fbpx

Recenze: Vyzkoušela jsem domácí terapii červeným světlem. Funguje na vrásky i akné 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Terapie červeným světlem byla ještě donedávna dostupná jen hollywoodským celebritám a biohackerům. Teď, když se dostala i mezi širší veřejnost, stojí za to ji vyzkoušet?

Zveřejněno: 7. 9. 2023

V posledních letech jsou kosmetické přístroje pro péči o pleť konečně dostupnější. Letos jsem oslavila dvaatřicátiny, napadlo mě tedy, že nebude od věci nějaký z nich vyzkoušet. Vzhledem k tomu, že injekce a další (pro mě) dost drastické zásahy jsou pro mě no-go zónou, vybrala jsem si metodu, která je přirozená, bezbolestná a bez vedlejších účinků – terapii červeným světlem.

Jak se níže dočtete, červené světlo samozřejmě nemá sílu zázračně vás přes noc omladit o deset let (jaká přirozená metoda ale tenhle efekt má, že). Nicméně, jak spousta uživatelek tvrdí a jak jsem se přesvědčila i já sama, při pravidelném užívání může přinést opravdu pěkné výsledky.

Mladší o pár let

Nejprve se však podívejme, v čem vůbec terapie červeným světlem spočívá a jaké výhody nám může přinést.

Metodu využívající červené LED diody proslavila NASA, když zjistila, že paprsky tohoto světla mají schopnost urychlit hojení a obnovit tkáně astronautů ve vesmíru. Blahodárné účinky na pokožku pak potvrdily i vědecké studie. Příkladem může být jeden německý výzkum se 136 dobrovolníky. Jak se můžete sami přesvědčit na několika fotografiích, po třiceti sezení různých délek došlo u všech ke zlepšení celkového vzhledu pokožky.

Mám půl roku a pravidelně užívám spolu s doplňky. Pozoruji pokrok ve zmírnění akné. Téměř vymizelo.

Na červeném světle je skvělé to, že například na rozdíl od laseru pokožku nepoškozuje. Místo toho přirozeně podporuje její obnovu. Jak konkrétně? Samo o sobě má obrovskou sílu, je ještě desetkrát jasnější než sluneční paprsky. Během terapie proniká do naší tkáně a podporuje funkci fibroblastů (= vláken, nacházejících se v hlubokých vrstvách kůže), které podporují tvorbu kolagenu a aktivují hojení.

Červené světlo má ale i další benefity. U buněk například podporuje rychlejší reprodukci, což znamená, že nové buňky rychleji nahrazují ty staré, které jsou zodpovědné za projevy stárnutí pleti.

Na barvě záleží

V závislosti na vlnové délce a spektru těchto paprsků existují světla různých barev s různými účinky a výhodami.

Nejznámější/nejlépe prozkoumané a při fotomodulaci nejvíce používané je červené světlo, modré světlo a infračervené paprsky.

  • Modré světlo (400–495 nm) proniká do mazových žláz a ničí bakterie způsobující akné. Snižuje zánět a zabraňuje tvorbě lézí akné.
  • Červené světlo (6006–95 nm) stimuluje fibroblasty, čímž podporuje tvorbu kolagenu a elastinu a regeneraci buněk. Zvyšuje také krevní a lymfatický oběh (takže pomáhá snižovat zarudnutí).
  • Infračervené světlo (800–1200 nm) regeneruje buňky dermis a epidermis. Používá se k regeneraci kůže a urychlení hojení.

Přestože se tato metoda vzhledem k výše uvedeným výhodám nejvíc využívá v beauty průmyslu, má i spoustu dalších benefitů. Vědci už ve svých studiích potvrdili, že paprsky červeného světla mohou blahodárně působit také na naše svalstvo, tkáně, a dokonce i náladu.

Domácí LED masky

Jak už jsem zmiňovala na začátku, tato metoda nemá žádné vedlejší účinky, proto si ji klidně může každý dopřávat bezstarostně i z pohodlí domova.

Samozřejmě, kdybychom měli porovnat fotomodulační sezení u profesionála s těmi, která jsou určená pro domácí použití, bylo by to trochu jako cvičení s osobním trenérem a cvičení doma. Obojí má určitě přínos, nicméně s profesionálem může být celý proces efektivnější. Hlavní výhodou ošetření v kosmetickém salónu je fakt, že často mají k dispozici typ světla s vyšší intenzitou a také přístroje s více LED diodami.

Pokud chcete zkusit tuhle přirozenou metodu doslova na vlastní kůži, masku na obličej pořídíte asi za dva a půl tisíce korun. Pokud byste pak chtěli blahodárným paprskům červeného světla vystavit celé tělo, už si samozřejmě připlatíte. Ceny led panelů se většinou pohybují od deseti do čtyřiceti tisíc korun.

