o ochranné proteiny. Se svými imunitními faktory a stimulátory růstu je nejbližší náhražkou lidského mateřského mléka a je mlezivem bohatým na živiny. To je důvod, proč mohlo splnit nutriční požadavky kočovných lidí během dlouhých období bez jídla. Ve srovnání s kravským, buvolím a ovčím mlékem obsahuje velbloudí mléko vyšší množství kyseliny linolové, kromě toho obsahuje 120 kmenů bakterií mléčného kvašení, což výrazně přispívá k blahu trávicího systému. Velbloudí mléko má také silné probiotické účinky.

Největší výhodou ze všech nutričních vlastností velbloudího mléka je to, že neobsahuje protein beta-laktoglobulin, který dráždí lidi s intolerancí laktózy. Bez přítomnosti beta-laktoglobulinu může být velbloudí mléko bezpečně stráveno i těmi, kdo nejsou schopni rozložit složitý cukr, který je přítomen téměř ve všech ostatních živočišných druzích mléka.

Až na tu cenu...

Velbloudí mléko je jednou z nejvýživnějších potravin, ale je opravdu drahé. Půllitr se v USA prodává za 12 až 16 dolarů. Velbloudí mléko dnes představuje asi 3 procenta z celosvětového trhu s mléčnými výrobky v hodnotě 360 miliard dolarů.

Společnost pro výzkum trhu Technavio ve své studii týkající se velbloudího mléka uvedla, že průmysl okolo této suroviny roste o 6,8 procenta každý rok během sledovaného období let 2018 až 2022. Pro úplnost je nutno dodat, že v roce 2017 se ve světě velbloudího mléka točilo skoro 11 miliard dolarů.

Související…

Jsou probiotika opravdu plusem pro náš imunitní systém?
Hana Průšová

foto: Shutterstock, zdroj: Ancient Origins

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...