fbpx

Došla matcha? Ne, jen je znásilňována Západem 1 fotografie
foto: Shutterstock

Po světě se šíří zprávy o tom, že matcha došla. Ve skutečnosti matcha nemizí, ale má sezónní charakter. Její zásoby byly omezené historicky.

Zveřejněno: 8. 6. 2025

Buddhističtí mniši pijí matchu už po staletí, západní svět po ní šílí posledních deset let a v posledních letech její popularita prudce roste, nejen na sociálních sítích. Pije se matcha latté a další podobné drinky, matcha se různě míchá, pije se i samotná. Na takový nápor ale nebyla připravena, a tak došla, jak informovali počátkem května na ČT v Událostech, komentářích.

Matcha nedochází, pěstitelé jen nestíhají plnit poptávku

Zvěsti o takzvaném „nedostatku“ matchy se ve skutečnosti začaly celosvětově šířit mnohem dříve, než o tom informovala ČT. Zástupci globální japonské čajové asociace problém zaznamenali již na podzim 2024. A protože se na ně začaly ze všech stran hrnout dotazy, jak že to s tím nedostatkem matchy vlastně je, rozhodli se na toto téma vydat prohlášení. V něm vysvětlují, že není vůbec neobvyklé, že zásoby matcha čaje se v zimních měsících zmenšují a doplňují se následně s novou sklizní.

Něco ale přesto bylo jinak. Ačkoliv nikdo nezná definitivní odpověď, v prohlášení globální japonské čajové asociace stojí, že v posledním desetiletí vzrostl export japonského čaje z pouhého 1 % celkové produkce na počátku roku 2 000 na zhruba 10 % do konce roku 2023. Mezitím Japonsko po znovuotevření hranic po koronavirové pandemii zaznamenalo příliv turistů, u nichž se matcha stala oblíbeným vývozním suvenýrem – v Japonsku je k dostání za mnohem nižší cenu, než v jejich domovských zemích.

Unikátní a sezónní povaha matchy nedostatek v podstatě vylučuje

Nárůst poptávky po japonském čaji vedl dvě známé japonské značky čaje Ippodo a Marukyu Koyamaen k reálnému a vážnému nedostatku čaje matcha. To u nich vedlo buď k úplnému zastavení, nebo regulaci prodeje. A tak nejspíš vznikl celosvětový poprask. Podle představitelů globální japonské čajové asociace se ale úplného nedostatku matchy svět bát nemusí, protože její unikátní a sezónní povaha jej ze své podstaty omezuje. Jednak se vysoce kvalitní matcha dá vyrobit pouze z čajových lístků sklizených na jaře, jednak matcha tvoří asi jen 6 % celkové produkce čaje v Japonsku, takže ne veškerý japonský čaj sklizený na jaře se nakonec stane matchou.

Pravidelné popíjení matcha čaje může zlepšit kognitivní funkce mozku, jako je soustředění a paměť.

Díky tomu je přirozeně vzácná – musí se mlít na prášek a tento proces trvá nějakou dobu. Čaj tencha, listy používané pro výrobu matchy, se navíc obvykle mele postupně, ne najednou. Když poptávka po matche náhle prudce vzrostla, mlýnské závody, v nichž se matcha mele, nedokázaly s obrovským zájmem udržet krok, což vyžadovalo více času, než byl nedočkavý trh ochoten věnovat, a zpráva o domnělé tragédii mohla směle obletět svět. Japonské ministerstvo zemědělství, lesnictví a rybolovu už ale v reakci na nastalou situaci začalo podporovat zvýšení produkce čaje tencha, a vyzývá dokonce pěstitele, aby se na ni při pěstování zaměřili více než na jiné druhy čajů.

