fbpx

Zveřejněno: 13. 10. 2017

Vědci vynalezli nový druh čokolády. Vedle tří klasických – bílé, mléčné a hořké, teď přibude čtvrtá varianta – růžová. Od posledního objevu na čokoládovém poli přitom uběhlo již 80 let. 

Ruby, pojmenovaná podle svého typického načervenalého odstínu, je sladká a pravděpodobně se stane mezi konzumenty velmi populární. Na světlo světa ji přivedl švýcarský čokoládový magnát Barry Callebaut a vědci uvádějí, že červení už samotné kakaové boby, což cukrovince dodává „chuť bobulovitého ovoce a delikátní jemnost“. 

Čokoládový expert je skeptický

„Je to něco zcela nového a ojedinělého. Má osvěžující chuť a lehkou krémovou texturu,“ uvedl expert na čokoládový průmysl Angus Kennedy. „Chutná tak lehce a ovocně, že si vůbec neuvědomíte, že se cpete jednou čokoládou za druhou. Znamená to, že konzumenti sní produktu více, než by spořádali klasické čokolády. Jestli je to dobře nebo špatně, to už nechám na vás.“

Britský expert na čokoládu Dom Ramsey v rozhovoru pro The Independent uvedl, že je k Ruby, jakožto novému druhu čokolády, dosti skeptický. „Před pár lety něco podobného tvrdila francouzská firma Varlhona. Ukázalo se však, že mají do nového druhu čokolády dosti daleko. Výrobek byl pouze karamelizovaná bílá čokoláda. 

Výrobce o Ruby mnoho informací neposkytl, ale Ramsey se domnívá, že vznikla kombinací různých technik zpracování a mísením specifických variací kakaových bobů. Tak by se dala vyprodukovat mléčná čokoláda, která má růžovou barvu a lehkou, ovocnou chuť. 

Jen růžová to může být

Čokoláda byla představena během jisté události v Šanghaji, ale ani lidé, kteří byli na místě a o čokoládě něco vědí, nebyli schopni vypozorovat, jak Ruby vzniká. Všichni se ale shodují na tom, že jde o něco zcela nového a potenciálně velmi zajímavého. Než ale budeme moci čokoládu ochutnat, ještě si zhruba rok počkáme. Jestli opravdu jde o malý zázrak čokoládového průmyslu a jestli je Ruby opravdu tak delikátní, jak bychom si všichni jistě přáli, tedy teprve uvidíme. Rozhodně je to ale něco, na co se všichni čokomilové mohou těšit.

foto: Independent, zdroj: Message to Eagle

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...