fbpx

Zveřejněno: 15. 8. 2017

Na 15. srpna připadá Mezinárodní den Energy Drinků. Nesymbolizuje sílu, prosadily si ho společnosti vyrábějící a distribuující tyto drinky. V den D pořádají akce s jediným cílem – aby se nápojů vypilo co nejvíc. Možná by ale stálo zato pojmout ten den jinak – říci si, jak tyto nápoje bezpečně konzumovat. Jejichž časté užívání ve velkém v sobě totiž skrývá nebezpečí.

Dobrý sluha, zlý pán – tak by se mohly Energy Drinky charakterizovat. Jak k nim tedy přistupovat? Určitě není vhodné ládovat se jimi na festivalech, když chceme být tři dny v kuse vzhůru. Nesmí se totiž kombinovat s alkoholem.

Mohou výjimečně pomoci, když třeba mimořádně potřebujeme něco důležitého udělat a být „vzhůru“, opravdu ale v ojedinělých případech. Rozhodně jsou nevhodné pro děti. Údaje Českého zdravotnického fóra nejsou potěšitelné – energetické nápoje v tuzemsku pravidelně pije 10 až 15 % dospívajících, mohou jim přitom škodit, jelikož obsahují hodně cukru, kofeinu a jiných povzbuzujících a konzervačních látek. Podle některých odborníků se z pravidelného pití energetických nápojů může stát i návyk.

plechovky shutterstock 367647026

Kromě povzbuzující vysoké koncentrace kofeinu obsahují energy drinky i cukry, popřípadě glukózovo-fruktózový sirup nebo umělá sladidla, barviva, aromata a dále konzervanty. Ve výsledku je těch látek chemického původu v barevné plechovce zastoupeno opravdu hodně.

Chovat se zodpovědně

Nutné je umět s Energy Drinkem zacházet, chovat se přesně podle návodu. Často se ale bohužel nedodržuje hlavní zásada – nemíchat Energy Drink s alkoholem. „Z mládí si pamatuji, že kdo si do Energy Drinku nalil vodku, skoro nemohl chodit,“ svěřila se našemu portálu Karolína V. Jistě se to nestane každému, je ale třeba mít na paměti, že si s tím netřeba zahrávat. 

Kromě povzbuzující vysoké koncentrace kofeinu obsahují tyto nápoje i cukry, popřípadě glukózovo-fruktózový sirup nebo umělá sladidla, barviva, aromata a dále konzervanty. Ve výsledku je těch látek chemického původu v barevné plechovce zastoupeno opravdu hodně. Skutečně je ale třeba si takovou chemií zatěžovat organismus? Jde to i jinak.

Energy drinky mají ‚nakopnout‘ a dodat energii. V přírodě je mnoho zdrojů, které lze k účinku ‚nakopnutí‘ využít. Například guarana, yerba maté, zelený čaj nebo matcha. Z čaje matchy lze připravit chutný drink, pokud ho rozmixujete s hrstí listového špenátu, kiwi a pomerančem. Do těla kromě energie dodáte navíc velkou řadu prospěšných látek, které nemají následně tlumící účinek, jako tomu může být u běžných komerčních energy drinků,“ vysvětluje hlavní nutriční specialistka Světa zdraví Ing. Monika Bartolomějová
 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...