Není čaj jako čaj

Ve své podstatě je matcha zeleným čajem, oproti tomu klasickému však vyniká několika zásadními rozdíly. Ačkoliv oba pocházejí z rostliny Camellia sinensis, výrazně se liší ve způsobu pěstování, zpracování a posléze i konzumace. Matcha se několik týdnů před sklizní pěstuje ve stínu, což u ní zvyšuje obsah chlorofylu a aminokyselin, složek dodávajících zářivou zelenou barvu a bohatší chuť. Listy zeleného čaje se obvykle napařují, rolují a suší, listy matchy se na kameni rozemelou na jemný prášek.

Před vlastní konzumací se listy zeleného čaje luhují v horké vodě a poté se vyjmou, matcha se ve vodě rozšlehá ve formě prášku, takže vy potom nepijete jen výluh, ale rozemleté listy s vodou. Právě z toho důvodu se v nápoji z matchy nachází více antioxidantů, kofeinu a L-theaninu, což podporuje relaxaci a zároveň udržuje bdělost. Zelený čaj má lehkou, travnatou chuť, matcha je krémovější, chuťově bohatší, lehce nasládlá a s tóny umami. Matcha poskytne více energie a antioxidantů, klasický zelený čaj osvěží a je lehčí.

Ze specifičnosti matcha prášku vyplývají i jeho významné zdravotní benefity. Obsahuje katechiny, což jsou silné antioxidanty, chránící buňky před poškozením volnými kyslíkovými radikály a snižující riziko chronických onemocnění. Výsledky některých studií naznačují, že pravidelné popíjení matcha čaje může zlepšit kognitivní funkce mozku, jako je soustředění a paměť. Matcha prospívá také srdci, může pomoci snížit LDL cholesterol a krevní tlak. Pomáhá také regulaci hmotnosti, může zrychlit metabolismus a spalování tuků. Díky obsahu aminokyseliny L-theanin má matcha uklidňující účinek, zároveň udržuje bdělost, což z ní činí skvělou alternativu ke kávě. Výsledky některých výzkumů také naznačují, že může do určité míry fungovat jako prevence před vznikem rakoviny.

Znásilnění Západem, v Japonsku si čaje váží

Problém je v tom, že Západ matchu vnímá jako spotřební surovinu. Tedy tak, jak v Japonsku, své vlasti, nikdy vnímána nebyla. V Japonsku byla od nepaměti chápána jako ceremoniální nápoj výjimečných vlastností, který se popíjí svátečně, při různých specifických obřadech. Každodenní pití matchy v Japonsku nikdy nebylo zvykem. Západ matchu bere jinak – jako pochutinu, pamlsek, který si běžně dopřává denně, někdy i několikrát denně, zkrátka jako něco, co je dobré, co chutná.

A ačkoliv Západ matchu objevil poměrně nedávno, tento druh čaje má bohatou historii, která sahá až do starověké Číny. Praxe mletí čajových lístků na prášek se objevila za dynastie Tang (618–907 n. l.), ale teprve za dynastie Song (960–1279 n. l.) se mletí čaje na prášek matcha stalo oblíbeným. Ve 12. století přivezl japonský zenový mnich Eisai čajová semínka z Číny do Japonska a představil metodu přípravy práškového čaje. To znamenalo začátek hlubokého spojení matchy se zenovým buddhismem, protože ji mniši používali k udržení bdělosti během meditace. Později se stala součástí různých obřadů.

Dnes je matcha po celém světě oblíbená pro svou zářivou zelenou barvu, umami chuť a zdravotní přínosy. Používá se v tradičních čajových obřadech, moderních nápojích a dezertech, dokonce je součástí složení některých přípravků sloužících k péči o pleť. Otázkou však je, zda tento enormní zájem matche svědčí a kam to všechno nakonec povede. Dokáže matcha udržet krok se stále rostoucí poptávkou? Neměl by se Západ inspirovat Japonskem, místem, odkud k nám matcha přišla, jeho kulturou a zejména přístupem k matche? Neměli bychom si matchy začít více vážit a vnímat ji jako něco vzácného?

 

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Zde je řešení pro ty, kdo se nechtějí odstěhovat

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Zde je řešení pro ty, kdo se nechtějí...

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...