fbpx

Elektrické kartáčky na zuby jsou lepší. Nejdůležitější je ale technika 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Elektrický zubní kartáček se vám vyplatí. Svou roli však hrají i další faktory.

Zveřejněno: 10. 6. 2024

Studie ukazují, že elektrické zubní kartáčky odstraňují zubní plak a snižují zánět dásní efektivněji než klasické manuální kartáčky. Zároveň nezáleží na tom, zda oscilují a rotují, nebo mají sonické vibrace. Přesto je podle zubních odborníků třeba zvážit i další faktory.

Přehled studií z roku 2014, kterých se celkem zúčastnilo více než 5 000 osob, uvádí, že po třech měsících používání elektrického zubního kartáčku došlo u těchto osob v průměru k 21% snížení množství zubního plaku, který může způsobit zánět dásní a zubní kaz. Dále se jim o 11 procent snížil výskyt zánětu dásní.

Výzkum také ukázal, že oscilačně-rotační zubní kartáčky mají mírně navrch nad vysokofrekvenčními sonickými zubními kartáčky.

Zubní kartáček však nemusí být tím nejdůležitějším prvkem.

Při správném přístupu mohou být manuální zubní kartáčky stejně účinné jako ty elektrické.

„Nejdůležitější není ani tak kartáček, jako spíše daný jedinec,“ řekl magazínu Washington Post Edmond Hewlett, mluvčí Americké asociace zubních lékařů. „A tím mám na mysli, že se klientům snažíme pomoci vybrat takový zubní kartáček, který budou s největší pravděpodobností používat, a ukazujeme jim, jak ho používat efektivně.“

„Při správném přístupu mohou být manuální zubní kartáčky stejně účinné,“ řekl magazínu Tien Jiang, odborný asistent na Harvard School of Dental Medicine. „Bez ohledu na typ kartáčku je technika zásadní.“

Pro línější či méně obratné

Jednou z výhod elektrických zubních kartáčků je, že většinu práce dělají za uživatele – oscilují a rotují nebo vibrují, aby odstranily částečky potravy a zubní plak; mnoho z nich má časovač, který člověku říká, jak dlouho si má zuby čistit; a některé mají tlakové senzory, které uživatele upozorní, když si čistí zuby příliš intenzivně.

Právě elektrické zubní kartáčky se někdy doporučují lidem, kteří mají problémy s obratností, jako jsou například pacienti s artritidou, protože se s nimi lépe manévruje v ústech.

Dáseň je velmi jemná a tenká, takže pokud budete opakovaně používat příliš velkou sílu, můžete způsobit to, že začne ustupovat.

Hlavní nevýhodou těchto kartáčků je však cena. Nejpoužívanější dobíjecí elektrické zubní kartáčky se pohybují v rozmezí od 1000 do 4000 Kč.

Nakonec si tedy musíte určit jen vy sami, zda je pro vás vhodnější elektrický či manuální kartáček. Jak už bylo řečeno, technika je stejně nejdůležitější.

Washington Post uvádí několik tipů, jak si správně čistit zuby s manuálním i elektrickým kartáčkem:

Manuální zubní kartáčky

  • Zvolte kartáček s měkkými vlákny. Nejenže je šetrnější k dásním, ale také se lépe rozprostírá po celém zubu.
  • Štětiny zubního kartáčku držte pod úhlem 45 stupňů směrem k linii dásní, tedy v místě, kde se dásně setkávají se zuby, protože právě zde se často plak usazuje.
  • Lehkým tlakem kartáčku krouživými pohyby odstraňte plak od linie dásní.
  • Buďte jemní.

„Dáseň je velmi jemná a tenká, takže pokud budete opakovaně používat příliš velkou sílu, můžete způsobit to, že začne ustupovat,“ upozorňuje pro Washington Post Sheila Yaghmaiová, odborná asistentka mezioborového zubního lékařství na Stomatologické fakultě UCLA. Když se tak stane, povrch kořene pod dásní se obnaží, takže zub je přecitlivělý na změny teploty a náchylnější ke vzniku kazu.

Začněte v jednom rohu u horních zubů a touto technikou čistěte zuby z jedné strany na druhou po celé přední straně zubů, než přejdete na zadní stranu a kousací plochu. Poté přejděte k dolním zubům. Čištěním zubů byste měli strávit přibližně 2 minuty, což je přibližně 30 sekund na každý kvadrant.

Související…

Čistěte si zuby. Předcházíte tím paradentóze, ale i alzheimerovi a mrtvici
Aneta Šebková

Elektrické zubní kartáčky

  • Pořiďte si hlavici kartáčku s měkkými štětinami.
  • Držte kartáček tak, aby štětiny směrovaly pod úhlem 45 stupňů k linii dásní.
  • Lehce přitlačte a pomalu pohybujte štětinami po zubech – nejdříve po přední straně horních zubů, po zadní straně a poté po kousací ploše, pak přejděte ke spodním zubům. Kartáček pouze držte; není třeba jím jakkoli kroužit.

Některé elektrické zubní kartáčky vás upozorní, kdy je třeba přejít na další kvadrant a kdy je dokončeno celé dvouminutové čištění. Pokud tuto technologii váš kartáček nemá, zkuste myslet na čas sami.

foto: Shutterstock, zdroj: Washington Post

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...