fbpx

Zveřejněno: 3. 6. 2017

Šťouchané brambory mají u nás velkou tradici. Nejsou už ale ty klasické s máslem trochu okoukané a fádní? Není na škodu občas si je vylepšit nějakou dobrou posypkou.

Děda u nás doma vždy říkával, že čerstvá bramborová kaše je „mandlová“, a ujídal ji z hrnce lžičkou. Prostě mu připomínala chuť oříšků, a to právem, protože tyhle dvě věci k sobě opravdu skvěle pasují. 

brambor kase shutterstock 348987860

Bramborová kaše je jednno z nejoblíbenějších jídel malých dětí. Zkuste do ní propašovat i něco zdravého.

Na kaši pro 2 osoby budete potřebovat:

4 větší brambory
1 hrnek vařených jáhel
červenou cibuli
hrst mraženého hrášku
2 mrkve
přepuštěné máslo
sůl
kmín

Na posypku:

2 lžíce nahrubo mletých lískových oříšků
půl lžičky solných květů
1 lžičku nori vloček
půl lžičky lahůdkového droždí

Postup:

Brambory oloupeme a uvaříme ve vodě. Na přepuštěném másle osmažíme cibuli, pokrájenou mrkev a hrášek, osolíme a okmínujeme. Vmícháme do horkých brambor, přidáme jáhly a rozšťoucháme tak, aby část zeleniny zůstala vcelku a nevznikla kaše.

V hrnečku smícháme nahrubo namleté lískové oříšky, sůl, nori vločky a lahůdkové droždí. Touto směsí posypeme brambory a podáváme. Lísko-oříšková posypka vydrží v lednici v uzavřené nádobě několik dní.

 

Čtěte také:

Udělejte si guacamole jako v Mexiku. Máme super recept!

Zavařujte bez chemie, jde to celý rok

Perník bez vejce, který drží pohromadě

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...