fbpx

Zveřejněno: 7. 8. 2017

Jednou jsem na táboře nespal dvě noci po sobě, třetí noc jsem spal, a to rovnou asi 16 hodin... tvrdě jak kláda. Ráno jsem zjistil, že nemůžu hýbat rukou, celou noc jsem se totiž asi ani nepohnul. Umrtvil jsem si ruku tak, že trvalo měsíc, než se vrátila do normálu. Tak jsem si uvědomil, že pravidelný spánek bude asi potřeba.

Dřív jsem měl trochu problémy usnout, ale od té doby, co medituju, usnu během pár minut. Žena Šárka zase usínala všude a od začátku meditování se jí to nestává. Všichni ale nemají to štěstí, na spánek si mi stěžuje spousta lidí.

Nikola Tesla spal prý jen 2–3 hodiny denně a jeho konkurent a vynálezce žárovky Tomáš Alva Edison 5 hodin. Nejvíce lidí tvrdí, že bychom měli spát 6-8 hodin. Některé studie ale ukázaly, že méně než 7 hodin zvyšuje některá onemocnění a zhoršuje výkonnost během dne. Lidé, kteří spí málo, mají také větší pravděpodobnost, že budou obézní kvůli hormonálním změnám.

shutterstock 558428788

Někdy stačí spát jen pět hodin, musíte si ale zvyknout

Jak spí überman?

Dlouhodobý nedostatek spánku může působit jako neurotizující faktor nebo jako spouštěč deprese. 2 % populace potřebuje méně než 5 hodin spánku a 2 % populace spí déle než 9 hodin.

Se spánkem experimentoval i spisovatel a podnikatel Tim Ferriss. Napsal o tom v knize Čyřhodinové tělo. Podle Ferrise buď můžete spát monofázově, tedy nějakých 8 hodin v noci v jednom kuse, nebo můžete zkusit spát polyfázově, tedy rozdělit spánek do více fází přes den. Siesta ubere 20 minut odpoledne a hodinu a 40 minut v noci.

Můžete si ale vybrat i spánek zvaný Everyman se dvěma, třemi či čtyřmi zdřímnutími přes den a trochu delším spánkem v noci. Überman spí na dvacet minut každé 3 hodiny, celkem tedy jen dvě hodiny spánku za den.Přiviykniout na tyto režimy prý trvá několik týdnů. Během té doby vypadáte jako zombie. Tyto spánkové režimy také nejsou moc kompatibilni s prací a partnerským životem.

Kvalitnější a kratší spánek

Na lepší a tvrdší spánek existuje mnoho receptů. Zkuste třeba před spánkem střídavou sprchu: teplá, studená, teplá, studená... Možná lépe usnete. Vyplatí se co nejvíce následovat sluneční rytmus. Jít spát brzy a brzy vstávat. Ajurvéda říká, že je ideální jít spát do desáté večer. Potom nastává čas žluči a tělo se opět naplní energií, člověk proto nemusí usnout až do dvou hodin ráno. Mimochodem, každá hodina spánku před půlnocí se prý rovná dvěma po půlnoci.

Najíst bychom se měli naposledy v šest, maximálně v sedm hodin. Plné břicho spánek ruší a vyvolává děsivé sny. Spánek může zlepšit i procházka po večeři. Večer v posteli je dobré už nic neřešit, nečíst nic dobrodružného, nekoukat na nic agresivního. Všichni také víme, že nejlépe se spí ve větrané a chladnější místnosti.

Spát na tvrdém a pít vodu

Pokud budete spát na tvrdém, plotýnky se vrátí na své místo a lépe se prý uvolní i svaly. Kromě kvalitní matrace si zkuste pro spánek zajistit co největší tmu a klid. Tma vyplavuje melatonin, hormon, který chystá tělo ke spánku. Pomáhá také vypít 200 až 300 ml vody před spaním. Ideální je samozřejmě nechat na tělu, ať se vzbudí bez budíku.

Délka spánku zkrátka závisí na tom, kolik prostoru potřebuje naše tělo na regeneraci. Musí se zbavit odpadu a zvládnout nevyřešené problémy, které se uchovávají v hlavě. Spát méně tedy můžeme, když se nebudeme příliš vyčerpávat, budeme jíst lehčí stravu a pomocí relaxace či meditace se zbavíme stresu.

Lidé, kteří celý život meditují, spí třeba jen tři hodiny. Z vlastní zkušenosti vím, že po delších půstech mi stačí třeba jen pět hodin spánku. Každý má ale jiné potřeby, vyzkoušet recepty na zlepšení spaní ale stojí za to

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...