fbpx

Zveřejněno: 27. 10. 2017

Mnoho domácích mazlíčků trpí chronickými onemocněními, jako je ku příkladu osteoartróza, stejně jako lidé. V posledních letech se jim začíná dostávat i podobné alternativní medicíny. Řeč je o zvířecí akupunktuře, kterou dnes již nepraktikují pouze zdánlivě šílení čínští badatelé.

Lékaři z čínské zvířecí kliniky v Šanghaji informují, že akupunktura se jako prostředek k řešení bolesti a různých obtíží u zvířat používá již tisíce let – konkrétně 4 500. Jen k nám na západ se začíná dostávat až nyní. Podle tradičního čínského lékařství akupunktura spočívá ve vkládání dlouhých, velmi jemných jehel na energetická místa těla, známá jako meridiány. Jehly stimulují krevní oběh a podporují tak proces hojení i zmírnění bolesti.

Je akupunktura plnohodnotnou terapií?

Ačkoliv AVMA (Americká rada veterinárních specialistů; American Board of Veterinary Specialties) zatím neuznává akupunkturu jako plnohodnotnou terapii, existuje možnost, jak se v ní mohou zvířecí lékaři proškolit a získat certifikaci opravňující je k jejímu praktikování. Veterináři, kteří dnes chtějí tímto způsobem pomáhat zvířecím pacientům, musí projít speciálním vzdělávacím procesem pod záštitou IVAS (Mezinárodní společnost pro veterinární akupunkturu, International Veterinary Acupuncture Society). „Zde se naučí, jak prohlédnout a léčit zvíře holisticky a optimalizovat zdraví obnovením rovnováhy jeho těla,“ přibližuje doktorka Eloise Bughtová, odbornice na zvířecí péči.

akupunktura psi shutterstock 401275336

Většina zvířat akupunkturu dobře snáší, a dokonce usnou. Ovšem pokud je mazlíček agresivnější povahy, může se stát, že převáží stres.

Jak to funguje?

Léčba chlupatého přítele probíhá úplně stejně jako vaše. Jehly se vkládají na určité energetické body, které signalizují kanály, jimiž proudí životní energie, aby tento tok zlepšily. „Čím více se podaří harmonizovat tok energie v kanálu, tím více se stav vašeho mazlíčka zlepší,“ říká Marcie Falleková, holistická veterinářka z New Yorku. „Důležitý je tok životní energie Chi. Pokud není v rovnováze, může dojít k onemocnění. Akupunktura je jedním z prostředků, které pomáhají obnovit rovnováhu Chi, a tím i celkové zdraví,“ doplňuje doktorka Brightová.

Nebolí je to?

Akupunkturní jehly jsou velmi tenké. „Zvířata ucítí jen počáteční vpíchnutí a poté se již dostaví pocit uvolnění, který pokračuje v průběhu zbytku terapie,“ uklidňuje doktorka Eloise. O své domácí mazlíčky se tedy skutečně nemusíte bát.

Je dokonce prokázáno, že vlastní průběh akupunktury, tedy to, co následuje po prvním vpichu, je poměrně příjemný. „Vycházíme z předpokladu, že akupunktura vede k uvolňování endorfinů a že meridiány se liší, co se nervových zakončení týče,“ vysvětluje doktorka Eloise. Různé fyziologické účinky, jako jsou třeba změny srdeční frekvence nebo dýchání, mohou být způsobeny stimulací specifických bodů.

„Většina zvířat akupunkturu skutečně dobře snáší,“ potvrzuje holistický veterinář Dr. Allen M. Schoen, autor řady publikací pojednávajících o přírodní léčbě zvířat. „Některá dokonce z relaxace usínají.“ Existují ale i výjimky. Doktor Schoen upozorňuje na to, že úzkostným či agresivním jedincům může trvat déle, než se uklidní: „V takovém případě může zvýšený stres převážit nad výhodami.“

Stop osteoartróze

„Jedním z nejčastějších důvodů, proč se majitelé domácích zvířat uchylují k akupunktuře, jsou muskuloskeletální problémy, jako je artritida a osteoartróza,“ říká doktor Schoen. Zpráva zveřejněná v americkém plátku Scientific Papers: Animal Science and Biotechnologies potvrdila, že akupunktura může snížit bolestivost a zlepšit neurologické a gastrointestinální problémy. Další studie, která se zabývala intervertebrálními onemocněními, dokázala, že akupunktura nejenže přináší vynikající výsledky, ale dokonce se v některých případech dokáže vyrovnat i chirurgii.

To svou praxí dokazuje třeba i MVDr. Hana Nováková, zvěrolékařka působící v České Třebové, která má na svém kontě několik úspěšně vyléčených ochrnutí akupunkturou. Nutno podotknout, že jedním z nich byl i můj labrador Max, kterého paní doktorka v téměř 13 letech de facto znovu naučila chodit. Kloubní obtíže jsou ale jen jednou záležitostí, s níž může akupunktura pomoci. Ve skutečnosti ji lze použít de facto k léčbě téměř čehokoliv. Od problémů s plodností až po respirační onemocnění.

akupunktura zvire shutterstock 377575804

Jehly jsou tak tenké, že je vetšinou cítit jen prvotní vpich, a ihned se dostaví kýžené uvolnění.

Akutní stavy se zlepší rychle, chronická onemocnění se léčí déle

„Akutní stavy se většinou zlepší rychle – v průběhu jednoho týdne,“ říká doktorka Eloise. „Léčba chronických onemocnění, jako je třeba osteoartróza, může ale trvat delší dobu. Řádově 4 týdny i déle. Podobně hovoří i Marcie Falleková: „Délka akupunkturní terapie vašeho domácího mazlíčka závisí na problému: 6 až 8 týdnů pro chronické stavy a 1 až 2 týdny pro akutní zranění.“ Dodává, že každé sezení trvá přibližně 30 minut.

Terapie akupunkturou, na níž jsme s Maxem docházeli k doktorce Novákové v České Třebové, trvala přibližně měsíc až dva. Zpočátku jsme se vídali až 3krát týdně, později jednou za týden nebo i za 14 dní. Je pravda, že na počátku během prvního týdne došlo k výraznému zlepšení. Situace potom stagnovala a zlepšovala se jen velmi pomalu. Na konci léčby se ale Max po dlouhé době sám postavil. Vidím to jako dnes – přišla jsem z práce, otevřela dveře do bytu, kde ležel na chodbě Max. Uviděl mě, začal vrtět ocasem a pomalu, opatrně se sám postavil a došel až ke mně.

 

foto: Shutterstock, zdroj: Prevention

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...