fbpx

Není pleťová maska jako pleťová maska. Více a déle neznamená vždy lépe 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Poznej svůj typ pleti. I tento krok naší každodenní rutiny by měl odpovídat individuálním potřebám.

Zveřejněno: 27. 3. 2024

Obličejové masky se používají již tisíce let. O Kleopatře bylo známo, že se koupala v oslím mléce a na obličej si nanášela masky z vaječného bílku, zatímco přírodní ingredience, jako je bahno a jíly, byly používány pro účely krásy a čištění pleti téměř v každé starověké kultuře. Účinky těchto produktů jsou navíc dnes prokázané, moderní kosmetické firmy jejich složení a efektivitu dovedly k dokonalosti. Zkuste jim dát šanci.

Existuje celá škála masek, které řeší různé problémy pleti – ať už toužíte po očistě, vymizení mastnoty, vyhlazení vrásek či eliminaci únavy, pravděpodobně k tomuto účelu nějaká varianta existuje. Každá pleť má ale jiné požadavky a měli bychom jí uzpůsobit i výběr všech produktů. „Dobrá pleťová maska může skutečně zvýšit účinky vaší pravidelné péče o pleť,“ říká dermatoložka Jennifer Holmanová.

Poznejte svůj typ pleti

Každý typ pleti má určité vlastnosti a potřebuje různé způsoby ošetření. Než se pustíte do výběru a nákupu kosmetických produktů, ujistěte se, že víte, jaký typ pleti je ten váš. Obecně rozlišujeme tyto druhy pleti:

  • Normální: Pleť, která není náchylná na tvorbu pupínků a netrápí ji maštění nebo široké póry. Postačí základní péče.
  • Suchá: Tomuto typu chybí dostatečná tvorba mazu a není plně hydratovaná, je tedy potřeba zaměřit se na dostatečnou výživu.
  • Smíšená: Kombinace suché a mastné pleti. Většinou se projevuje mastným čelem, nosem a bradou, tváře ale zůstávají suché.
  • Mastná: Má lesklý vzhled s rozšířenými póry. O tento typ je potřeba starat se více do hloubky, jelikož je náchylnější k tvorbě akné.
  • Aknózní: Na pohled je zanícená a posetá pupínky. Vyžaduje individuální a hloubkovou péči, pomáhá i ošetření odborníkem. Je důležité dobře se o pleť starat a eliminovat faktory, které akné způsobují.
  • Citlivá: Často a snadno reaguje na změny počasí či výkyvy teplot, neprospívá jí ani časté střídaní kosmetických produktů. Může se objevovat zarudnutí nebo vyrážky.

Pokud si nejste jistí, jaký typ pokožky máte, zkuste si udělat jednoduchý online nebo domácí test. Poté už si můžete vybrat pleťovou masku na míru tak, aby vám přinášela co nejvíce benefitů.

Když je jílová maska na pokožce, dochází k hlubokému čištění pórů, dokud je stále vlhká. Jakmile zaschne, začne z pokožky vytahovat drahocennou vlhkost, což je přesně to, čemu se snažíme zabránit – pokožka je pak dehydratovaná.

Druhy pleťových masek

Z jakých masek tedy můžeme vybírat a jaké konkrétní výhody nám jednotlivé možnosti nabízí? Pojďte s námi prozkoumat jednotlivé druhy a zjistěte, který je ten ideální pro vás:

  • Klasické masky: Nejčastěji mají jílovitou konzistenci pasty nebo krému a po nanesení zaschnou. Používaní tohoto typu masky byste měli zvážit zejména, pokud máte suchou pleť. A i v případě, že je vaše pleť mastnější, věnujte pozornost návodu. Jakmile maska zaschne nebo začne být těsná, je čas ji smýt. „Nejsem fanouškem častého používání jílových masek, protože většina z nich je příliš vysušující,“ říká estetička Renée Rouleauová.
  • Hydratační masky: Mají gelovou podobu právě proto, aby zajišťovaly dlouhou a dostatečnou hydrataci a zabránily vysoušení. Často se aplikují přes noc. Spousta těchto receptur také obsahuje antioxidanty pro podporu jasnější pleti. „Vitamin C je skvělá rozjasňující složka, jedna z nejlepších, které můžete použít,“ vysvětluje lékárník a kosmetický chemik Benjamin Knight Fuchs.
  • Exfoliační masky: Exfoliační masky zbavují pleť nečistot, hloubkově čistí a uvolňují póry. Dobrá exfoliační maska je vyrobena z kvalitních ingrediencí, takže ji můžete bez obav používat klidně i 2x až 3x týdně. Tyto masky jsou ideální pro peelingové účely.
  • Látkové masky: Tento druh je nejpopulárnější a má velmi jednoduché použití. Právě dostupnost těchto masek však způsobuje, že si je lidé kupují bez ohledu na typ pleti. I látkové masky ale mají konkrétní zaměření a je třeba je vybírat pečlivě. Při používání zkontrolujte obal, abyste věděli, jak dlouho nechat masku působit. Nenechávejte ji působit déle, špatné použití je horší než použití žádné. Mnoho z těchto druhů masek je levných a obsahuje mnoho škodlivých přísad – vždy se tedy dívejte na složení. 

