fbpx

Zdraví Zveřejněno: 1. 7. 2025
Midjourney / Zdeněk Strnad

Každý třetí člověk v Česku se stane onkologickým pacientem. Pokud se tomu chcete vyhnout, uvědomte si, že zdraví začíná v kuchyni.

Češi nepatří zrovna mezi vyznavače zdravého životního stylu. Máme jeden z nejnezdravějších jídelníčků na světě, většina z nás se věnuje jakémukoliv smysluplnému pohybu méně než jednou za měsíc a ve spotřebě alkoholu jsme již desítky let spolehlivě na stupních vítězů. Co na tom, že Evropané pijí nejvíce, když máme ze všech absolutně nejhorší jídlo? Navíc spousta lidí je zvyklá žít podle slov „nějak bylo, nějak bude“. Pouze 3 z 10 Čechů se zajímají o důsledky životního stylu a informace o jídle a zdraví hledáme hlavně na sociálních sítích a u známých. Čili v klasických názorových bublinách.

Takové combo je naprosto smrtící, a to doslova. Není se co divit, že mezi rekordmany patříme také ve výskytu rakoviny. Podle Národního onkologického programu se s nějakou formou rakoviny setkáme v životě všichni. Ať už u sebe samých, nebo u blízkých. Každý rok je nově diagnostikovaných téměř 100 000 pacientů s nejrůznější formou zhoubného nádoru, skoro 30 000 na rakovinu ročně zemře. Každý třetí člověk v Česku se s nějakou formou zhoubného nádoru setká sám.

Říkáte si: jak je to možné? Vždyť máme tak vyspělé zdravotnictví? Paradoxně právě proto. Lidé se dožívají vyššího věku, a tak se s nadsázkou dožívají více nádorů. Češi jsou také mezi národy s nejvyšším počtem let strávených s nemocemi. Jednoduše řečeno: žijeme déle, ale ne ve zdraví. Osmdesát procent nákladů na zdravotní péči vyčerpáme v posledních dvaceti procentech života, a přitom řešení máme doslova a do písmene na dosah ruky.

Většina expertů se shoduje na tom, že ačkoliv riziko rakoviny nemůžeme nikdy eliminovat, můžeme výrazně snížit pravděpodobnost, že ji dostaneme. Tím hlavním faktorem kromě prostředí je životní styl. A vůbec nejdůležitější součástí je jídlo.

Nebo aspoň jeho část. Většina expertů se shoduje na tom, že ačkoliv riziko rakoviny nemůžeme nikdy eliminovat, můžeme výrazně snížit pravděpodobnost, že ji dostaneme. Pokud patříte mezi ty, kteří rádi argumentují pradědečkem, který jedl jen vepřové s knedlíkem, pil 20 piv denně a vykouřil 40 cigaret, a přesto zemřel v 95 letech při práci v kamenolomu, prosím, přeskočte tento článek, není určen pro vás. Tím hlavním faktorem kromě prostředí je životní styl. A vůbec nejdůležitější součástí je jídlo.

af3

Otázka zní: existuje univerzální jídlo proti rakovině? Odpověď je jednoduchá: ne. Konzumace protirakovinných potravin sice rakovinu nevyléčí, ale rozhodně je to pro vás prospěšnější než pečený bůček. Pravděpodobnost toho, že dostanete rakovinu, stoupá s nevyváženým poměrem některých látek. Neznamená to, že se musíte všech svých lákadel vzdát. Naopak, když si budete smažák zakazovat, jednou se ho přežerete a bude vám hodně špatně. Jen si prostě musíte vybrat. Příliš mnoho červeného masa, příliš mnoho alkoholu, příliš mnoho sacharidů, příliš mnoho zpracovaných potravin, příliš mnoho smažených jídel... vyváženost je to, o co tady běží.

Protirakovinné potraviny jsou takové, které obsahují fytoživiny. Tedy látky, které dodávají tělu prostředky potřebné k účinné prevenci chronických onemocnění a také nádorových nemocí. To jsou potraviny, které byste měli jíst pravidelně. A není to jen o tradičním, jezte více ovoce a zeleniny. „V současné době známe více než 4000 fytochemikálií,“ říká Lindsey Wohlford z Univerzity v Texasu. Podle ní je hlavním udržitelným cílem jíst co nejpestřejší jídelníček, složený ze zdravých potravin. A které jsou tedy ty nejzdravější, které by v naší kuchyni rozhodně neměly chybět?

