fbpx

Zveřejněno: 1. 6. 2017

Rádi byste používali kosmetiku bez chemie, ale přípravkům v obchodní síti nevěříte? Zkuste si vyrobit svou vlastní. Máme pro vás recept na skvělé tělové máslo a mléko.

Pojem tělové máslo (body butter) zahrnuje prostředky plné výživových látek, vitamínů a esenciálních olejů, které ve správné kombinaci dokonale hydratují pleť. Ideální produkt vhodný i pro malé děti získáte smícháním půlky hrnku (1 hrnek je 236 ml) bambuckého másla, mangového másla, kokosového a olivového oleje. Vše míchejte na středním plameni ve dvojitém hrnci s vodní lázní, dokud se všechny ingredience nerozpustí a nespojí v jednolitou hmotu. Pokud toužíte po konkrétní vůni, můžete do směsi přidat 10 až 30 kapek esenciálního oleje. Výslednou směs na hodinu uložte do ledničky (nebo do doby, než začne tuhnout, ale stále se dá formovat). Poté ji ručním mixérem šlehejte do „načechrané“ formy, což trvá asi 10 minut. Následně opět uložte na 15 minut do lednice a plňte do skleniček s uzavíratelným víčkem. Používejte každý večer na celé tělo.

kosmetika shutterstock 486715018

Pár kapek esenciálního oleje dodá vašemu produktu kýženou vůni.

Domácí tělové mléko a krém na ruce

Rozdíl mezi tělovým mlékem a máslem je v množství obsažených tekutin. Mléka obyčejně obsahují až 70 procent vody, jejich hydratující schopnosti nesahají tak hluboko a netrvají tak dlouho jako u tělových másel. K výrobě vlastního tělového mléka ale místo vody použijte olej. Smíchejte polovinu hrnku oleje (ideální je mandlový) se čtvrtinou hrnku kokosového oleje a čtvrtinou hrnku včelího vosku. Ingredience opět rozmíchejte ve vodní lázni. Jakmile jsou rozpuštěné, přidejte lžičku vitamínu E a pár kapek esenciálního oleje. Výslednou směsí naplňte sklenici s uzavíratelným víčkem. Oba produkty vám vydrží déle než 6 měsíců. Při teplotách vyšších než 25 stupňů je ale uchovávejte v ledničce.

Pozor, kůže je propustná! 

Pleť je naší přirozenou bariérou, první obrannou linií, která zabraňuje průnikům toxinů z okolního prostředí do našeho těla. A bohužel je propustná více, než si většina lidí uvědomuje. Nikotinové náplasti jsou na tom například založené. Látky se z nich kůží uvolňují přímo do krevního systému. A stejným způsobem se do něj dostávají i jiné látky. To znamená, že jakýkoliv chemický produkt, který aplikujete na svou kůži (sprej proti hmyzu, krémy, mléka, make-up), proniká přímo do nitra lidského těla. 

kosmetika shutterstock 505237939

Vše, co na pokožku natřete, putuje nakonec skrz kůži až do organismu.

Čtěte použité ingredience

Pokud něco voní, neznamená to, že to je prospěšné. Tělové mléko s vůní levandule koupené ve vaší oblíbené drogerii může mít krásnou fialovou barvu, ale šance, že s pravou levandulí nemá nic společného, je hodně vysoká. Naopak v něm zřejmě najdete některou z těchto látek:

Parafíny: vyrábějí se z ropy, pleť pokrývají tenkým povlakem, který ucpává póry.

Parabeny: běžný kosmetický konzervant ve více než 10 000 produktech. Studie prokazují spojitost s jejich užíváním a výskytem rakoviny, k tomu narušují endokrinní systém.

Propylenglykol: v kosmetických produktech se používá jako hydratační složka. Ukázalo se, že zabraňuje růstu pleťových buněk a způsobuje podráždění pleti. V některých případech způsobuje abnormality v ledvinách a játrech.

Laurethsulfát sodný: tato látka narušuje přirozenou kožní bariéru, a tím spolu s jinými látkami dokáže lépe proniknout do krevního systému. Studie prokázaly, že následkem může být ztráta vlasů.

Čtěte také:

Je kosmetický průmysl největší chemická laboratoř světa? 

„To nechceš!“ Podívejte se na to, co všechno je ukryto v kosmetice

Zákaz testování v EU nezaručuje etickou kosmetiku. Podle čeho tedy vybírat? 

Autor: Jana Abelson  

foto: Shutterstock, zdroj: Organic Lifestyle Magazine

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...