fbpx

Dá se poznat sociopatické chování na první pohled? Dá. Podle těchto třinácti znaků 1 fotografie
(zdroj: Shutterstock)

Dokážou vás okouzlit tak, že už nebudete nikdy chtít nic jiného. Nabízíme vám způsob, jak se vyhnout tvrdému pádu na zem.

Zveřejněno: 12. 5. 2021

Gordon Gekko z Wall Street, Don Draper z Mad Men, Frank Underwood z House of Cards. Okouzlující, manipulativní lidé, kteří postrádají společenské svědomí a vykořisťující ostatní výhradně pro vlastní zisk. Sociopati mají spoustu společných vlastností, které děsí.

Bezohledná cílevědomost

Klíčovou charakteristikou sociopatů, a nejen těch filmových, je skutečnost, že berou na ostatní jen velmi málo ohledu. Na televizních obrazovkách dokážou bezcitní a chladní sociopati obracet životy své i ostatních. V reálném světě to nemusí na první pohled vypadat tak dramaticky. Mám osobní zkušenost: jeden sociopat se mnou chodil na vysokou školu. Byl to spíš podprůměrný student, ale na škole se dokázal stále nějak držet.

Odborný termín pro sociopatii zní antisociální porucha osobnosti. Již z názvu lze tedy odhadnout, že benefitů z komunikace se sociopatem moc nezískáte.

Tenhle chlapík se zamiloval do mých dvou kamarádek – postupně, ne najednou. A já byla v obou případech prostředníkem. Každou chvíli mě obtěžoval s nějakými otázkami, neuměl se zeptat sám – jako malé dítě, včetně toho, že se občas rozčílil, když nebylo po jeho. Měly jsme z něho trochu legraci, mnohem víc jsme se ho ale bály. Od člověka, který neovládá své emoce, nevíte, co můžete čekat. Několik let po ukončení školy dokonce jedné ze svých lásek napsal poměrně dlouhý a poměrně srdceryvný mail. Kontakt mu na sebe pochopitelně nedávala…

Příbuzný narcisty

Odborný termín pro sociopatii zní antisociální porucha osobnosti. Jde o duševní stav podobající se narcistické a hraniční poruše osobnosti. Lidé, kteří trpí antisociální poruchou osobnosti, důsledně ignorují pojmy správné a špatné, stejně jako pocity druhých lidí. Chovají se zpravidla drsně, impulzivně a někdy i násilně. A co je ze všeho nejhorší? Že často nemají žádné výčitky.

Sociopatie může být diagnostikována licencovanými profesionály v oblasti duševního zdraví, jako jsou psychiatři, psychologové a sociální pracovníci. Objevuje se pouze u dospělých starších 18 let a před její identifikací je třeba zvážit řadu faktorů. K nim patří rodinná anamnéza, životní prostředí a chování v dětství. Vyšetřována je rovněž možnost, že příznaky jsou způsobeny jiným duševním onemocněním, jako je bipolární porucha osobnosti nebo schizofrenie.

Jak poznáte sociopata?

Lidé trpící antisociální poruchou osobnosti zpravidla vykazují několik společných znaků. Tady jsou:

  • Ignorování sociálních norem
  • Trestní chování a problémy se zákonem
  • Arogance
  • Lhaní
  • Využívání ostatních pro osobní zisk
  • Impulzivita a neschopnost uvažovat dopředu
  • Podrážděnost, nepřátelství, nepokoj
  • Agresivita, fyzické napadání – opakované
  • Pokřivené vztahy
  • Neschopnost poučit se z negativních důsledků svého chování
  • Bezohlednost
  • Neschopnost udržet si práci nebo finanční zázemí
  • Absence výčitek svědomí

A sociopatem zůstane

Naděje, že by se sociopat mohl změnit, je skutečně velmi mizivá. Podle odborníků existuje malá až žádná možnost antisociální poruchu osobnosti vyléčit. Podle Jamese L. Griffitha, profesora psychiatrie a behaviorálních věd na Fakultě lékařství a zdravotních věd Univerzity George Washingtona ve Washingtonu, DC, se totiž jedná o komplexní stav duševního zdraví, který je ovlivněn řadou faktorů a dosud nebyl dobře pochopen. „Problémem s diagnózou je, že jednoduše poskytuje štítek pro vzorník příznaků, ale nevysvětluje, co tuto poruchu způsobuje a jak ji léčit.“

Protože sociopati sami netuší, že trpí nějakou poruchou osobnosti, mohou hledat léčbu pro jiné související symptomy, jako je úzkost, deprese nebo potíže plynoucí z jejich chování, jako je zneužívání návykových látek nebo časté vyhledávání právní pomoci související s jejich kriminální činností. Podle doktorky Holly Crisp-Hanové, psychiatričky z Texasu a asistentky profesora na Baylorské škole medicíny, tak v této souvislosti dnes kliničtí pracovníci čelí velké výzvě. „Pro klinické lékaře a výzkumné pracovníky je obtížné doporučit vhodnou léčbu, protože různé studie antisociální poruchy osobnosti používaly celou řadu různých opatření, aby tuto otázku zvážily. Proto je budoucí výzkum nezbytný.“

Související…

Máte pocit, že narážíte často na psychopaty? Zde je 6 tipů, jak je poznáte
Milada Kadeřábková

zdroj: Prevention

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...