fbpx

Kalendárium: Přistáli před 125 lety v Tungusce mimozemšťani, nebo spadl meteorit? 2 fotografie
V Tunguzce zůstalo 2000 zničených stromů - a žádný kráter. Zdroj: Profimedia

Dodnes naplno nevysvětlený úkaz a přírodní katastrofa přitahuje vědce, umělce i konspirační teoretiky.

Zveřejněno: 30. 6. 2023

30. června 1908 došlo poblíž řeky Podkamenná Tunguska na Sibiři k obřímu výbuchu, který srovnal se zemí území o rozloze více než 2000 kilometrů čtverečních. Co se vlastně na počátku 20. století v Rusku stalo, je dodnes předmětem dohadů. Nejpravděpodobnější variantou je dopad velkého meteoritu nebo úlomky komety. Energie uvolněná při výbuchu se odhaduje na 10 až 15 megatun TNT, tedy stokrát silnější než atomová bomba svržená na Hirošimu.

Jednou z největších záhad (a důvodem, proč celá záležitost tolik zajímá konspirační teoretiky) je jednoduchý fakt: dopadající předměty zanechávají na plochém povrchu krátery. Na Zemi jsou jich desítky, srážka s kosmickým předmětem není nic zas tak výjimečného. V oblasti Tungusky se ovšem nenašlo kromě poničených stromů vůbec nic, žádná díra v zemi. Což samozřejmě vyvolalo obrovskou vlnu konspiračních teorií. Nemohou samozřejmě chybět mimozemšťané, do Země prý také narazila malá černá díra, na Sibiři se mělo experimentovat s antihmotou a ruští nacionalisté obvinili Spojené státy z neohlášeného testu nové zbraně hromadného ničení.

Setkala se Země s antihmotou, nebo přistáli v Tungusce mimozemšťani? Nejspíš se jednalo o dopad nebeského tělesa - kam se ale poděl kráter?

Ať už se stalo u vesnice Podkamenná Tunguzka na začátku 20. století cokoliv, mělo to obrovský dopad pro seismologii a zvláště pro zkoumání potenciálních hrozeb pro Zemi. Více než 1000 vědeckých prací se zabývalo nejen aktuálním poškozením a jeho příčinami, ale také tím, jaké katastrofické dopady by pro lidstvo mohl mít dopad nebeských těles velkých rozměrů. Dopad meteoritu je také nejpravděpodobnějším vysvětlením sibiřské katastrofy, ovšem i přes obří vědecké úsilí zůstává podstata tunguské události neobjasněna.

1024px tunguska and chelyabinsk meteoroid size

Srovnání velikosti Tunguzského meteoritu. Zdroj: Wikimedia


Ovšem jedna z nejdůležitějších věcí je evidentní: vesmír je naprosto nepředvídatelný a lidstvo a Země jsou miniaturní kulturou na miniaturní planetě, kterou může v kteroukoliv chvíli podobný vesmírný náraz prostě zničit. Tunguský meteorit měl odhadovaný průměr 65 metrů, což je zhruba pětina velikosti Eiffelovy věže nebo sedmina velikosti Empire State Building. Jaké důsledky by měl dopad větších těles, si dnes dokážeme představit jen s obtížemi. Žádná hitparáda by to ale zcela jistě nebyla.

Související…

Kalendárium: Dnes je den povědomí o PTSD. Mnoho lidí netuší, že jím trpí
Klára Kutilová

foto: Profimedia, Wikimedia, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...