fbpx

Chcete si udržet zdravou hladinu cukru v krvi? Pomoci může jogurt, ořechy i ovesné vločky 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Na cukrovku neexistuje žádný zázračný lék, můžete ale zařadit do jídelníčku některé potraviny, které mohou snížit riziko vzniku diabetu 2. typu. Dobrou zprávou je, že některé z nich pravděpodobně máte doma.

Zveřejněno: 10. 4. 2024

Ačkoliv je velká část rizika vzniku diabetu dána geneticky, faktory životního stylu – jako je cvičení a zdravá strava – mohou zvýšit vaše šance na život bez tohoto onemocnění, píše web Eating Well. Pomoci mohou i některé konkrétní potraviny.

Podle rozhodnutí amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) mohou výrobci potravin ze Spojených států nově tvrdit, že potravinou, která snižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu, je jogurt. Konkrétně tak úřad nemá námitky proti používání určitých takzvaných kvalifikovaných zdravotních tvrzení, pokud jsou formulována tak, aby neuváděla spotřebitele v omyl. „FDA považuje za kvalifikované zdravotní tvrzení takové tvrzení, které je podloženo vědeckými důkazy, ale nedosahuje standardu ‚významné vědecké shody‘ (SSA),“ vysvětluje pro web Health registrovaná dietoložka a diabetoložka Erin Palinski-Wadeová.

Úřadem povolené formulace tedy znějí následovně: Pravidelná konzumace jogurtu, alespoň dva kelímky (tři porce) týdně, může snížit riziko vzniku cukrovky 2. typu.

Kouzlo probiotik a bílkovin

Mohl by ale skutečně obyčejný jogurt pomoci předcházet tomuto onemocnění? Tato potravina je už dlouho vyzdvihovaná pro svůj vysoký obsah probiotik a bílkovin. „Jogurt jakožto zdroj bílkovin pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a může pomáhat regulovat signály hladu v pozdější části dne, zejména pokud je konzumován při snídani,“ říká pro Health dietoložka a diabetoložka Caroline Thomasonová. Probiotika by zase podle výzkumu z roku 2023 mohla pomáhat při léčbě diabetu 2. typu díky své schopnosti snižovat zánět.

Pokud jde o příznivé účinky na hladinu cukru v krvi a diabetes, největší přínos může mít neslazený jogurt s živými aktivními kulturami (probiotiky).

Účinky jogurtu na diabetes 2. typu se zabývalo několik výzkumů. Například přehled z roku 2022 zjistil, že většina kohortových studií odhalila ochranné účinky fermentovaných mléčných výrobků proti vzniku cukrovky. Mezi potravinami, které před tímto onemocněním chránily, byl přitom jogurt nejkonzistentnější. Studie z roku 2017 zase dospěla k závěru, že v kontextu širší zdravé stravy by jogurt mohl snížit riziko vzniku diabetu 2. typu u zdravých a starších dospělých s vysokým rizikem kardiovaskulárních onemocnění.

Není jogurt jako jogurt

Thomasová zároveň upozorňuje, že ne všechny jogurty jsou v tomto směru ideální. Palinski-Wadeová varuje, že některé mohou být pro lidi s cukrovkou 2. typu nebo s rizikem jejího vzniku dokonce škodlivé. „Mnoho jogurtů na trhu je slazeno velkým množstvím přidaného cukru, což může mít naopak negativní vliv na hladinu cukru v krvi,“ říká.

„Pokud jde o příznivé účinky na hladinu cukru v krvi a diabetes, největší přínos může mít neslazený jogurt s živými aktivními kulturami (probiotiky),“ radí Palinski-Wadeová. Doporučuje také hledat jogurty s vysokým obsahem bílkovin – například obyčejný řecký jogurt. Pokud toužíte po ochuceném, můžete se poohlédnout po variantách bez přidaného cukru nebo po těch úplně bez cukru, navrhuje Thomasonová.

