fbpx

Oškliví lidé spí méně, potvrdil to průzkum Dalších 3 fotografií v galerii
Kvalita spánku se održí na naší fyzické kráse i zdraví
Zveřejněno: 2. 6. 2017

Nový výzkum z Institutu Karolinska ve Švédsku zaměřený na spánek odhalil skutečnost, že již po dvou probdělých nocích jsme pro ostatní méně přitažliví než jiní lidé. Navíc bylo zjištěno, že lidé, kteří si dopřávají kvalitní spánek, jsou se svým životem mnohem spokojenější.

Dr. Sundelin a její kolegové z oddělení klinické neurologie provedli výzkum, ve kterém zjistili, že již po dvou nocích bez kvalitního spánku je ovlivněn také náš fyzický vzhled. Na tom by nebylo nic překvapivého (málokdo vypadá po dvou téměř probdělých nocích přitažlivě), kdyby zároveň nebylo zjištěno, že to má vliv i na naše sociální vazby. Nevyspalí lidé totiž působí méně atraktivně a mají „nezdravý“ vzhled, což ostatní poznají, a v důsledku toho se s takovými lidmi chtějí méně přátelit. To už je celkem dost důvodů k tomu, abychom si svého spánku začali více vážit, že?

nespavot

Nedostatek spánku způsobuje deprivaci

Co potvrdily výzkumy?

Na téma dobrého spánku a jeho vlivu na zdraví proběhla i další rozsáhlá studie tentokrát v Anglii, která obsahovala více než 30 tisíc osob. Vědci z University of Warwick se několik let po sobě dotazovali zkoumaných osob na jejich spánkový režim, psychickou pohodu a fyzické zdraví. Dále se ptali na délku spánku, jeho kvalitu i na to, zda tyto osoby používají nějaké léky na spaní. Následně porovnávali tyto odpovědi s dotazníkem, ve kterém zkoumané osoby popisovaly své zdraví a životní spokojenost. Ukázalo se, že lidé, jejichž spánek je kvalitnější, jsou oproti ostatním se svým životem spokojenější. Podobně lidé, kteří používají méně léků na spaní nebo nepoužívají žádné, jsou na tom psychicky lépe. Zlepšení v kvalitě života je u „dobře vyspalých lidí“ podobné, jako u osob, které absolvovaly osm týdnů psychoterapie, nebo u osob, které vyhrály milionovou výhru v loterii. Na terapii ale mnoho lidí nechodí a na milionovou výhru je dost malá naděje. Není tedy jednodušší se pořádně vyspat?

nespavost1

Léky nejsou ideální a mohou být jen dočasným řešením

Pozor na deprivaci

Stavu, kdy má tělo nedostatek spánku, se říká „spánková deprivace“. V tomto stavu děláme více chyb (často zbytečných, které bychom běžně neudělali), pracujeme neefektivně, máme pomalejší reakce a v případě, že řídíme automobil, dokonce ohrožujeme ostatní. Pokud trpíme spánkovou deprivací často nebo pokud si nedopřáváme kvalitní spánek, může to mít vliv i na naše zdraví a psychiku. Postupně si totiž „zaděláváme“ na nemoci, jako je cukrovka, obezita, či rakovina, a celkově zvyšujeme pravděpodobnost, že umřeme dříve. V neposlední řadě nás nedostatek spánku dělá nešťastné a může vést až k depresi.

Čtěte také:

Vědecké studie potvrdily, že ranní ptáčata mají lepší psychiku než noční sovy 

Kolik kafí denně je optimum? A při kolika umřu? 

Špatně spíte? Spolehlivě zabere chmel, melatonin nebo dotyková terapie 

 

foto: Shutterstock, zdroj: Medical News Today

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...