fbpx


Zdraví Zveřejněno: 3. 11. 2025
foto: Freepik

Pokud hledáte ověřené informace o výživě, nehledejte je mezi filtry a hashtagy.

„Vláknina je nový protein,“ hlásají influenceři na TikToku. Přepočítávají gramáže fazolí, chia semínek a sušených švestek s nadšením, před kterým si i význam proteinů zaleze tiše do kouta a šoupe tam nohama. Trend s názvem fibre-maxxing slibuje zdravější trávení, krásnější pleť i delší život. A jak už to u internetových trendů bývá, čím větší nadšení, tím větší šance, že se to celé zvrhne v absurdní soutěž.

Zmizely v propadlišti času

Instagram, TikTok i YouTube jsou dnes plné mladých, krásných a „nesmírně autentických“ tvůrců obsahu, kteří se přes noc proměnili v odborníky na výživu, detox a duševní hygienu. Proč? Protože algoritmus miluje jednoduché pravdy, rychlé výsledky a těla, která vypadají skvěle pod každým novým filtrem. Výsledkem jejich snažení jsou především lajky, spolupráce a followeři – váš skutečný wellbeing je v tom nejlepším případě až na druhém místě.

Pamatujete si dry scooping – pojídání suchého proteinového prášku rovnou z odměrky, které mělo údajně „nakopnout“ výkon před cvičením? Lékaři varovali, že místo energie může přijít záchvat kašle, dušení nebo i srdeční arytmie. Nebo detoxikační čaje plné projímadel, které měly „čistit tělo“, ale spíš čistily trávicí trakt i od toho, co v něm mělo zůstat? 

A pak tu byl sleepy girl mocktail – třešňový džus s minerálkou, který měl léčit nespavost, ale v praxi fungoval hlavně jako placebo s dobrým marketingem. Společné měly všechny tyto hity jediné: víc lajků než logiky. 

Virál konečně hlásá něco rozumného?

A tady přichází plot twist: fibre-maxxing je první virál za dlouhou dobu, který hlásá něco, s čím by souhlasil i nutriční terapeut. Jezte vlákninu. Vláknina totiž není žádný hipsterský výmysl, ale základní kámen trávení. Udržuje stabilní hladinu cukru, zlepšuje mikrobiom a pomáhá tělu fungovat jako dobře promazaný stroj (pokud do něj ovšem nalejete i dost vody).

Střeva nejsou továrna, kde stačí přidat směnu. Potřebují čas, aby si zvykla na vyšší objem potravy a na druhy vlákniny, které kvasí a produkují plyny.

„Vláknina funguje jako kartáč, který čistí střevo a pomáhá s vylučováním,“ vysvětluje nutriční terapeut Marek Hanza. Jeho kolegyně Veronika Pourová dodává, že většina Čechů přijímá sotva polovinu doporučeného množství. A jak říká Miloslav Šindelář z Institutu moderní výživy: „Tělo je jako závodní vůz, skvěle pojede jen s dobrým palivem.“

Odborníci doporučují přijímat 25 gramů vlákniny denně jako minimum, ideálně okolo 30 gramů. Zhruba dvě třetiny by měla tvořit nerozpustná vláknina (např. celozrnné obiloviny, ořechy, zelenina) a zbytek rozpustná vláknina (např. ovesné vločky, luštěniny, ovoce). Ideální je množství zvyšovat postupně – třeba o 5 gramů týdně. Takže ano, fibre-maxxing má pravdu. Jen se mu to možná trochu vymklo z rukou.

Když to s vlákninou přeženete 

Vláknina je skvělá - do chvíle, než se rozhodnete, že víc znamená líp. Někteří nadšenci přejdou během pár dní z téměř nulového příjmu na trojnásobek doporučené dávky – a jejich trávení se pak logicky rozhodne vyhlásit stávku.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Mia Rigden (@mia_rigden)


Mia Rigden svým sledujícím doporučuje příjem až 50 g vlákniny denně.

