fbpx

Zveřejněno: 18. 6. 2017

Vyskočit výš, doběhnout dál, zvednout víc... to jsou přání amatérských i profesionálních sportovců. Ti tak často v touze po lepších výkonech sáhnou po nelegálních a někdy i zdraví škodlivých látkách, kterým se říká doping. Vy ale nemusíte, protože i ty nejsilnější „životabudiče“ mají v přírodě své ekvivalenty. Znáte je?

Co je to vlastně doping? Většina lidí si pod tímto termínem představí okamžitě steroidy, ale pravdou je, že jde o mnohem delší seznam. Někteří sportovci používají zakázané látky, jako jsou povzbuzující prostředky, růstové hormony, narkotika, často využívaná je i marihuana. Celý tento nelegální byznys došel až tak daleko a lidé toužící po vítězství jsou natolik „odvážní“, že dokonce podstupují krevní transfúze, genovou manipulaci či falšují výsledky testů. 

Nynější trenér, bývalý atlet a vícebojař Stanislav Sajdok v pořadu Mariana Jelínka Sonda do sportovcovy duše tvrdí, že doping nikdy neměl potřebu brát a vyjadřuje se o něm takto: „Mně šlo vždy o osobní výkon. To znamená, že když jsem se doslechl, že někdo doping bral, šlo to mimo mě. Osobně jsem se snažil zaběhnout co nejrychlejší čas nebo skočit co nejvýš a nešlo mi ani o soupeření s jinými, ale hlavně jsem ze sebe potřeboval dostat to nejlepší.“ Podle něho se nachází největší riziko v tom, že se tyto nelegální „pomůcky“ dostanou do rukou dětem.

Takže upřímně, když mohl Stanislav Sajdok vyhrát olympijskou medaili legálně – můžete i vy! A pokud potřebujete berličku v podobě doplňků stravy, vyzkoušejte tyto látky. Nejenže jsou zdravé, ale ani za ně nebudete diskvalifikováni. 

prirodni doping shutterstock 294842477

Červená řepa je velmi bohatá na antioxidanty, pomáhá při tvorbě červených krvinek a tělo díky ní „dopravuje“ kyslík do svalů.

Džus z červené řepy 

Červená řepa je dostupná superpotravina, která má mnoho zdravotních benefitů. Mimo jiné jde o takzvané přírodní EPO (Erytropoetin) – neboli látku, která po vpíchnutí do žil stimuluje tvorbu červených krvinek. Tak zvyšuje fyzický výkon. Je to právě tento hormon, díky kterému vyhrál Lance Armstrong sedmkrát Tour de France, a také jeho zásluhou se pak dostal do takových potíží.

Nicméně pokud jde o červenou řepu, bát se nemusíte, ba naopak. Je velmi bohatá na antioxidanty, pomáhá při tvorbě červených krvinek a tělo díky ní „dopravuje“ kyslík do svalů. Vědecké výzkumy navíc prokázaly, že přínosy konzumace dusičnanů v řepné šťávě mohou způsobit až o 16 % větší vytrvalost. 

Guarana

Pokud jde o povzbudivé účinky, jistě nesmíme opomenout Guaranu. Na tuto rostlinu nedají dopustit ani ultramaratonci. Její semena totiž obsahují kofein, který působí jako skvělý spalovač tuku. Tento druh kofeinu je navíc mnohem zdravější než ten, který běžně získáváme z kávy či z čaje. Jelikož je také návykový, neměly by ho požívat děti.

Co se týče sportu, dopomůže vám Guarana ke zvýšení síly při posilování a po cvičení vám zase dokáže zmírnit bolesti svalů. V neposlední řadě zvyšuje výdej energie až o 13 %, takže se budete snáze zbavovat „okrasných tukových polštářů“.  

prirodni doping shutterstock 645956746

Chlorofyl obsažený v mladém ječmenu působí deodoračně a detoxikačně a potlačuje tak zápach potu.

Mladý ječmen

Tento zelený prášek je doslova sportovcova mana. Kromě toho, že podporuje pitný režim, který je nesmírně důležitý, také napomáhá při tvorbě i regeneraci svalů. Je velmi bohatý na antioxidanty a aminokyseliny, působí protizánětlivě, odstraňuje překyselení organismu a podporuje odbourávání kyseliny mléčné. Chlorofyl obsažený v mladém ječmenu působí deodoračně a detoxikačně a potlačuje tak zápach potu. 

Kotvičník zemní

Tato bylina patří mezi nejproslulejší přírodní anabolizéry. Funguje na principu zvyšování pohlavních hormonů a užívat ji mohou jak ženy, tak muži. Díky této zázračné léčivce bude přibývat svalová hmota jedna báseň. 

Škornice šípovitá

Škornice je sice známější jako afrodiziakum, ale její povzbudivé účinky jsou na bázi testosteronu, takže se hodí nejen do peřin, ale i do posilovny. Její příprava je navíc neuvěřitelně jednoduchá. Stačí pouze zalít listy horkou vodou a máte hotovo. 

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...