fbpx

Zveřejněno: 10. 5. 2017

V posvátné židovské knize Talmud se píše: „Svět nevidíme takový, jaký je, ale takový, jací jsme my sami“. A něco na tom asi bude. Vědci totiž zjistili, že do druhých lidí skrytě promítáme své vlastnosti a svůj pohled na svět. Co to znamená?

Šťastný člověk, který je spokojený sám se sebou a se svým životem, si o ostatních lidech bude myslet spíše to dobré. Naopak člověk, který je sobecký, manipulující a obecně má spíše antisociální chování, hodnotí ostatní také negativně. Pokud se tedy chcete o někom dozvědět, jaký doopravdy je a jak se cítí, zeptejte se ho, co si myslí o ostatních lidech. Prozradí vám tím víc, než zřejmě sám tuší.

zrcadleni v nazoru na ostatni shutterstock 260752652

Šťastný člověk, který je spokojený sám se sebou a se svým životem, si o ostatních lidech bude myslet spíše to dobré.

Spokojení lidé smýšlejí o ostatních pozitivněji

A jak na to vědci vlastně přišli? Samozřejmě výzkumem, v tomto případě rozděleným na několik částí. V první fázi se snažili odhalit co nejvíce o osobnosti „pozorovatele“. K tomu posloužili osobnostní dotazníky zaměřené na zjištění míry extraverze, přívětivosti, ale také sklonu k poruchám osobnosti. Zjistili tedy, jak moc je dotyčný společenský, depresivní, otevřený vůči novým zkušenostem, spokojený se svým životem apod. Pak nechali pozorovatele, aby ohodnotili několik cizích lidí. A nakonec porovnávali jeho vlastnosti s vlastnostmi, které přisoudili ostatním lidem.

Ukázalo se, že efekt pozorovatele skutečně v jisté míře existuje. Lidé, kteří byli sami se sebou spokojeni, byli šťastní a přívětiví k ostatním lidem, hodnotili ostatní pozitivněji. Naopak u osob, které hodnotily ostatní více negativně, byly zjištěny vysoké hodnoty narcismu, antisociálního chování apod. Ten samý pokus byl dokonce opakován o rok později, a to se stejnými výsledky. Z čehož vyplývá, že nešlo o náhodné chování.

Neberme vše na 100 %

Zkuste si nyní vybavit své přátele a známé. A zamyslete se nad tím, jak posuzují lidi kolem sebe. Napadá vás někdo, na koho toto sedí? Pravděpodobně ve svém okolí najdete člověka, který „špačkuje“ na všechny kolem a přitom nemá sám zameteno před vlastním prahem. A naopak znáte možná někoho, kdo si až naivně o lidech kolem sebe myslí jen to dobré a sám je typ „že by mouše neublížil“.

Ano, někdy to může fungovat a o osobnosti druhého vám to může leccos napovědět. Ale nemůžete to samozřejmě použít ve všech situacích a za každých okolností. Ani toto není zázračná „formule“, která odhalí tajné stránky osobnosti. Je to však jistý způsob, jak bez dlouhého pozorování můžete zjistit zajímavou informaci o jiných lidech.

zrcadleni v nazoru na ostatni shutterstock 606212474

Člověk, který je sobecký, manipulující a obecně má spíše antisociální chování, hodnotí ostatní spíše negativně. Takový jedinec může mít i sklony k psychickým poruchám.

A k čemu to všechno?

Znalost tohoto efektu můžete využít k lepšímu poznání druhých lidí. Při pracovních pohovorech, při seznamování s novými lidmi a někdy to můžete využít i k odhalení psychické nemoci. Člověk, který hodnotí druhé negativně, má totiž podle této studie větší sklony k depresivitě a k různým poruchám osobnosti. Sám autor studie navrhuje využít tyto vědomosti třeba pro oblast psychologie a psychoterapie. Pokud by se totiž našel způsob, jak těmto lidem pomoci nahlížet na ostatní více pozitivně, je možné, že by to mohlo přispět k jejich začleněnosti mezi ostatní lidi, a tím i ke zlepšení jejich celkového stavu. To už je ovšem otázka pro další bádání.

Čtěte také:

Co zjistíte z barvy auta nebo přirovnání ke zvířeti?

Mám na to? Jak realisticky zhodnotit naše schopnosti, než se do něčeho pustíme

Objevili jsme tajemství štěstí, chcete ho znát také?

 

foto: Shutterstock, zdroj: Spring

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...