fbpx
Zveřejněno: 27. 5. 2017
Reklama

Milujete sladké a chcete si na něm pochutnávat bez výčitek? Vyzkoušejte tyto nepečené řezy bez přidaného cukru a lepku, které zvládnete levou zadní. Jsou na přípravu nenáročné, i když to tak na první pohled nemusí vypadat, lehké a především chutné.

Jejich výhodou  je, že jsou vhodné jak pro vegany, tak i celiaky. Navíc jsou nenáročné nejen na přípravu, ale i ingredience. Mandle, ořechy, datle a rostlinné máslo – to je téměř vše, nutné pro přípravu tohoto chutného dezertu. Samozřejmě nic se nemá přehánět, takže mlsejte, ale i v tomto případě s rozumem.

rezy

Tyto řezy budou chutnat především těm, kteří mají v oblibě ořechy

Na základ budete potřebovat:

150 g mandlí

125 g pekanových ořechů

400 g vypeckovaných datlí (nejlépe Medjool)

2 lžíce mandlového másla

Na karamelovou vrstvu si připravte:

400 g vypeckovaných datlí

6 vrchovatých lžic rostlinného másla (nejlépe mandlového)

2 lžíce javorového sirupu

1 lžičku kokosového oleje

Na čokoládovou vrstvu:

100 g kakaového másla

1 lžíce mandlového másla

150 g vypeckovaných datlí

2 lžíce nepraženého kakaového prášku

2 – 4 lžíce javorového sirupu

Postup:

Začněte přípravou základu. Mandle a pekanové oříšky nasypte do kuchyňského robotu a mixujte asi minutu, dokud se nevytvoří hrubší mouka. Poté přidejte datle a mandlové máslo a mixujte, dokud vám nevznikne jemná a lepkavá směs. Hmotu vyklopte na dno formy přibližných rozměrů 30 x 20 x 6 cm, pokryté pečicím papírem a důkladně ji upěchujte pomocí stěrky. Poté plech vložte na 20 minut do mrazáku.

Mezitím si nachystejte karamelovou vrstvu. Všechny ingredience vložte do kuchyňského robotu, přidejte 120 ml vody a mixujte dohladka, aby vznikla krémovitá směs. Tu poté přelijte do formy na základovou vrstvu a opět formu vraťte na 30 až 40 minut do mrazáku. Směs musí ztuhnout dostatečně natolik, aby se na ni dala nalít čokoláda.

Do rendlíku vložte kakaové a mandlové máslo a nechte na nízkém plameni rozpustit. Poté přelijte do kuchyňského robotu, přidejte zbývající ingredience a rozmixujte dohladka. Když karamelová vrstva ztuhne, zalijte ji čokoládovou hmotou a vraťte plech zpět do mrazáku ještě alespoň na dvě hodiny. Dezert vyndejte z mrazáku 15 až 20 minut před podáváním, nechte ho při pokojové teplotě ohřát a rozkrájejte.

Pozn.: Mandle a pekanové ořechy lze nahradit kešu nebo lískovými oříšky a kešu máslem. 

Čtěte také:

Po tomto dezertu se do vás tchyně zamiluje: Kokosová panna cotta s mangem a maracujou 

Originální muffiny? Naslano s mladými kopřivami

Extra zdravá snídaně? Ovocný salát s baobabem a šlehaným tvarohem 

 

foto: Shutterstock, zdroj: Lahodně s Ellou

Tipy redakce

Alkoholismus se dá léčit i mírněji než abstinencí, říká psycholožka Marie Funke

Alkoholismus se dá léčit i mírněji než abstinencí, říká psycholožka Marie Funke

Možná jste si po propité silvestrovské noci dali jako spousta lidí následující...

Vyrobí palivo budoucnosti slunce? Mohlo by, a to na bázi fotosyntézy

Vyrobí palivo budoucnosti slunce? Mohlo by, a to na bázi fotosyntézy

Alternativní zdroje energie jsou oblíbeným zaklínadlem současnosti. Problém je...

Fotíte rádi? 99 procent fotek, které pořídíte, nikoho nezajímá. Vlastně ani vás

Fotíte rádi? 99 procent fotek, které pořídíte, nikoho nezajímá. Vlastně ani vás

Novinář Chris Taylor na serveru Mashable pregnantně vyjádřil stav , ve kterém se...

Pokračováním v prohlížení těchto stránek souhlasíte s Podmínkami užití a Pravidly využití Cookies.