Pomohou i další potraviny

Luštěniny: Jogurt není zdaleka jedinou potravinou, která by mohla pomoci předcházet cukrovce 2. typu. Podle Palinski-Wadeové dokáží hladinu glukózy stabilizovat mimo jiné také fazole nebo čočka. Luštěniny v tomto kontextu zmiňuje také web Eating Well. Nejenže jsou totiž plné vlákniny, která vám pomůže stabilizovat hladinu cukru v krvi, ale jsou také plné bílkovin, které nás zasycují a zabraňují dalšímu mlsání, což vám pomůže udržet si váhu – nadváha nebo obezita jsou rizikovým faktorem pro vznik cukrovky 2. typu, připomíná portál.

Ořechy: Chcete-li omezit odpolední choutky na sacharidy, Eating Well radí svačit potraviny s vysokým obsahem bílkovin a tuků – například ořechy, které vás zasytí až do večeře. Ořechy mají navíc vysoký obsah polynenasycených tuků, které jsou spojovány se zpomalením rozvoje cukrovky 2. typu.

Ovesné vločky: Neradi snídáte jogurt? Nevadí, můžete zkusit vločky – jedna porce vařených ovesných vloček obsahuje čtyři gramy vlákniny, takže vás miska k snídani zasytí na dlouhou dobu – zejména pokud je připravíte s mlékem místo vody – a dokonce vám může zabránit v tom, abyste před obědem svačili. Výzkum z roku 2021 publikovaný v časopise Journal of Diabetes Investigation zjistil, že lidé, kteří konzumovali více vlákniny, měli nižší riziko vzniku diabetu 2. typu než ti, kteří jí jedli méně. Vláknina navíc podle Eating Well pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi.

Přestože obsahuje velké množství cukru, čerstvé ovoce neobsahuje přidané cukry, které mohou výrazně ovlivnit hladinu cukru v krvi. Ovoce má také velké množství vlákniny, která zpomaluje vstřebávání cukru do krve.

Zelenina: Ačkoli by ve vašem jídelníčku měla mít místo zelenina všeho druhu, pokud jde o prevenci cukrovky, je důležité zaměřit se na tu neškrobovou. Brukvovitá zelenina, jako je brokolice, kapusta nebo růžičková kapusta, vám dodá vitamíny a minerály, které udržují váš organismus v dobrém stavu, a také vlákninu, připomíná Eating Well. Brukvovitá zelenina navíc obsahuje sulforafan – protizánětlivou sloučeninu, která může chránit před poškozením cév spojeným s cukrovkou a pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi. Vhodný je také špenát, jelikož je skvělým zdrojem hořčíku, který pomáhá tělu využívat inzulín ke kontrole hladiny cukru v krvi, dodává web.

Ovoce: Možná si řeknete, že hlídání si cukru a konzumace ovoce nejdou úplně dobře dohromady, opak je ale pravdou. Výzkumy ukazují, že konzumace ovoce může skutečně pomoci předcházet cukrovce. Přestože obsahuje velké množství cukru, čerstvé ovoce neobsahuje přidané cukry, které mohou výrazně ovlivnit hladinu cukru v krvi, vysvětluje portál Medical News Today. Ovoce má také velké množství vlákniny, která zpomaluje vstřebávání cukru do krve.

Přehledová studie z roku 2021 konkrétně zjistila, že se sníženým rizikem vzniku diabetu 2. typu jsou spojena jablka, borůvky, rozinky a hroznové víno. Mezi ty s vyšším obsahem cukru patří naopak podle Medical News Today například melouny, příliš zralé banány nebo ananas. I toto ovoce je nicméně pro diabetiky bezpečné a není nutné je podle webu z jídelníčku vyřazovat. Je však důležité si uvědomit obsah cukru v nich a podle toho plánovat.

Na co nezapomínat?

Obecně platí, že nejvýznamnější příčinou cukrovky 2. typu je vyšší váha. Zatímco nadváha zvyšuje pravděpodobnost vzniku tohoto onemocnění sedmkrát, obezita ji zvyšuje dokonce dvacetkrát až čtyřicetkrát ve srovnání s lidmi se zdravou hmotností, upozorňuje Harvard T.H. Chan School of Public Health. Vznik cukrovky 2. typu podporuje také nečinnost, nezapomínejte proto na pohyb. Není přitom nutné trávit hodiny v posilovně s těžkým závažím – výsledky studií Nurses' Health Study a Health Professionals Follow-up Study naznačují, že každodenní půlhodinová rychlá chůze snižuje riziko vzniku diabetu 2. typu o třicet procent.

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...