fbpx

Tělo změní v obří vibrátor. Vyzkoušejte EMS trénink, budete se divit 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Nová fitness metoda pracuje s elektrickými impulzy, je časově nenáročná a hodí se pro ty, kteří bojují s váhou i ty, kteří chtějí „jen“ zpevnit tělo. A hlavně – výsledky se dostaví poměrně záhy

Zveřejněno: 10. 11. 2023

Když mi kamarádka řekla o metodě EMS, rozhodla jsem se, že ji vyzkouším. Posilovny opravdu  nejsou můj šálek kávy a cvičit jednou týdně dvacet minut se stejným efektem tří návštěv posilovny mi přišlo jako perfektní řešení.

Tak jsem se dostavila do studia, kde se touto metodou cvičí. A musím říct, že ani teď, po několika lekcích, vlastně nevím, co si mám o tom všem myslet. Ale jedno vím, funguje to.

Kořeny technologie EMS sahají až do počátku 18. století, kdy vědci začali experimentovat s elektrickými impulsy na svalech. Praktické využití ve sportovním tréninku a rehabilitaci však EMS našla až ve 20. století. Původně se používala k terapeutickým účelům, ale v 60. a 70. letech 20. století, kdy vědci zkoumali její potenciál při zvyšování sportovního výkonu, získala na síle.

Do kondice ve svěrací kazajce

„Nesmíš přijít na lačno, je dobré, aby sis před tréninkem dala aspoň nějaký cukr. Musíš taky hodně pít. Jídelníček není třeba měnit,“ řekla mi kamarádka, která s touto metodou pracuje, na zkušební hodině. Vyplnila jsem dotazník, jeho součástí byly i otázky na můj zdravotní stav a případné kontraindikace. To bylo všechno ještě v pořádku. Pak už jsem se vlastně jen divila.

Nejdřív jsem se oblékla do speciálního obleku, který vypadal jako termoprádlo, které nosíme v zimě. Obléká se na nahé tělo, a jeho součástí je triko, tříčtvrteční kalhoty a ponožky. A pak přišlo všechno to divné. Obléknete si totiž vestu, která vypadá jako potápěčský žaket, silnější elastický pás přes zadek a po popruhu na každou ruku a nohu. Navíc všechno je dokonale mokré – namočené proudem vlažné vody. Asi pro lepší vodivost?

V praxi EMS zahrnuje nošení speciálního obleku nebo popruhů s integrovanými elektrodami, strategicky umístěnými na hlavních svalových skupinách. Ty vysílají řízené elektrické impulsy, které způsobují stahování svalů. Během sezení účastníci provádějí cviky přizpůsobené jejich cílům, zatímco zařízení EMS zintenzivňuje svalové kontrakce.

Z toho pak trčí hadičky a provázky a všechno je na vašem těle maximálně utažené. Nakonec se vesta připojí k přístroji, kde vám na monitoru figurka svalnatého fešáka ukazuje každý cvik. K tomu vám ale do těla proudí elektrické impulsy, jejichž intenzitu si po dohodě s trenérem regulujete, na každou skupinu svalů zvlášť.

Postupně procvičíte v krátkých sériích nohy, zadek, břicho, záda i ruce jednoduchými cviky při naprostém zpevnění těla. To je hodně důležité, aby se svaly stahovaly správně. Je to strašně divný pocit, jako by vám do těla pouštěli proud. Cítila jsem se jako Irena v seriálu Zlatá labuť, když jí dávají elektrošoky, aby se „vyléčila“ z její lesbické orientace…

Jak to funguje

Přístroje EMS využívají k aktivaci svalů elektrické impulzy, které napodobují přirozený proces svalových kontrakcí. Elektrody umístěné na kůži vysílají řízené impulsy, které způsobují stahování a uvolňování svalů. Proces zapojuje větší procento svalových vláken ve srovnání s běžným tréninkem, což vede ke zvýšené aktivaci a růstu svalů.

A asi to fakt funguje. Nedávno jsem totiž postla na své sociální sítě fotku od moře, kde mám jednu ruku zvednutou k hlavě, protože fotka byla momentka, nikoli póza. Kromě povzbudivých komentářů na mé tělo (což mě v mém věku vždycky potěší) se mě ale začali i kamarádi ptát, jestli cvičím. No, pracku tam mám jako kulturistka při závodě…

EMS mezi sportovci

A skutečně. Profesionální sportovci začlenili EMS do svých tréninkových postupů, aby získali konkurenční výhodu. EMS jim umožňuje zaměřit se na konkrétní svalové skupiny, zlepšit svalovou koordinaci a urychlit regeneraci po intenzivním tréninku nebo zranění. Díky schopnosti simulovat funkční pohyby je cenná pro sportovce, kteří se věnují sportům, jako je fotbal, plavání nebo atletika.

Přestože je trénink EMS obecně dobře snášen, některým jedincům může být tento pocit zpočátku nepříjemný. Je nezbytné vybrat si zkušeného trenéra, který dokáže přizpůsobit intenzitu podle individuální úrovně tolerance. Mezi doporučení patří správná hydratace, nošení pohodlného oblečení a sdělení jakéhokoli nepohodlí trenérovi za účelem úpravy během sezení.

