fbpx

Zveřejněno: 11. 5. 2017

Přestože patří brokolice k jednomu z nejzdravějších druhů zeleniny, bývá poměrně často, zejména dětmi, nemilosrdně vytlačována na okraj jídelních talířů. Pokud je o porci vitamínů přece jen nechcete ochudit, schovejte ji do polévky s mandlovou smetanou a uvidíte, jak si pochutnají. 

„Polévka je grunt,“ slýchávali jsme pravidelně od našich babiček. Brokolicová je bezesporu nestárnoucí klasikou. Nejenže příjemně zasytí, ale navíc nevyžaduje moc času na přípravu, a když ji ještě k tomu zjemníte mandlovou smetanou, získá i nevšední lahodnou chuť.

brokolice shutterstock 104314604

U tohoto jídla je vcelku jedno, zda jste kuchař začátečník či nikoliv. Během chvíle ji zvládne každý.

Na polévku budete potřebovat:

1 brokolice
2 cibule
150 ml mandlové smetany
3 lžíce bílé quinoy
muškátový oříšek
sůl
pepř
2 stroužky česneku
1 lžička lahůdkového droždí
1,5 l vývaru
máslo
toastový chléb na krutony

Postup:

Na másle osmažíme cibuli s česnekem, přidáme pokrájenou brokolici, osolíme, opepříme a podusíme. Přisypeme quinou, podlijeme vývarem a vaříme asi 15 minut. Když je quinoa měkká, polévku rozmixujeme, dochutíme lahůdkovým droždím a muškátovým oříškem. Na závěr zjemníme mandlovou smetanou. Podáváme s krutony z toastového chleba.

Čtěte také: 

Tip na jarní polévku? Ta z chřestu!

Špenátový koláč s kozím sýrem si vychutnáte teplý i za studena

Polévka z pohankové krupičky zasytí i s málem kalorií

 

 

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Co přineslo na Zemi život? Zřejmě vznikl tady. Díky pevninským sopkám

Co přineslo na Zemi život? Zřejmě vznikl tady. Díky pevninským sopkám

Vznik života je pořád ještě pro nás zahalen tajemstvím, tedy pokud nejsme...

Provoz elektromobilů ekologický je. Ovšem jejich výroba kvůli bateriím nikoli

Provoz elektromobilů ekologický je. Ovšem jejich výroba kvůli bateriím nikoli

Na konci devatenáctého století představovaly elektromobily špičku tehdejší...