fbpx

Zveřejněno: 7. 8. 2017

Žít v přítomnosti se může zdánlivě jevit jako něco zcela přirozeného. Jenže v myšlenkách jsme často jinde než tady a teď. Tak schválně – na co jste například mysleli cestou do práce? 

Dnešní hektická doba má v podstatě jen dva problémy. Neustále se rýpeme ve své minulosti a neseme si s sebou její bolest, nebo se zabýváme otázkami, co bude, a pak jsme svázaní nejistotou budoucnosti. Nejšťastnější země světa, které uznávají východní učení, ale tyto problémy neznají. „Lidé obětují zdraví, aby vydělali peníze, potom obětují peníze, aby znovu získali zdraví, potom se tak znepokojují minulostí a budoucností, že si neužívají přítomnosti, a tak nežijí ani v přítomnosti ani v budoucnosti,“ pravil Dalajláma. Chcete ven z tohoto začarovaného kruhu? Pak začněte denně dělat těchto 5 věcí. 

1. Meditujte, přemýšlejte, travte čas sami se sebou

Meditace by měla trvat 15 minut. Z počátku to bude obtížnější a tak stačí 5 minut denně, kdy budete sami se sebou. Uvědomujte si vlastní dech, nechte myšlenky volně plynout a nic nehodnoťte. Přijde k vám odpověď na to, co vás tíží nejvíce, a poznáte sami sebe v přítomnosti. Pomůckou je pozorovat svoje myšlenky jako mraky, které plynou po obloze.

shutterstock 360192704

Otevřete svou mysl volání těla. Rozuzlení přijde samo.

2. Opakujte si mantry, stanovte si denní záměr

Velmi často se dostáváme do situace, kdy nevíme, co chceme, co bychom rádi, co si máme myslet, čím a jací bychom měli být, a především co nám říká a chce naše srdce. Pomůckou je stanovení si denního záměru. Například: „Dnes budu více vnímavý a pozorný sám k sobě, a to za jakýchkoliv okolností, ať se setkám s kýmkoliv, budu pozitivně myslet.“  Je to věc, o kterou se můžeme, když nám teče do bot, opřít, protože víme, co chceme a jaký má den být.

3. Zkuste slyšet signály vlastního těla

Dr. Ruediger Dahlke stvořil ucelenou teorii symptomů a jejich významů – zkuste si přečíst jeho knihu Duše jako řeč těla a naučíte se svůj organismus vnímat. Vždy, když jsme unavení nebo nás něco bolí, většinou sáhneme po nějakém energetickém nápoji či kávě a nenasloucháme tak vlastnímu tělu, které nás prosí o chvilku pauzy a odpočinku. Zkusme si dát každý den chvilku pauzy a zeptat se vlastního těla, co chce, co si přeje. Není jednoduché naslouchat signálům těla a vědět, co přesně znamenají, ale tréninkem se dá tento úžasný nástroj probudit a zůstat tak ve spojení s naším tělem a myslí. Odměnou nám bude lepší psychika a především zdraví.

shutterstock 222499312

Nezapomeňte se oceňovat. Každý den si najděte důvod.

4. Přesně si určete, kde máte hranice 

Buďte více upřímní sami k sobě, abyste na vše neodpovídali slůvkem „ano“. Pokud na vše kývneme, velmi se vyčerpáváme a naše energie a přítomnost se vytratí. Je velmi důležité zamyslet se nad tím, zda daný úkol či prosbu nebo například pozvání, do kterého se nám nechce, odsouhlasíme. Když budeme respektovat vnitřní hlas, umožní nám říci ne a vyjádřit tak nesouhlas, nepohodlí a nezapojení se, což je ve skutečnosti velikou úlevou a svobodou pro nás samotné.

5. Buďte vděční, najděte si za co

Na konci každého dne bychom měli poděkovat za to, co se nám povedlo, a za to, co máme. Většinou totiž přecházíme z jednoho dne na druhý a ani si nevšimneme, že se nám něco povedlo, že to bylo velmi pozitivní. Vždy se najde něco, za co můžeme poděkovat a procítit vděčnost. 

 

foto: Shutterstock, zdroj: Xochi Balfourová, Přirozeně

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...