fbpx

Zveřejněno: 18. 5. 2017

V 80 % zemí světa je legální testování kosmetiky na zvířatech. Ani v EU, kde zákaz prodeje takových výrobků platí, však není situace tak jednoduchá, jak by se na první pohled mohlo zdát, a dochází k oslabování předpisu, který byl vydán. Pomozte to změnit a dejte přednost etickým značkám s certifikátem.

V poslední době se hodně mluví o testování kosmetiky na zvířatech, přesto je skutečně etických značek v běžných drogeriích poskrovnu. Jak se tedy zorientovat v široké nabídce firem a nakupovat zodpovědně?

prirodni kosmetika shutterstock 570334651

Pokud tedy chcete mít jistotu, že používáte etickou kosmetiku, dejte přednost značkám s certifikátem HCS.

Zákaz nic nezaručuje

Zákaz testování kosmetiky na zvířatech i omezení dovozu a prodeje takto testované kosmetiky platí v EU již relativně dlouho. Situace však není tak jednoduchá. Evropské nařízení neobsahuje žádné kontrolní mechanismy, navíc se týká pouze zemí Evropské unie, takže společnost může na zvířatech testovat a své zboží prodávat v jiných částech světa, například v Číně.

„Dalším problémem je fakt, že zákaz se týká pouze složek určených pro použití v kosmetice a nevztahuje se na testy ekotoxicity (vlivu látek na životní prostředí) a na testy bezpečnosti práce. V praxi tudíž dochází k oslabování tohoto zákazu,“ říká Mgr. Barbora Bartušková Večlová, předsedkyně organizace Svoboda zvířat. Pokud tedy chcete mít jistotu, že používáte etickou kosmetiku, dejte přednost značkám s certifikátem HCS, který zaručuje, že konečné výrobky ani jednotlivé složky takto testovány nejsou, a to nejen v EU, ale i v ostatních státech světa.

Etické firmy

Jednou z firem, které se problematice testování na zvířatech věnují již od svého založení, je například britská společnost LUSH. Podle Hilary Jones, etické ředitelky, dbali majitelé nejen o zvířata, ale také o recyklaci, minimalizaci odpadů a fair trade již od vzniku značky. „Chceme lidem ukázat, že je důležité, aby se zajímali o to, jak byla kosmetika vyrobena, kdo dodal suroviny a jak byla do procesu zahrnuta zvířata,“ vysvětluje Hilary, která ve firmě pracuje od samého začátku. Tato dáma považuje tento způsob testování za zastaralý a neefektivní: „Jsme rádi, že si celá Evropa uvědomuje důležitost ochrany zdraví, ale pokud to znamená, že zvířata budou umírat po milionech, pak je něco špatně.“

Lush však není jedinou společností, která dbá na práva zvířat. Například česká Manufaktura odmítla obchodovat s Čínou právě kvůli nutnosti kosmetiku testovat. „V roce 2015 jsme právě z tohoto důvodu zavrhli finančně mimořádně zajímavý obchodní projekt exportu naší kosmetiky do Číny,“ je uvedeno na webu společnosti. Právě prodej v této zemi je důvodem, proč některé známé kosmetické značky o certifikát HCS přišly.

V ČR nabízí své výrobky ještě mnoho dalších firem, které mají etický přístup. Jejich konkrétní seznam najdete zde.

Přírodní kosmetika

Pokud jste si nevybrali z tohoto zatím poněkud omezeného výčtu netestujících firem, jsou i jiná řešení. Jedním z nich je vyhýbání se kosmetickým novinkám obsahujícím nové složky, které nutně na zvířatech byly testovány. Ještě lepší variantou může být výběr co nejpřírodnější kosmetiky, která obsahuje tradiční látky, kvůli kterým se nemusí provádět žádné nové testy. V ČR je to například Weleda, Logona nebo veganský Urtekram, který má navíc certifikát HCS. I u těchto a podobných značek se však vždy dívejte na složení, neboť i přírodní kosmetika může obsahovat konzervanty. Ekologické a netestované prostředky pro domácnost vyrábí například Ecover. Všeobecně se však zákaz testování na zvířatech na čisticí prostředky nevztahuje a vy máte možnost pomoci to změnit podpisem této petice. A pokud chcete etické výrobky z této kategorie, vybírejte přírodní nebo ty s certifikátem HHPS.

 

Čtěte také:

Módní trend, který zabíjí. Proč chodíme v cizí kůži?

DIY: Vyrobte si prášek na praní

Mikročástice v peelingu škodí planetě. Vyrobte si doma vlastní scrub 

foto: Shutterstock, zdroj: Ochrana zvířat

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...