Více neznamená lépe

Jakmile zjistíte svůj typ pleti a vhodné produkty, je čas na sebepéči. Před použitím pleťové masky nezapomeňte obličej důkladně odlíčit a vyčistit. „Ve většině případů říkám svým pacientům, aby jednou nebo dvakrát týdně použili svou pleťovou masku jako náhradu za pleťová séra. Stejně jako séra i pleťové masky obvykle obsahují koncentrované množství aktivních látek, které je třeba důkladně vstřebat do pokožky, aby měly co největší účinek. Proto doporučuji aplikovat masku na vyčištěnou pleť, která je zbavena nečistot a přebytečného mazu, který může blokovat póry a ztěžovat úplné vstřebání prospěšných látek,“ říká doktorka Holmanová.

Častou chybou je nechávání masky na obličeji déle, než je doporučováno. Při používání zkontrolujte obal, abyste věděli, jak dlouho nechat masku působit. Nenechávejte ji působit déle, špatné použití je horší než žádné použití. Mnoho z těchto druhů masek je levných a obsahuje mnoho škodlivých přísad – dbejte na správný výběr.

„Více také neznamená lepší výsledky. Nenechávejte masku na obličeji příliš dlouho,“ říká dermatoložka a odbornice na pleť Melissa Farberová. Ideální doba je kolem deseti minut. Primárním cílem masky je reset a detoxikace pleti; není určená pro každý den nebo nadměrné používání.

Doporučuji aplikovat masku na vyčištěnou pleť, která je zbavena nečistot a přebytečného mazu, který může blokovat póry a ztěžovat úplné vstřebání prospěšných látek.

Svá specifika má pak klasická jílová maska. Pokud ji na pleti necháváte tak dlouho, dokud nezaschne, dopouštíte se omylu. Když je jílová maska na pokožce, dochází k hlubokému čištění pórů, dokud je stále vlhká. Jakmile zaschne, začne z pokožky vytahovat drahocennou vlhkost, což je přesně to, čemu se snažíme zabránit – pokožka je pak dehydratovaná. Pamatujte: při použití masky na bázi jílu ji nechte působit přibližně 3 minuty a odstraňte ji ještě předtím, než zaschne.

Čemu se vyhnout?

Pokud si vyberete vhodnou masku dle typu pleti a aplikujete ji správně, máte prakticky vyhráno. Přesto experti na estetiku sdílí určité typy, čemu se při používání obličejových masek vyhnout. „Pokud si koupíte velké balení klasické masky, je možné, že ji nestihnete vyčerpat předtím, než vyprší datum spotřeby. Prošlé produkty byste neměli využívat,“ radí estetička Taylor Wordenová. Prošlá maska může podráždit kůži, bude i méně efektivní.

Další chybou, které se lidé často dopouštějí, je aplikace masky neumytýma rukama. „Před použitím pleťové masky je důležité důkladně vyčistit pleť, ale také si umýt ruce. Nechcete si na obličej dávat bakterie nebo oleje z rukou. Pokud jste si tedy předtím důkladně nečistili ruce, vyhněte se nanášení pleťové masky prsty,“ píše magazín Her Zindagi. Opatrní bychom měli být i při využívání domácích DIY masek – ne všechny ingredience jsou kůži prospěšné. V mnoha receptech najdete například med, jogurt nebo aloe vera, které mají léčivé účinky. Vyhněte se ale třeba vejcím, zubní pastě nebo citronu; tyto položky můžou pleť podráždit a způsobit vyrážku.

Související…

Recenze: Vyzkoušela jsem domácí terapii červeným světlem. Funguje na vrásky i akné
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...