Už samotný pohled na talíř může rozhodnout, jak moc si pokrm užijete, jak rychle ho sníte a jak budete vnímat jeho chuť. Fenomén, který se dnes často označuje jako plating, umění aranžovat jídlo na talíři, zažívá boom nejen v restauracích, ale i v domácích kuchyních.
Proč na vizuální stránce jídla záleží
Lidský mozek dokáže jídlo „ochutnat“ už očima. Hezky naaranžované jídlo aktivuje chuťové pohárky a připravuje tělo i mysl na zážitek. Pokud jíte z pečlivě naservírovaného talíře, často sníte menší porci, přitom budete spokojenější a sytější.
Velkou roli hrají také kontrast a barevnost. Výrazné barvy působí na talíři lákavěji, a ještě důležitější je kontrast v texturách. Představte si například krásně nadýchané palačinky s jemným tvarohem a křupavými ořechy. Taková kombinace dokáže vzbudit velké očekávání a na jídlo se více těšíme.
Barevné triky a psychologie
Důležitá je i barva samotného talíře. Měla by být v kontrastu s barvou jídla. Říká se totiž, že pokud jíte jídlo v barvě talíře, například bílou rýži z bílého talíře, sníte toho víc. Tato teorie ale rozhodně neplatí pro každého. Nicméně vliv může mít i velikost talíře a jeho okrajů. Pokud jsou okraje široké, talíř bude působit plný i s menší porcí.
Když něco jen naházíte do misky a sníte to lžící, moc vás to nezasytí ani neuspokojí.
Kromě toho jde i o estetiku. Když jsou ingredience uspořádané s citem pro detail, jíte pomaleji a více vnímáte jednotlivé chutě. Servírování se vyplatí věnovat chvilku navíc, aby jídlo vypadalo hezky. Tento jednoduchý trik vám může pomoci při redukci porcí nebo zavádění zdravějších stravovacích návyků, aniž byste se museli omezovat.
Domácí plating
Nemusíte být šéfkuchař, abyste doma připravili talíř, který skvěle vypadá. Stačí pár minut věnovaných servírování a palačinky nebo salát dostanou profesionální nádech. I obyčejné recepty tak mohou vypadat jako luxusní pokrm z restaurace. Inspiraci můžete hledat na sociálních sítích, v kuchařkách nebo třeba v Kuchyni Lidlu, kde kromě receptů vždy najdete i tipy, jak pokrmy servírovat.
Zkuste vrstvit ingredience, používat barevné doplňky, jako jsou bylinky či třeba jedlé květy, a pořiďte si nové talíře nebo příbory pro radost. Mnohdy stačí jen malá změna k tomu, abyste zážitek posunuli na novou úroveň.
Lepší stravovací návyky
Když jídlo dobře vypadá, více se na něj těšíme. Ale nejde jen o vizuální stránku. Hezky naservírovaný pokrm si spíš vychutnáte. Přiměje vás zpomalit tempo, věnovat pozornost jednotlivým chutím a podpoří tak pocit nasycenosti. Oproti tomu když jen něco naházíte do misky a sníte to lžící, moc vás to nezasytí ani neuspokojí. Takže příště, až budete servírovat snídani, oběd nebo jen sladkou tečku, věnujte pár minut tomu, aby talíř působil lákavě.
Domácí plating nemusí být nic složitého. Dokáže přitom proměnit každodenní jídlo v malý rituál radosti. Podpoříte tím zdravé stravovací návyky, a navíc si uděláte radost něčím hezkým.