fbpx

Každý pátý pár má kvůli obezitě problémy s početím 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Obezita je celosvětový zdravotní problém, který může kromě kardiovaskulárních chorob zásadně ovlivnit i plodnost. Kromě toho zvyšuje riziko komplikací během těhotenství.

Zveřejněno: 21. 3. 2024

Zvýšené BMI, tedy index tělesné hmotnosti, který by měli mít pod kontrolou ženy i muži, negativně totiž ovlivňuje reprodukční zdraví a prokazatelně snižuje šance na přirozené, a dokonce i umělé početí.

Ať se podíváme kamkoliv ve světě, všude narazíme na obézní lidi, bohužel se to čím dál víc týká i dospívajících a dětí. Obezita je vůbec nejrozšířenějším civilizačním onemocnění a je spojená s mnoha závažnými chorobami. Nejčastěji se jedná o kardiovaskulární nemoci, provázené mrtvicemi a infarkty, cukrovku druhého typu, nádorová onemocnění, kloubní obtíže, poruchy spánku, deprese a chronická respirační onemocnění, ale také problémy s otěhotněním. 

„Kéž by se nám podařilo přesvědčit další skupinu dvacetiletých dívek, že jejich těhotenství by bylo nezměrně bezpečnější a lepší, kdyby zhubly tím, že budou více cvičit, jíst rozumněji a přestanou kouřit, jaký by to byl přínos,“ řekla v rozhovoru pro The Guardian profesorka porodnictví a gynekologie na Imperial College London Lesley Reganová. Podle této odbornice je třeba oslovovat obézní ženy ještě předtím, než otěhotní.

Situace v Česku

V České republice trpí nadváhou nebo obezitou až 68 % žen a 72 % mužů. „Je vědecky dokázáno, že obezita u žen snižuje šanci na otěhotnění a zvyšuje riziko vzniku poruch hormonální rovnováhy. Pokud má žena BMI vyšší než 30, pravděpodobnost poruchy ovulace se u ní zvyšuje až o 300 %,“ potvrdila Flowee i MUDr. Hana Višňová, Ph.D., vedoucí lékařka kliniky IVF CUBE, a připomněla: „V Česku má přitom problémy s početím každý pátý pár, takže osvěta pro lidi v reprodukčním věku je více než potřebná.

Obézním pacientům doporučujeme snížit hmotnost aspoň půl roku před pokusem o otěhotnění. Ideální je dlouhodobě udržitelná úprava životního stylu, tedy racionální strava kombinovaná s dostatkem pohybu.

BMI zahrnuje čtyři klasifikace pro hodnocení dospělých, mužů a žen, kteří jsou starší 20 let. Jakmile je proveden výpočet BMI, jeho číslo určuje zdravotní stav:

Pod 18,5 je podváha

18,5 až 24,9 bodů je normální váha

25 až 29,9 je nadváha

30 a vyšší je obezita

40 a vyšší je extrémní obezita

Komplikace IVF terapie

Obezita navíc komplikuje i umělé oplodnění. „Pacientky s nadváhou během IVF terapie slaběji reagují na hormonální stimulaci, což následně souvisí s vyššími náklady na medikaci, nižší produkcí folikulů a menším počtem odebraných vajíček. U obézních pacientek také významně roste riziko komplikací během jejich odběru a u extrémní obezity není dokonce někdy odběr technicky vůbec možný,“ vysvětluje Hana Višňová a dodává: „Ze studií vyplývá, že obezita snižuje úspěšnost embryotransferu až o polovinu.“

Obezita také zvyšuje riziko vzniku různých komplikací i během těhotenství, nejčastěji jsou to vysoký krevní tlak, předčasné porody a porod císařským řezem. Samozřejmě šance na otěhotnění se snižují i v případě, pokud výraznou nadváhou trpí partner pacientky. „U mužů obezita negativně ovlivňuje kvalitu spermií, má vliv také na erekci a schopnost pohlavního styku,“ dodává MUDr. Višňová.

Svět na vymření?

Pokud vezmeme v úvahu množství obézních lidí, kterých na světě chodí podle BBC News více než miliarda, pak lze říct, že se svět blíží k bodu zlomu. Zjednodušeně řečeno – nebudou lidi. Podle dat z roku 2022 se tato situace konkrétně týká 159 milionů dětí a 880 milionů dospělých. Nejvyšší míra obezity u žen je v západoafrickém Togu a na tichomořské Americké Samoi, kde je společně s ostrovním státem Nauru také nejvyšší podíl obézních mužů.

Pokud má žena BMI vyšší než 30, pravděpodobnost poruchy ovulace se u ní zvyšuje až o 300 %.

Dobrou zprávou pro neplodné pacienty s nadváhou je skutečnost, že svoji plodnost mohou do určité míry ovlivnit také sami. „Obézním pacientům doporučujeme snížit hmotnost aspoň půl roku před pokusem o otěhotnění. Ideální je dlouhodobě udržitelná úprava životního stylu, tedy racionální strava kombinovaná s dostatkem pohybu. V některých případech může být na podporu úpravy hmotnosti použita i medikace,“ vysvětluje MUDr. Višňová a dodává, že snížení hmotnosti pomocí úpravy životního stylu dokáže u žen obnovit menstruační cyklus, ovulaci a zároveň zlepšit psychickou pohodu. Díky tomu se pravděpodobnost početí může zvýšit i bez IVF terapie.

„Doporučuji přistoupit k takovéto úpravě životního stylu pod vedením specialisty, ať už nutričního terapeuta, psychologa, případně konzultanta plodnosti, jež máme k dispozici i na naší klinice,“ uzavírá téma MUDr. Višňová.

Uvedený postup sdílí ve svém článku i bioložka Traci C. Johnsonová, primářka porodnictví a gynekologie v Eastside Medical Center, a připomíná: „Cvičit by měly jak ženy, které chtějí otěhotnět, tak i jejich partneři. Zdravá strava je pro ženy, které se snaží o miminko, velmi důležitá. Nadváha totiž nejenže ovlivňuje plodnost ženy, ale může způsobit i komplikace během těhotenství. Ženám, které mají nadváhu a plánují těhotenství, doporučuji, aby zhubly ještě před početím.“

Související…

Když za kila navíc nemůže jen přejídání: Co je chemická obezita a jak se s ní vypořádat?
Dominika Glaserová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...