8 potravin, které snižují riziko rakoviny

Brukvovitá zelenina

Mezi nejznámější brukvovitou nebo také křížatou zeleninu patří brokolice, růžičková kapusta, salát, zelí, květák, kale nebo vodnice. Obsahují spoustu důležitých živin včetně beta-karotenu, vitamínů C, E a K, kyseliny listové a minerálů. Jsou vynikajícím zdrojem látek obsahujících síru, tedy glukosinolátů, indolů a isothiokyanátů. Jsou to přesně ty látky, které dodávají například ředkvičkám jejich ostrou chuť. Mají prokazatelně protirakovinné účinky, zvláště u karcinomu plic, tlustého střeva, prostaty nebo plic.

Kurkuma

Populární oranžové koření pochází z kořene stejnojmenné rostliny z čeledi zázvorovitých. Účinnou látkou je v tomto případě kurkumin, jehož primární funkcí je prevence a likvidace zánětů. Ty jsou příčinou většiny chronických onemocnění a také rakoviny. Kurkumin se používá také při chemoterapii, kdy zvyšuje její účinnost a pomáhá buňkám s regenerací po ozařování.

Houby

Japonci zkoumali účinnost hub desítky let. Výzkumného projektu se zúčastnilo více než 36 tisíc mužů. Výsledek? Houby snižuji riziko vzniku rakoviny prostaty, zvláště u mužů nad 50 let. Jsou vynikajícím zdrojem vitamínů, minerálů a antioxidantů, zejména L-ergothioneinu, který zmírňuje oxidační stres, způsobený špatnou stravou a životním stylem. Houby mohou mít také preventivní účinek na rakovinu prsu. Mezi klasické příklady léčivých hub patří outkovka, reishi, shiitake a maitake. Všechny se používají jako doplňková terapie pro povzbuzení imunitního systému. Zdůrazňujeme: doplňková. Pokud vám lékař předepíše chemoterapii, houbami ji nenahradíte. Berte hub, kolik chcete, ale na chemoterapii choďte také, ok?

Cibulová zelenina

Cibule, šalotka, pórek, česnek. Vědci opakovaně potvrdili souvislost mezi konzumací česneku a cibule a prevencí rakoviny tlustého střeva. Studie z roku 2019, do které se zapojilo více než 1600 čínských mužů a žen, dokonce zjistila, že jídelníček bohatý na česnek a cibuli snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva o 79 %.

Wakame

Některé studie na zvířatech a laboratorní studie naznačují, že konzumace jedlé mořské řasy wakame může potlačovat růst buněk rakoviny prsu, tlustého střeva a ledvin. Wakame je také vynikajícím zdrojem jódu, jehož nedostatek (ale i nadbytek) snižuje riziko rakoviny štítné žlázy. Wakame obsahuje v průměru asi 42 mcg jódu na porci, což je asi 28 % vašeho denního příjmu.

Potraviny s lykopenem

Fungují zvláště při léčbě rakoviny prostaty. Lykopeny jsou antioxidanty a karotenoidová barviva, dodávající plodům červenou barvu. Najdeme je třeba v rajčatech, melounech a grepech, papáje nebo v paprice. Karotenoidy jako celek snižují riziko rakoviny plic a kolorektálního traktu.

Potraviny s betakarotenem

Fungují jako podpůrná prevence rakoviny plic. Tělo je získává z mrkve, sladkých brambor a třeba špenátu. Ovšem pozor, doplňky stravy s beta-karotenem podle vědců nefungují. Vždy se snažte získávat živiny z čerstvých potravin.

Tučné ryby

Tuňák křídlatý, losos, sleď, mušle, ančovičky, sardinky, tyto všechny ryby mohou snížit riziko rakoviny. Důvod? Vysoký obsah vitamínu D a omega-3 mastných kyselin.

Zdraví především

Výčet zdravých potravin není zdaleka kompletní. Mohli bychom dále mluvit o luštěninách, vajíčkách, celozrnných potravinách, ovesných vločkách, olivovém oleji, nebo třeba o zeleném čaji. Je to často o tom, co nemáte jíst. Nezdravým potravinám se budeme věnovat v příštím článku, je to ostatně téma, kterému se ve Flowee věnujeme pravidelně. Jezte co nejméně průmyslově zpracovaného masa (schválně se někdy podívejte, co obsahují vaše párky), smažených pokrmů, omezte cukry a připomínat po sto padesáté škodlivost alkoholu a kouření je zbytečné. Žijte zdravě, cvičte, pijte čistou vodu. Budete se cítit líp a upřímně řečeno, pak si budete moct dovolit občas i ten smažák, třeba za odměnu. Pamatujte na to, že dobrá duševní pohoda je základ jakékoliv prevence, bez ní bude účinek všech vašich zdravých nákupů poloviční.

Sdílejte článek