fbpx

Zveřejněno: 22. 7. 2017

Během prázdnin se v létě rozvoní houby, a tak je nejlepší čas nastudovat nějaké houbové recepty. Houbové rizoto je nestárnoucí klasika. Při jeho přípravě nezapomeňte na jedno – navařit i do zásoby, protože si každý bude chtít přidat.

Italské rizoto se neobejde bez dobrého suchého vína. Dodá rýži příjemnou nakyslost a správný italský říz. V kombinaci s českýmio houbami vznikne souhra chutí, které nejde odolat.

shutterstock 164233664

Co je potřeba:

160 g másla

6 lžic olivového oleje

1 cibule

350 g rýže arborio

2 dcl suchého bílého vína

100 g sušených hříbků

Zeleninový vývar podle potřeby

Snítka tymiánu

Mořská sůl

Špetka pepře a mletého kmínu

Lžíce vysokotučné smetany na zjemnění

Jak na to?

V hrnci se silným dnem rozpustíme máslo s olivovým olejem a osmažíme na něm najemno nasekanou cibulku. Přidáme předem namočené sušené houby, propláchnutou rýži, snítku tymiánu, osolíme a dobře promícháme.

Podlijeme vínem, necháme ho vypařit a pak postupně podléváme zeleninovým vývarem – jakmile se vývar vstřebá, přilijeme další. Mícháme, dokud nebude rýže uvařená al dente a rizoto nebude mít krémovou konzistenci. Vyjmeme tymián a okořeníme pepřem a kmínem. Na závěr zjemníme lžící smetany.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...