fbpx

Zveřejněno: 23. 8. 2017

O pozitivním vlivu zvířat na pohodu člověka bylo již napsáno mnoho. Některé tyto vlastnosti bychom se ale mohli od zvířat i učit. Zvířata mají třeba velmi vyvinutý smysl pro empatii. Mezi další věci, kterými bychom se od nich měli nechat inspirovat, patří soustředění se na přítomný okamžik nebo bezpodmínečná láska.

Zvířata vnímají svět jednodušeji než my lidé a je to i jeden z důvodů, proč bychom se od nich mohli nechat v lecčem inspirovat. Lidská mysl je neustále zatížena tím, že vzpomíná na minulost nebo plánuje věci budoucí. Tohle zvířata neznají. Existuje pro ně tady a teď. Život v přítomném okamžiku přitom podle východních filozofií přímo souvisí s tím, jak moc se cítíme šťastní.

Stále dobře naladěn

Princip vlivu přítomného okamžiku na štěstí funguje úplně jednoduše. Začneme si více všímat různých detailů, například barvy podzimního listí, více se ponoříme do činnosti, kterou právě provádíme, více se na danou věc soustředíme a to uvolňuje naši mysl.

shutterstock 647578384

Pes vás miluje také, jací jste. A bez podmínek.

Zvířata mají úžasnou schopnost zažívat tyto pocity znova a znova. Když vezmete psa na procházku, nikdy to pro něj není nudná rutina, naopak, pozitivní energie z něj přímo srší. A to bychom mohli zažívat i my, lidé. Pokud bychom se dokázali oprostit od každodenních starostí, plánů a přemýšlení o budoucnosti.

Bezpodmínečně milovat

O lásce se zase říká, že musí být bezpodmínečná, jinak ji nemůžeme nazývat láskou. Mnoho lidí ale takto milovat neumí. Většina lidských vztahů je naopak založena na tom, že chceme něco za něco. Jsme milí na šéfa, protože chceme, aby nám na konci měsíce přišly na účet peníze. Náš pes je sice také rád, že mu každé ráno dáme do misky jídlo, faktem ale je, že vás bude milovat takové, jací jste.

Všechna zvířata samozřejmě nejsou stejná. Výše popsanými vlastnostmi oplývají zejména psi. Od koček se zase můžeme naučit trpělivosti a toleranci. Nic se ale nesmí přehánět. Psi jsou na druhou stranu až příliš důvěřiví a mnoho koček zase oplývá vlastností typicky lidskou, a to pomstychtivostí.

Výhody zvířecího přítele

Podle Psychologytoday.com řada výzkumů dokazuje, že interakce se zvířaty má blahodárné účinky na naši pohodu a zdraví. Podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí můžeme mít díky domácímu mazlíčkovi nižší tlak a hladinu cholesterolu.

Zároveň se s domácím zvířetem cítíme méně osamělí, může nás přimět k tomu, abychom se více hýbali a v neposlední řadě se díky psovi nebo kočce můžeme seznámit s novými lidmi. Tyto pozitivní efekty už ostatně reflektovala některá zdravotnická zařízení, ve kterých k pacientům přivádějí psy nebo kočky, aby se s nimi pomazlili.

Domácí zvířata pomáhají zvládat osamělost zejména seniorům, kterým kromě toho mnohdy poskytnou nový životní smysl a pocit užitečnosti. Dětem mohou pomoci rozvíjet empatii a soucit. U dětí je také zásadní pocit zodpovědnosti, kterou za zvíře, o něž se musí starat, mají.

foto: Shutterstock, zdroj: PsychologyToday

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...