fbpx

Zveřejněno: 2. 4. 2017

Polenta je rozšířená především v jižní Evropě. V Čechách moc velkou tradici nemá, ale dovede dobře obohatit jídelníček – a to jak příloha k masu, tak třeba jako základ různých slaných koláčů a nákypů.

Polenta - neboli kukuřičná kaše, je ideální pro lidi, co nesnáší lepek. Je bohatá na vlákninu a podporuje činnost trávicí soustavy. 

1polenta tofu shutterstock 246419128

Polenta je vlastně kukuřičná mouka. Po vychladnutí krásně ztuhne.

Na menší dortovou formu budete potřebovat:

1 hrnek instantní polenty
4 rajčata
1 cibuli
menší cuketu
200 g bílého tofu
sůl
kmín
1 lžíci dijonské hořčice
4 stroužky česneku

Postup:

Polentu uvaříme podle návodu na obale, vzniklou kaši vlijeme do dortové formy a necháme ztuhnout. Na pánvičce osmažíme cibuli, přidáme pokrájená rajčata, česnek, sůl a dusíme, dokud rajčata nevytvoří omáčku, kterou pomažeme vychladlý korpus. Na krém povaříme tofu asi 3 minuty ve vroucí vodě. Na pánvičce osmažíme cibuli s cuketou, osolíme, okmínujeme, a když cuketa změkne, rozmixujeme jí s tofu a lžící hořčice do hladkého krému. Krém navrstvíme na korpus s rajčatovou omáčkou a necháme dobře zatuhnout. Podáváme chlazené.

 

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Je to ještě klimatická nouze, nebo už panika? 10 úvah o přehřívání Země

Je to ještě klimatická nouze, nebo už panika? 10 úvah o přehřívání Země

Praha 7 vyhlásila v květnu stav klimatické nouze , jak ji (a nejen ji, ale celou...

Provoz elektromobilů ekologický je. Ovšem jejich výroba kvůli bateriím nikoli

Provoz elektromobilů ekologický je. Ovšem jejich výroba kvůli bateriím nikoli

Na konci devatenáctého století představovaly elektromobily špičku tehdejší...