U mě a u spousty dalších žen i mužů, kteří na tréninky chodí, se nejedná o sportem vypracované tělo, i když vlastně nějak sportuji celý život. Naše těla jsou, jak mi kamarádka Alena vysvětlila, ale netrénovaná, takže naše svaly potřebují více času, aby se naučily správně reagovat.

Vedlejším produktem EMS je pak i úprava metabolismu. „Sice ti nezaručím, že zhubneš na kila, ale zaručím ti minimálně o dvě velikosti menší oblečení, a to už po 10 trénincích.“ No, světe, div se, to se stalo. Většinou jsem nevěřící Tomáš a u každé metody, jak cvičební, tak třeba i psychické, jsem potřebovala dlouho na to, abych jí uvěřila. Tady jsem si ani po třetím tréninku nebyla jistá, co se se mnou děje, protože to bylo prostě pořád stejně divné. A to jsem ještě nezažila skutečné vymítání ďábla.

Vymítání ďábla tam říkají odpočinek

Alena mě upozornila, že kdybych se někdy necítila fit, byla po nemoci, unavená nebo měla menstruaci, kocovinu nebo prostě jen „blbej den“, trénink se dá absolvovat i v klidnější formě, tedy v leže. A ten den přišel. Naivně jsem si myslela, že budu ležet v nějaké pohodlné posteli a něco za mě bude cvičit. Jenže tak to není.

Oblečení i připojení ke „zdroji“ proběhlo stejně, jen jsem si lehla na zem. A pak to přišlo. Skutečné vymítání ďábla. Postupně mi do jednotlivých svalových skupin, stejně jako při klasickém tréninku, byly vysílány elektrické impulsy. Na to jsem byla už za šest tréninků zvyklá. Jenže vleže to bylo zase úplně jiné. A rozhodne ne odpočinkové. Opravdu se to spíše podobalo vymítání ďábla.

I při normálním EMS cvičení mám někdy pocit, že moje tělo odhaluje skryté slabiny a bolesti. Ale vleže to bylo ještě daleko intenzivnější. Takže „odpočinek“ se nekonal, naopak jsem si slíbila, že už nikdy nebudu mít horší den, ale vždycky si těch dvacet minut radši aktivně odcvičím.

I když přetrénování u mě asi nehrozí a metoda cvičení EMS je obecně bezpečná, je nezbytné dodržovat pokyny a nepřetrénovat se. Pokud to přeťápnete, mohli byste si způsobit svalovou únavu nebo bolest. Monitorování tepové frekvence a pulsu během sezení zajišťuje, že při cvičení zůstáváte v bezpečných tréninkových zónách.

Výhody pro amatéry

Z tréninku EMS mají významný prospěch také amatéři a fitness nadšenci. Nabízí časově nenáročné řešení pro jednotlivce s nabitým rozvrhem a umožňuje jim dosáhnout optimálních výsledků v kratším čase. EMS je navíc šetrný ke kloubům, takže je vhodný pro osoby s fyzickým omezením nebo pro ty, kteří se zotavují ze zranění.

Pokud bojujete s váhou, chcete si zpevnit tělo, máte nějaké bolesti, které vám neumožňují plnohodnotný trénink v posilovně, anebo prostě jen jako já posilovnu nemáte rádi a chcete si dát „tři lekce v jednom“, pak je pro vás EMS správnou volbou.

Trénované i netrénované tělo reaguje na EMS pozitivně, i když v různém tempu. Pro trénované jedince slouží EMS jako doplňkový nástroj k tradičním tréninkovým metodám a umožňuje jim posouvat své limity dále. U netrénovaných jedinců naopak dochází k rychlé aktivaci a růstu svalů, což z EMS činí vynikající vstupní bod do světa fitness.

Co říct na závěr?

Elektrická stimulace svalů urazila od svého vzniku dlouhou cestu a vyvinula se v klíčovou součást moderních fitness režimů. Její schopnost zvyšovat svalovou sílu, zlepšovat vytrvalost a urychlovat regeneraci z ní učinila převratnou novinku jak pro profesionální sportovce, tak pro amatéry.

S dalším technologickým pokrokem je možné, že EMS způsobí další revoluci ve fitness průmyslu a umožní jednotlivcům dosahovat svých fitness cílů efektivněji a účinněji než kdykoli předtím. Trénink EMS lze také doplnit kardiovaskulárními cvičeními, jako je běh nebo jízda na kole, a zlepšit tak celkovou kondici. Zařazením cvičení na flexibilitu a rovnováhu, jako je jóga nebo pilates, lze navíc zlepšit celkovou koordinaci těla a předcházet zraněním.

Každopádně pokud bojujete s váhou, chcete si zpevnit tělo, máte nějaké bolesti, které vám neumožňují plnohodnotný trénink v posilovně, anebo prostě jen jako já posilovnu nemáte rádi a chcete si dát „tři lekce v jednom“, pak je pro vás EMS správnou volbou. Pocity, které můžete mít, už díky mně znáte. Nejdůležitější je naslouchat vlastnímu tělu.

A to jsem ještě neřekla, že jsem si vymítání ďábla, tedy tuku z těla, vyzkoušela i v kombinaci s redukční metodou čínské medicíny. Ale o tom až příště.

 

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...