fbpx

Zveřejněno: 25. 4. 2017

Každé roční období má na vaše tělo jiné nároky a tělo proto potřebuje „medicínu“, která ho podpoří. V zimě tučná jídla, jaro je zase od toho, abyste si vyčistili organismus, během léta musíte jíst lehce a na podzim pomalu přecházet na teplá jídla.

Pravda, v minulosti to lidé měli jednodušší. Mohli jíst jenom to, co si zrovna vypěstovali a dokázali uskladnit. Z pole do ruky, z ruky do pusy. Dnes můžeme mít, cokoliv si řekneme. Ledničky a mrazáky udrží jídlo na živu nepřirozeně dlouho. Letadla nám dováží potraviny z druhé strany zeměkoule. To nemusí být nezbytně špatně – exotické ovoce a rostliny často obsahují neuvěřitelné množství prospěšných látek. Musíte ale brát v úvahu jiné věci. „Sezónní plody jsou sesbírány, když jsou zralé a plně rozvinuté. Rostlina je více vystavena slunci, což znamená, že obsahuje více antioxidantů,“ připomněla léčitelka a učitelka jógy Katrine van Wyk.

Plody exportované do zahraničí jsou často sklízeny příliš brzy, dřív než dozrají, aby se nezkazily už při přepravě. Čím masovější je produkce, tím více chemických látek je na poli použito. Výhodnější je jíst lokální produkty vypěstované bez nadbytečného použití chemikálií.
Tělo nám říká, jaký druh stravy potřebuje. Jenže většina lidí, která někdy okusila hamburger z fast foodu, ztratila spojení se svým tělem a jí si, co chce. Pojďme jim tedy trochu napovědět.

Na jaře se váš organismus potřebuje vyčistit

shutterstock 319298267

Na jaře se detoxikujte. Zaměřte se hlavně na zeleninové freshe s podílem vlákniny.

Je nutné zbavit se všech škodlivin a tuků nashromážděných během zimy. Už nejsou potřeba, jenom by vás brzdily. Největší zátěž je kladena na vaše játra.
Přidávejte do jídelníčku více zelené zeleniny: petržel, pórek, pažitku... Čím je tepleji, o to méně ji tepelně upravujte. Dvakrát týdně jezte i klíčky čočky, sóji, munga, vojtěšky aj. Játra potřebují kyselou chuť, takže neváhejte jíst zelí a krátkodobě kvašenou zeleninu. Naopak snižte přísun masa, solí a pečených jídel.
Jak už bylo řečeno, na jaře se lidské tělo tradičně potřebuje vyčistit, takže pokud se na to cítíte, můžete se postit. Nezapomeňte si ale nedostatek jídla kompenzovat přísunem tekutin.

V létě potřebujeme lehčí jídla, která jsou snazší na přípravu.

Soustřeďte se na pestrá jídla, která vám dodají hodně energie. Je ideální jíst syrovou nebo jenom krátce vařenou stravu.
Grilované maso můžete nahradit zeleninou, přidat salát z cizrny kvůli proteinům, kuskus s mátou aj. Zaměřte se na ovoce a zeleninu, jezte více salátů a luštěnin, nebojte se těstovin a celozrnných obilovin a hlavně hodně pijte.

Podzimní čas si říká o maso

Během podzimu vašemu tělu pomalu ubývá letní energie. Je méně slunce a více zimy. Přecházejte na tužší stravu. Připravujte si teplá jídla jako dušená masa nebo pečenou zeleninu, která vás zahřeje. Potřebujete jídlo, které vám poskytne minerály a energii. Jednou z nejlepších možností je sezónní zelenina – zelí, kapusta, dýně aj. Podzim hýří jak barvami, tak chutěmi. Užijte si je.

V zimě musíte být opatrní hlavně na ledviny a močový měchýř

shutterstock 435576703

V zimě je přirozené cílit na masitou stravu.

Potřebujete se zahřát a jíst tak, abyste si udrželi tělesné teplo. Vaše strava bude více hutná a masitá. Nebojte se zahrnout do jídla více soli. Výborné je hřejivé koření – skořice, kardamom, kurkuma, zázvor, hřebíček. Úplně to nepřehánějte s pikantním kořením, jako je chilli – i když vás zahřeje, taky se díky němu pěkně zapotíte, takže o tělesné teplo zase přijdete. Je ideální vařit stylem, který vám nabízí více tepla: pomalé vaření, dušené jídlo, pečení. Nevyhýbejte se ani tuku, je potřeba. Zdravý tuk je obsažený například v kokosu, avokádu, olivách, ořeších a semenech. Možná přiberete... ale tělo to v zimě potřebuje.

Hlavní ze všeho je naslouchat potřebám svého těla a používat zdravý selský rozum. Pak si snadno vyberete jídlo, které potřebujete.

Čtěte také: 

Jíst a nepřibírat na váze? S těmito dvanácti potravinami to nebude jen sen

Po jakém čaji omládnete a který zajistí psychickou pohodu?

Neutrácejte za prášky, kupte si obyčejnou kedlubnu

Hadí mord zamorduje i přebytečná kila

foto: Shutterstock, zdroj: Mind Body Green, Rebot with Joe

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...