fbpx

Žít lépe a déle je možné. Vědkyně Elisabeth Blackburnová dostala za objev telomerů Nobelovu cenu 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Kdo by nechtěl žít dlouho, zdravě a vypadat co nejdéle mladistvě? Objev vědkyně Elisabethy Blackburnové potvrzuje, že v tomto směru můžeme ovlivnit víc, než si možná myslíme.

Zveřejněno: 12. 4. 2024

Asi nebudu sama, koho zajímá, jak je možné, že někdo vypadá o tolik starší, nebo naopak mladší, než je? A taky třeba, jestli předčasně šedivé vlasy znamenají kratší život? Je to pouhá genetika? Nejen těmito otázkami se zabývá nositelka Nobelovy ceny bioložka Elisabeth Blackburn a psycholožka Elissa Epel v knize Telomery – revoluční objev, jak žít déle a zdravěji. Kromě podrobného vysvětlení, co to telomery jsou, proč a jakou roli hrají v kvalitě našeho života, poskytuje praktické rady, čemu a proč se vyhnout a jaké zdravé návyky u sebe naopak pěstovat. Nejlepší na tom je, že nejde o žádné náročné úkony a velké změny. Jsou to právě maličkosti, které mohou zpomalovat průběh nemocí a zlepšovat kvalitu života.

To, že životní styl, mentální zdraví a životní prostředí se na fyzickém zdraví významně podílejí, není žádná novinka. Nová zpráva ale je, že tyto faktory ovlivňují naše telomery, což se dá jednoznačně vyčíslit. Z knihy jsme vybrali praktické věci, u kterých se ukázalo, že mají největší vliv na délku našich telomer.

Pomocníci v boji proti stárnutí

Představme si, že naše chromozomy jsou jako páry bot, a telomery jsou malé plastové krytky na koncích tkaniček. Tyto telomery jsou složeny z opakujících se krátkých sekvencí DNA, obalených speciálními proteiny. Telomeráza je enzym, díky kterému se telomery mohou prodlužovat a tím zkvalitňovat a prodlužovat náš život.

Používejte ekologické produkty pro sebe i v domácnosti. Na čištění jsou velmi dobře účinné i přírodní věci jako citron a ocet.

Během našeho života se telomery postupně opotřebovávají a zkracují. Když pak nedokážou správně chránit chromozomy, naše buňky se nemohou obnovovat a začínají selhávat. To vede k fyziologickým změnám v těle, které zvyšují riziko onemocnění spojených s věkem, jako jsou srdeční choroby, diabetes, rakovina a oslabený imunitní systém.

Zároveň, jak autorky v knize píší, telomery souvisí s naším vzhledem: „Lidé, kteří vypadají starší, mají obvykle i kratší telomery. A starší vzhled může souviset s příznaky špatného fyzického zdraví. Lidé, kteří vypadají staře, jsou většinou fyzicky, tělesně slabší, vedou si hůře při testech paměti a mají větší riziko vyšší hladiny cukru i kortizolu a vykazují první známky kardiovaskulárních onemocnění. Nejvíc samozřejmě záleží na stavu uvnitř těla, ale starší a strhaný vzhled může být prvním varovným příznakem, že telomery potřebují lepší ochranu.“

Zlomová informace je, že délka telomerů není neměnná a vhodnými návyky ji můžeme prodloužit. Prokázal to například jeden z experimentů, provedený na dvou skupinách pečujících matek. Jedna skupina pečovala o chronicky nemocné děti a druhá pečovala o zdravé děti. První skupina už na pohled vypadala starší, strhanější. To je pochopitelné, nicméně krevní testy potvrdily, že tyto matky měly opravdu i kratší telomery a nižší hladinu telomerázy než matky, které vypadaly zdravěji a pečovaly o děti zdravé.

Starší a strhaný vzhled může být prvním varovným příznakem, že telomery potřebují lepší ochranu.

Jak telomery chránit?

Sebesoucitná pauza

Kdykoliv se ocitnete v obtížné nebo stresující situaci, zkuste si udělat sebesoucitnou pauzu. Vybavte si složitou situaci a nahlas vyslovte, co vaši situaci vystihuje, např. „stresuje mě to“. Je třeba přijmout realitu utrpení. Dále vyslovte něco, co vám připomene, že se bolest netyká jen vás – „Nejsem sama“, nebo „Každý se pere s něčím“. Položte si ruku na srdce nebo na břicho, zhluboka se nadechněte a řekněte si: „Jsem k sobě laskavá.“

Kardiovaskulární cvičení

Je vědecky dokázáno, že tento typ cvičení má na telomerázu pozitivní vliv. Může jít o chůzi či běh – zhruba na 60 % naší maximální schopnosti. Trochu se u toho musíme zadýchat, ale stále máme být schopni normálně konverzovat. Takto bychom měli cvičit minimálně 40 minut 3x týdně.

Spánek

Před spánkem odborníci doporučují provádět dýchací cvičení, meditovat nebo si číst. Čtení je výborné, abychom odvedli pozornost od sebe k příběhu. Autorky dále doporučují poslech relaxační hudby, zapálit si svíčku, ztlumit světlo, uvařit si bylinkový čaj (nejpozději zhruba hodinu před spaním), nebo zkusit protahovací cviky.

Jídlo

Telomerům prospívají svačiny. Chystejte si svoje vlastní svačinky, ne ty průmyslově zpracované. Např. mix ořechů, goji, kávové boby, semínka, mandle.

Související…

Kolagen jako „zázrak“ proti vráskám. Víme, který funguje a kdy kupujete předražené nic
Dora Hanzelová

Eliminování toxických expozic

Autorky doporučují jíst méně živočišných a mléčných tuků – ty by naopak mohly nebezpečně prodlužovat telomery (nebezpečné není jen zkracování, ale i nebezpečné prodlužování – tam je riziko vzniku například rakoviny). Když grilujeme, nikdy bychom neměli jíst spálené části.

Pozor na pesticidy

Lepší je kupovat bio zeleninu a ovoce, nebo plodiny před konzumací alespoň důkladně omývat. Nebo si pěstovat svoje vlastní.

Ekologické produkty

Používejte ekologické produkty pro sebe i v domácnosti. Na čištění jsou velmi dobře účinné i přírodní věci jako citron a ocet.

Obklopujme se zelení

Ideální jsou dvě rostliny na 9 m², aby se dobře čistil vzduch.

Vyhýbejme se digitálnímu rozptylování a věnujme se svým dětem.

Buďme přítomní, povídejme si s dětmi. Bez televize, bez telefonu.

Pro telomery je důležitá i sexuální aktivita

Podle výzkumů sex prodlužuje telomery a nesouvisí to s kvalitou vztahu ani s jinými zdravotními faktory.

Poznatky Blackburnové a Epelové společně s výzkumem jejich kolegů z celého světa ukazují, že kvalita spánku, pohyb, složky stravy, a dokonce i určité chemické látky naše telomery hluboce ovlivňují. Chronický stres, negativní myšlenky, napjaté vztahy. Také špatní sousedé je mohou systematicky narušovat. A že pomocí prostých změn můžeme telomery udržovat zdravé. My jsme uvedli jen několik příkladů. Je třeba se nad svým životem zamyslet komplexně a snažit se alespoň něco málo vylepšit, abychom telomery podpořili v ideálním růstu.

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...