fbpx

Zveřejněno: 15. 9. 2017

Existují šťávy, které čistí tlusté střevo. Během detoxikace mizí umělé cukry, toxické a další nečistoty z vašeho těla. Ale fungují všechny recepty tak, aby pro vaše tělo byly prospěšné? Podívejme se, co říká věda.

Detoxikační přípravky jsou "trendy", oblíbené a slibují, že dokáží vyloučit z těla škodlivé toxiny a učiní vás zdravějšími i šťastnějšími. Všichni také víme, že ovoce a zelenina jsou pro nás dobré. Nelze ale spoléhat na jakékoli kombinace, které by byly během detoxu účinné.

shutterstock 209306980

Nízký přísun kalorií znamená také malou výkonnost. Při takovém detoxu se lépe cítit nebudete

Když tělo ztrácí

Pokud nenakombinujete detoxikační látky správně, ztratíte během kúry všechny důležité živiny, jako jsou tuky, vlákniny a bílkoviny. Během detoxu se doporučuje lehčí cvičení, jako je chůze nebo jóga. Jenže pokud budete vyčerpaní, tak se vám nebude chtít. Váš kalorický příjem bude totiž tak nízký, že budete spíše naštvaní a unavení. Ani na lehké cvičení tedy nebudete mít sílu ani náladu.

Po několika dnech špatně zvoleného detoxu vaše tělo v podstatě běží jen na zásoby živin, bez bílkovin navíc přicházíte o svalovou tkáň. Stejně tak nedostatek vlákniny ve vaší stravě má ​​tendenci ovlivňovat funkci vašeho tlustého střeva. Proto lidé, kteří si detox nastavili špatně, popisují, že se cítí podobně jako u žaludeční chřipky.

Jak zvolit správné šťávy?

Nutriční specialista Andy Bellatti připomíná, že naše tělo dokáže odstraňovat toxiny přirozeně, a to díky ledvinám, játrům a plicím. "Dobře zvolená směs může pomoct, ale pomáhá právě těmto funkcím našich orgánů," říká Bellatti.

Šťávy, které pro detox vybíráte, musejí tedy splňovat základní požadavek na regeneraci těchto orgánů. Kromě jater a ledvin by neměly zatěžovat, ale naopak prospívat regeneraci střev a žaludku.

"Namísto toho, aby vás detox vysílil, tak by měl tělo posilovat," konstatuje Bellatti. Zvolené šťávy by tedy tělu měly dodávat živiny, posilovat imunitu, neměly by tělo dehydrovat a měly by obsahovat antioxidanty.

Pokud nemáte čas zkoumat, jak správně ovoce, zeleninu a další suroviny do detoxikačních šťáv kombinovat, dejte na rady výživových poradců, kteří pro vás sestavili program UGO Očista. Veškeré recepty pro šťávy jsou zde připravené tak, aby vašemu tělu dodávaly potřebné živiny a kalorie.

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...