fbpx

Zveřejněno: 6. 7. 2017

Všichni Nizozemci, které jsem zatím potkal, jsou přátelští, usměvaví a velice efektivní. Jako by v sobě měli nevyčerpatelný generátor energie, který jim umožňuje pracovat, pracovat, pracovat… Konečně jsem zjistil proč: všichni si „frčí“ na cukru. 

Možná jste zvyklí na to, že jídlo je malý rituál. V Česku možná redukovaný na meníčko s kolegy a rodinný oběd o víkendu, ale pořád je to forma tradice, doba, kterou máte pro sebe. Na to v Nizozemí zapomeňte. Zdejší přístup k jídlu je ryze praktický: jím, abych zahnal hlad a mohl fungovat dál

Pro multikulturní zemi je typické, že si každý jí, co chce. Ale najdou se i typická jídla, která mohou být pro Čecha trochu šokující. 

nizozemci jidlo shutterstock 486582049

Takzvané „sprinkles“ Nizozemci milují.

Dětská snídaně

Hajo Wouters pracuje v Ommenu v Nizozemí jako prodavač. „Na snídani si obvykle dám džus, toustový chleba s máslem a sprinkles,“ vzpomenul čokoládová zrna, která si Nizozemci rádi sypou na pečivo. Chutnají podobně jako nutella. Už od rána do sebe cpou cukry. Typický je i sýr, marmeláda nebo müsli. 

Káva nonstop

Káva stojí u základu nizozemské kultury. Nedostatek kvality vyrovnává její kvantita. „Během dne vypiju možná pět šálků kávy,“ spočítal Hajo. Typická je filtrovaná varianta tohoto povzbudivého nápoje, která ale není příliš silná. Možná proto jí mohou vypít tolik. Z mých zkušeností chutná příšerně. Zato je všudypřítomná. Nizozemci ji obvykle pijí černou, anebo s mnoha lžičkami cukru. Jediný, kdo si do ní přidává mléko, jsou cizinci. 

nizozemci jidlo shutterstock 429510046

Kde najdete v Nizozemsku nejdelší fronty? Pravděpodobně v kavárnách.

Oběd pro princezny

Nizozemský oběd je jako z říše anorexie: obvykle se skládá z jednoho sendviče a plátku sýra (kombinace známá jako bruine boterham met kaas), případně sklenice mléka. Nizozemci obvykle nejsou žádná párátka: kromě toho, že jsou vysocí, bývají i poměrně mohutní. A pak rozbalí svůj „oběd“, sní ho sotva polovinu a pokračují v práci. Pro mě coby člověka zvyklého na velké obědy je těžké pochopit, jak přežijí celý den. 

Ale samozřejmě to neplatí pro všechny. „Záleží na dni, ale sendvič jím poměrně často. Jeden mi obvykle nestačí, prostě si udělám dostatek sendvičů na celý den,“ prozradil Hajo. 

Pro Nizozemce je typické, že si připravují oběd doma a berou si ho s sebou. 

Brzká večeře

Čas na poslední jídlo dne obvykle nastává v šest odpoledne, v menších vesnicích i v pět. Tradiční večeře se skládá z masa a zeleniny, po které často následuje dezert v podobě ovoce, pudinku, jogurtu a samozřejmě šálku kávy. 

Holandské speciality

Holandská kuchyně zatím vypadá docela nudně, že? Přesto má své speciality, které rozhodně stojí za hřích. Velice známý je syrový sleď s cibulí (herring), kterého jíte tak, že zakloníte hlavu a strčíte si ho do pusy. Je trochu kyselý a nezvyklý, ale já jsem si ho zamiloval. 

I v České republice můžete narazit na stroopwafels – dvě tenké vafle obepínající sirup. Jsou extrémně sladké a obvykle se podávají s kávou či čajem. Když si tvrdou oplatku položíte na teplý hrnek, velice příjemně změkne. 

Na německou kuchyni odkazuje místní záliba v párcích (nejznámější je rookworst) a dobře známé jsou i holandské sýry, z nichž nejrozšířenější je Gouda na sto způsobů (úspěšně se jimi prokousávám, ale ještě mám co objevovat). 

K pivu si Holanďané rádi objednají bitterballen – koule v křupavé kůrčičce plněné krájeným hovězím masem, moukou, máslem a směsí bylinek. Typicky se namáčejí do hořčice. 

A ke kávě si prostě musíte objednat sladký jablečný koláč se šlehačkou známý jako appeltaart

I přes to, co jedí, Holanďané zřídkakdy připomínají naspeedované veverky z Karcoolky. Tváří se seriózně, hodně se usmívají a milují černý humor. Rozhodně ale mají hodně síly a energie, a když už jsme u toho stereotypizování, můžeme říct, že podobně jako Němci jsou hodně efektivní a precizní. 

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...