fbpx

Zveřejněno: 2. 4. 2017

Polenta je rozšířená především v jižní Evropě. V Čechách moc velkou tradici nemá, ale dovede dobře obohatit jídelníček – a to jak příloha k masu, tak třeba jako základ různých slaných koláčů a nákypů.

Polenta - neboli kukuřičná kaše, je ideální pro lidi, co nesnáší lepek. Je bohatá na vlákninu a podporuje činnost trávicí soustavy. 

1polenta tofu shutterstock 246419128

Polenta je vlastně kukuřičná mouka. Po vychladnutí krásně ztuhne.

Na menší dortovou formu budete potřebovat:

1 hrnek instantní polenty
4 rajčata
1 cibuli
menší cuketu
200 g bílého tofu
sůl
kmín
1 lžíci dijonské hořčice
4 stroužky česneku

Postup:

Polentu uvaříme podle návodu na obale, vzniklou kaši vlijeme do dortové formy a necháme ztuhnout. Na pánvičce osmažíme cibuli, přidáme pokrájená rajčata, česnek, sůl a dusíme, dokud rajčata nevytvoří omáčku, kterou pomažeme vychladlý korpus. Na krém povaříme tofu asi 3 minuty ve vroucí vodě. Na pánvičce osmažíme cibuli s cuketou, osolíme, okmínujeme, a když cuketa změkne, rozmixujeme jí s tofu a lžící hořčice do hladkého krému. Krém navrstvíme na korpus s rajčatovou omáčkou a necháme dobře zatuhnout. Podáváme chlazené.

 

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...