Střeva ale nejsou továrna, kde stačí přidat směnu. Potřebují čas, aby si zvykla na vyšší objem potravy a na druhy vlákniny, které kvasí a produkují plyny. Výsledek? Nadýmání, tlak, někdy i bolest břicha nebo opačný extrém – zácpa.

„Když tělo není na vlákninu zvyklé, reaguje jako po nečekané návštěvě – zaskočeně a podrážděně,“ shrnuje výživová poradkyně Jana Oulická. Doporučuje zvyšovat příjem pomalu, po malých krocích a doplnit každé jídlo s vysokým obsahem vlákniny dostatkem tekutin.

Co se stane, když střeva zůstanou hladová

Buďme fér - díky fibre-maxxingu se do popředí znovu dostalo téma, které si to skutečně zaslouží: střevní mikrobiom. Ten se stal novou wellness celebritou, jen bez filtrovací masky. Podle studií hraje klíčovou roli nejen ve zdraví střev, ale i v naší imunitě a náladě. Stručně řečeno – šťastné bakterie, šťastný člověk.

„Řada moderních onemocnění je charakteristická chronickým zánětem, a strava bohatá na vlákninu může tento proces zpomalit a zánět zmírnit,“ říká Thomas Barber z Univerzity ve Warwicku. „Vláknina také pomáhá posilovat imunitní systém a existují důkazy, že může ovlivňovat fungování mozku, náladu a kognitivní funkce,“ dodává. Že udržuje motilitu střev a tím pádem pravidelné vyprazdňování, je známý fakt.

„Když vlákninu odstraníte ze stravy nebo jí tam máte nedostatek, rovnováha střevních bakterií se začne měnit a začnou převažovat ty, které rozkládají jiné látky než vlákninu. Druhou nejčastější živinou, kterou najdete v tlustém střevě, je po vláknině bílkovina,“ pokračuje Kieran Tuohy z Univerzity v Leedsu. „A některé z produktů rozkládání bílkovin mohou zvýšit riziko srdečních onemocnění nebo rakoviny tlustého střeva. Zaznamenáváme velký nárůst počtu mladých lidí, kteří tímto typem rakoviny trpí, a přitom to tradičně bývala nemoc starších lidí,“ říká. „Jedním z hlavních faktorů je pravděpodobně nízký příjem vlákniny v potravě.“ 

Kdo by to byl řekl, že revoluce století spočívá ve fazolích, ovesných vločkách a troše poctivého pitného režimu.

Zdraví jako olympiáda. Bez medailí a s více chia semínky

Na sociálních sítích se zdraví proměnilo v olympijský sport. Body positivity vystřídala estetika self-optimization: každý krok, spánek i jídlo se měří, sdílí a hodnotí. „Mít zdraví pod kontrolou“ zní sice hezky, ale když se z inspirace stane posedlost, končí wellness a začíná diagnóza.

Soutěže o nejčistší jídelníček a nejchytřejší suplementy jsou jen sofistikovanější verzí starého „kdo vypadá líp“. A i když se tváří jako motivace, vytvářejí tlak a úzkost.
Psycholožka Barbora Pisingerová to shrnuje přesně: „Touha po dokonalosti je nemoc, která zabíjí.“

Flowee kompas: Zdravě, ale s rozumem

Pokud vás fibre-maxxing zaujal, klidně si dopřejte víc luštěnin, zeleniny a celozrnných potravin. Ale pomalu - střeva nejsou závodní dráha. Začněte přidáním jedné porce zeleniny k obědu nebo výměnou bílého pečiva za celozrnné. A hlavně: pijte dost vody, jinak vám vaše tělo rychle připomene, že revoluce se bez hydratace nekoná.

Nejde o to mít nejvíc gramů vlákniny, ale najít rovnováhu mezi tělem a algoritmem. Zdraví, které se měří počtem lajků, nikdy nebude skutečně vaše… i kdyby vám to potvrdil algoritmus osobně.

Sdílejte článek