fbpx

Zpomalený metabolismus je většinou mýtus. Vyskytuje se jen v extrémních případech 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Je možné stravou ovlivňovat rychlost našeho metabolismu? Může být jeho zpomalení skutečně důvodem, proč se vás zuby nehty drží nechtěná kila, nebo jde o pouhou výmluvu?

Zveřejněno: 30. 3. 2024

Myšlenka zpomaleného metabolismu je založena na tom, že pokud dlouhodobě přijímáme málo energie a jsme v kalorickém deficitu, naše tělo se začne na tento stav adaptovat. Nejdříve sáhne do tukových zásob, poté ale zpomalí i určité tělesné procesy, aby nespotřebovávaly tolik energie. Už neubývá jen tuková tkáň, ale i svalová či orgánová. „Lehčí“ tělo navíc potřebuje méně energie samo o sobě, tudíž se celkové energetické náklady přirozeně snižují. Studie potvrzují, že lidský organismus snižuje v důsledku energetického deficitu metabolické procesy zhruba o 10–15 %.

„Pokud příliš snížíte svůj energetický příjem a dostanete se do režimu hladovění, vaše tělo v reakci na to zpomalí váš metabolismus. Jedná se o mechanismus přežití,“ říká dietoložka Jennifer Lowová pro Business Insider. „A s nižším množstvím svalové hmoty se změní vaše metabolická adaptace. Nepotřebujete tolik kalorií a zastavíte jakékoliv hubnutí, jelikož se vaše tělo snaží držet toho, co má, aby přežilo,“ dodává.

Mezi nejčastější příznaky velkého energetického deficitu, a tudíž pomalého metabolismu patří:

  • Špatné soustředění: Vedlejším účinkem nedostatečného energetického příjmu jsou potíže se soustředěním nebo pocit zapomnětlivosti. Bez správné výživy se naše tělo není schopné plně a dlouhodobě koncentrovat na náročnější úkony.
  • Lámání vlasů a nehtů: Silné vlasy a nehty potřebují živiny a nutrienty, těch má tělo ale ve stádiu hladu nedostatek, proto se lidé můžou potýkat s padáním vlasů a lámavými nehty.
  • Změny nálad: Jsou běžným příznakem pomalého metabolismu kvůli hormonální a emocionální nerovnováze. Vědci také přišli na to, že lidé s pomalým metabolismem jsou náchylnější k výskytu úzkosti a deprese.
  • Suchá kůže: Za suchou kůži může nízká hodnota některých hormonů. Aby tělo snížilo energetické náklady, vytváří hodnoty v menší míře. Méně hormonů se projeví suchou pokožkou, jelikož tělo nemá dostatek energie ji udržovat hydratovanou a vyživenou.
  • Únava: Utlumení tělesných procesů může vést k letargii, chronické únavě a nízké energii. Můžeme pociťovat i obecnou slabost a nechuť vykonávat každodenní povinnosti.

Související…

Nedaří se vám zhubnout? Na vině může být emoční tuk, říká koučka
Jana Velíšková

Jen v extrémních případech

Teď už víme, že metabolismus se skutečně může zpomalit, jedná se ovšem o přirozený proces spojený s redukcí hmotnosti. Lehké zpomalení metabolismu se bude týkat každého, kdo trochu výrazněji zhubne, jedná se ovšem o drobné rozdíly – tak malé, že je ani nepocítíme. Pokud se však dostaneme do dlouhodobého extrémního energetického dluhu, může dojít i k výraznému omezení a poklesu metabolických procesů. Se skutečně zpomaleným metabolismem se tak můžeme setkat pouze u vysoce podvyživených jedinců či u lidí, kteří trpí poruchou příjmu potravy.

Tato studie zkoumala metabolismus u žen, které shodily celkem 12 kilogramů. Jejich průměrný klidový metabolismus se snížil o pouhých 50 kilokalorií denně a daná hodnota neměla vliv na udržení nové hmotnosti. Z toho vyplývá, že u zdravých jedinců se tento fenomén opravdu nevyskytuje. „Lidé mají různou rychlost metabolismu. Někdo ho má rychlý, někdo pomalý, někdo průměrný, bez ohledu na jejich tělesnou velikost a složení,“ říká doktor a profesor genetiky Chih-Hao Lee, který vyučuje na Harvardu. Pokud jste zdraví a nedaří se vám zhubnout, určitě tedy není na vině pomalý metabolismus; pravděpodobně pouze nejste v kalorickém deficitu a přijímáte více energie, než spálíte. „Skutečnost je taková, že metabolismus často hraje vedlejší roli,“ dodává Lee.

Jak metabolismus nastartovat?

Pokud jste rapidně zhubli a váš metabolismus se adaptoval na velmi nízké číslo přijatých kilokalorií za den, bude mu nějaký čas trvat, než se vrátí zpět na původní výkonnost, samozřejmě za předpokladu, že mu budete poskytovat dostatečné množství energie. Jak jsme již ale zdůraznili, jedná se o extrémní případy. Obecně ale můžeme funkci metabolismu podpořit a vytěžit z ní maximum.

„Pro zajištění a udržení zdravé váhy je dobré pracovat na stavu našeho metabolismu a snažit se o jeho co nejvyšší aktivitu. Navíc pádným důvodem, proč pracovat na rychlosti našeho metabolismu, je i to, že nám to brání předčasnému stárnutí, a může to rovněž sloužit jako prevence mnoha onemocnění,“ píše magazín Kulturistika.

Jak tedy na zdravý metabolismus, který šlape na plné obrátky?

  • Mějte adekvátní energetický příjem: Pokud nechcete zhubnout, dbejte na vyváženou energetickou bilanci. Jestliže máte v plánu nějaké to kilo shodit, nastavte si rozumný kalorický deficit a vyvarujte se extrémům.
  • Pravidelně se hýbejte: Lidskému tělu nesedí nedostatečný pohyb a sedavý způsob života. Choďte na procházky, sportujte a buďte aktivní. Svaly spalují více energie než tukové buňky; s jejich budováním vám pomůže silový trénink.
  • Nepodceňujte odpočinek: Regenerace je stejně důležitá jako samotný trénink či pohyb. Dbejte na kvalitní spánek, který reguluje hormony související se stresem, pocitem sytosti nebo hladem.
  • Dodržujte pitný režim: Hydratace je životně důležitá a působí i na metabolický proces. Správná konzumace tekutin zajistí odpovídající tělesné procesy. Dehydratace snižuje sportovní výkon i reakce lidského těla.
  • Pijte kávu nebo zelený čaj: Kofein obsažený v čajích a kávě funguje jako přírodní spalovač tuku a jeho konzumace vede k mírnému navýšení klidového metabolismu. Tato analýza potvrdila, že kofein podporuje redukci tuku, nejedná se ovšem o nijak ohromující výsledky.

Ideálně si nastavte zdravý životní styl bez extrémů, který vám vydrží do konce života. Jednoduše řečeno, dobře spěte, jezte kvalitní potraviny a hýbejte se. S adaptací správných návyků vám žádný pomalý metabolismus hrozit nebude.

Na závěr tedy jedna dobrá zpráva – k poškození metabolismu při běžné dietě nedochází, a to ani při opakovaném hubnutí a přibírání. Při soustavném dietování je naše tělo pouze citlivější na přísun energie. Abyste tedy dosáhli svých cílů, nejspíš budete muset průběžně upravovat svůj příjem kalorií.

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...