fbpx

Jak snížit náklady na provoz domácnosti? Máme 3 snadné tipy 1 fotografie
zdroj: Pexels

Plyn, voda, topení, elektřina – to jsou položky, které v rodinném rozpočtu tvoří nejvýraznější částky. Proč tedy zbytečně plýtvat penězi i energiemi, když to jde úsporněji? Poradíme vám 3 tipy, jak snížit náklady na provoz domácnosti snadno a rychle

Zveřejněno: 1. 7. 2022

Vytápění je především v zimních měsících největším domácím výdajem. A domácnosti, které mají vytápění pod kontrolou, jsou oproti těm nespořivým schopny ušetřit tisíce korun ročně. Používají k tomu velmi snadné nástroje.

Termostat ke kotli zajistí, že nebudete zbytečně topit, když nejste doma. A postará se i to, abyste měli hezky teplo, když budete ráno vstávat a večer se vracet. Regulace vytápění není taková věda – zkuste to taky a už nebudete muset přemýšlet, jestli jste vypnuli topení, když jste odcházeli z domu.

Tip: Pokud doma máte starší model kotle, zkuste popřemýšlet o jeho výměně. Investice do nového kotle se vám vrátí rychle – kondenzační kotle jsou mnohem efektivnější než starší modely.

Šetřete vodou, kde se dá

Vodou se plýtvá nejvíce a nejčastěji. Denně vám doma protečou desítky litrů vody úplně zbytečně. Třeba při mytí nádobí v ruce, při sprchování, při splachování záchodu,… Zkuste toto plýtvání alespoň minimalizovat. Pořiďte si myčku nádobí – investice do ní se vám vrátí rychleji, než byste čekali. Splachujte polovičním množstvím vody. Nenechávejte puštěnou vodu, zatímco si čistíte zuby. Pokud máte u domu studnu, splachujte vodou ze studny. … určitě přijdete na spousty cest, jak pitnou vodou šetřit.

Netopte žárovkami!

Věděli jste, že klasické žárovky vydávají více tepla než světla? A že spotřebují až desetkrát víc energie než žárovky úsporné? Tak hezky projděte byt a všech požíračů energie se rychle zbavte. Vyměňte je za úsporné žárovky, které vám náklady sníží až o 80 %. LED žárovky nabízejí vynikající svítivost a jsou až desetkrát úspornější. Malá změna, kterou rychle pocítíte.

Jaké triky používáte vy?

Související…

Krb, krbová kamna, nebo krbová vložka?
Komerční článek

foto: Pexels, zdroj: Topení levně

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...