fbpx

Kalendárium: Den ošetření zubních kanálků. Víte, do čeho jdete? 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Pečujte o zuby, než bude pozdě!

Zveřejněno: 10. 5. 2023

Endodoncie. Cizí slovo, které toho samo o sobě asi nikomu moc neřekne. Jedno rychlé vyhledávání na internetu ale bude stačit k tomu, aby většině z nás začal běhat mráz po zádech a zježily se i chlupy v nose.

Kořenový  kanálek je prostor uvnitř zubu, vyplněný zubní dření, který vede od horní části ke kořeni. Je dlouhý až 31 mm, v každém zubu jich může být pět, nebo dokonce šest. Pokud je zubní dřeň poškozena, nejčastěji v důsledku neléčeného zubního kazu, pronikají bakterie do středu zubu a infikují nervy a cévy – vzniká tzv. pulpitida, zánět dřeně.

Zkušenost je nepřenosná

Jak taková pulpitida vypadá, není třeba popisovat tomu, kdo to zažil, a nemá smysl popisovat tomu, kdo (ještě) ne. Léčba závisí na stavu kořenového kanálku, ošetření zubních kanálků však zahrnuje vždy. Vynásobte si počet zubů výše uvedeným údajem o počtu kanálků u každého zubu, vezměte v úvahu délku ošetření jednoho kanálku (cenu kvalitního ošetření si v případě, že nemáte akutní potíže, raději zjišťujte pouze tehdy, máte-li po ruce sklenku vína nebo boxovací pytel) a vsadíme se, že si ty zuby začnete čistit důkladněji.

Den čištění zubních kanálků byl vyhlášen v roce 2005 s cílem zvýšit povědomí o zubní hygieně. „Na svědomí” ho má americký zubař Chris Krammer, který v USA platí za jednoho z nejzapálenějších zastánců kvalitní zubní prevence. 

Mimo to se ovšem „proslavil” také vystoupením na baseballovém hřišti Madison Mallards ve Wisconsinu, kde zubní prevenci propagoval originálním způsobem – rapovou písní. Pokusil se o to samé i v soutěži American Idol, kde sice neuspěl, ale to mu zřejmě vůbec nevadilo: pozornost získal a to bylo účelem.

Jak slavit?

Slavit může každý, kdo má rád své zubaře a rád pečuje o své zuby. Ale ani když nic z toho pro vás osobně neplatí, respektive váš zubař pro vás znamená asi tolik, co váš daňový poradce, kterého nemáte, máte rozhodně možnost zkontrolovat stav svého účtu a tady si orientačně spočítat, jak moc vykrvácíte, pokud péči o zuby budete zanedbávat. Co si vyberete?

Související…

Budou nám růst třetí zuby? Vědci zkoumají revoluční terapii na fretkách
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...