fbpx

Zveřejněno: 11. 5. 2017

Přestože patří brokolice k jednomu z nejzdravějších druhů zeleniny, bývá poměrně často, zejména dětmi, nemilosrdně vytlačována na okraj jídelních talířů. Pokud je o porci vitamínů přece jen nechcete ochudit, schovejte ji do polévky s mandlovou smetanou a uvidíte, jak si pochutnají. 

„Polévka je grunt,“ slýchávali jsme pravidelně od našich babiček. Brokolicová je bezesporu nestárnoucí klasikou. Nejenže příjemně zasytí, ale navíc nevyžaduje moc času na přípravu, a když ji ještě k tomu zjemníte mandlovou smetanou, získá i nevšední lahodnou chuť.

brokolice shutterstock 104314604

U tohoto jídla je vcelku jedno, zda jste kuchař začátečník či nikoliv. Během chvíle ji zvládne každý.

Na polévku budete potřebovat:

1 brokolice
2 cibule
150 ml mandlové smetany
3 lžíce bílé quinoy
muškátový oříšek
sůl
pepř
2 stroužky česneku
1 lžička lahůdkového droždí
1,5 l vývaru
máslo
toastový chléb na krutony

Postup:

Na másle osmažíme cibuli s česnekem, přidáme pokrájenou brokolici, osolíme, opepříme a podusíme. Přisypeme quinou, podlijeme vývarem a vaříme asi 15 minut. Když je quinoa měkká, polévku rozmixujeme, dochutíme lahůdkovým droždím a muškátovým oříškem. Na závěr zjemníme mandlovou smetanou. Podáváme s krutony z toastového chleba.

Čtěte také: 

Tip na jarní polévku? Ta z chřestu!

Špenátový koláč s kozím sýrem si vychutnáte teplý i za studena

Polévka z pohankové krupičky zasytí i s málem kalorií

 

 

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

V Praze vyžebráte třeba dva tisíce za půl hodiny, říká bývalý bezdomovec

V Praze vyžebráte třeba dva tisíce za půl hodiny, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Profesor Jan Rak: Ráj na zemi nastane, až přijmeme, že si realitu tvoříme sami

Profesor Jan Rak: Ráj na zemi nastane, až přijmeme, že si realitu tvoříme sami

Je realita to, co vidíme? Nebo si ji každý z nás vytváří po svém? Co nám vlastně o...