Na druhou stranu, domácí LED masky jsou velmi praktické a pro někoho jako já, kdo nemůže či nechce dojíždět xkrát za měsíc do salónu, představují ideální volbu. Můžete je zkrátka pohodlně používat, kdykoli se vám zachce. Výrobci LED masek trvají na tom, že přínosy jejich produktů se kumulují, což znamená, že při pravidelném používání (ideálně každý den) lze dosáhnout velmi dobrých výsledků. Z dlouhodobějšího hlediska se tedy tyto přístroje v poměru cena/výkon rozhodně vyplatí.

Moje zkušenost

Jak by asi mnozí řekli, třicet ještě není žádný věk, nicméně moje pleť bývá často suchá, přičemž na nose jsou viditelné póry a kolem očí a na čele už mám drobné vrásky. Doufala jsem tedy, že mi červené světlo pomůže tyto drobné nedokonalosti zmírnit, či ideálně úplně vyzmizíkovat.

Co se týká výběru masky samotné, rozhodování bylo jednoduché. Určitě jsem se chtěla vyhnout produktům, které se prodávají v levných low-costových obchodech, jako je například Ali Express (nebudu riskovat špatně vyrobenou masku, která by mohla nadělat více škody než užitku, kůži mám jen jednu), a zaměřila jsem se na české obchody. A vzhledem k tomu, že u nás zatím moc online prodejen s tímto zbožím stále není, celkem jednoduše má volba nakonec padla na český obchod Brainmarket, který má masku Blight Antiage Mask za přijatelnou cenu a hlavně skvělé recenze.

Domácí wellness: Jak na to?

Tato maska, která trochu připomíná nějakou postavu ze Star Wars, je vybavená 50 LED diodami, které vysílají světlo (červené, infračervené a ještě dalších 6 barev). Před prvním použitím k ní „přicvaknete“ nožičky za uši, které jsou součástí balení, pomocí dálkového ovládání nastavíte barvu světla, intenzitu a počet minut. Malý displej vám pak mimo jiné ukáže zbývající délku sezení. Výhodou je, že čas do konce terapie nemusíte kontrolovat, protože maska se po uplynutí nastavené doby sama vypne.

Vědci už ve svých studiích potvrdili, že paprsky červeného světla mohou blahodárně působit nejen na naši pleť, ale také na svalstvo, tkáně, a dokonce i náladu.

Doporučená doba použití je v případě mojí masky 5 až 30 minut denně. A aby se kýžené výsledky dostavily, je opravdu nutná pravidelnost. Přestože v jiných směrech mám se silnou vůlí poměrně problémy a například u běhání většinou vydržím maximálně pár dnů, tady se to k mému překvapení nestalo. K tomu, abych si kúru každý večer před spaním na dvacet až třicet minut dopřála, mě totiž kromě všech výhod motivovalo hlavně i to, že celý proces je velmi příjemný a jednoduchý. Přestože při užívání masky je třeba mít z důvodu ochrany zavřené oči, červené paprsky na kůži vůbec necítíte, můžete tedy jen v klidu relaxovat.

Na vlastní kůži

Co se týká samotných účinků, výrobci i uživatelé uvádí, že viditelné výsledky se projeví až po delším několikaměsíčním užívání. Já je nicméně vidím už teď, přibližně po deseti týdnech. Moje pleť vypadá zdravější, mladší, po probuzení je více hydratovaná a mám pocit, že i některé drobné nedokonalosti už se vyhladily. Další výhodu, kterou jsem zaznamenala (i když se na oficiálním webu neuvádí), je fakt, že od doby, co masku používám, se mi i lépe spí a po ránu se cítím více odpočatá. Ať už je to dáno červeným světlem samotným, nebo zkrátka tím, že před usnutím nezírám do mobilu, výhoda to beze sporu je.

Dlouhodobější zkušenost zatím sdílet nemůžu, nicméně na webu už jich několik je: „Pleť je určitě jemnější, má menší póry a i teď v zimě vidím, že se daleko méně vysušuje,“ popisuje například Monika. „Masku jsem dostala jako dárek k Vánocům a jsem spokojená. Jemné vrásky skutečně redukuje,“ píše paní Olga po půl roce používání. Ostatní ženy si pochvalují i účinky na akné. „Mám půl roku a pravidelně užívám spolu s doplňky. Pozoruji pokrok ve zmírnění akné. Téměř vymizelo,“ pochvaluje si Radmila.

Pokud chcete zkusit tuhle přirozenou metodu doslova na vlastní kůži, masku na obličej pořídíte asi za dva a půl tisíce korun. Pokud byste pak chtěli blahodárným paprskům červeného světla vystavit celé tělo, už si samozřejmě připlatíte. Ceny led panelů se většinou pohybují od deseti do čtyřiceti tisíc korun.

Související…

Vrásky zdaleka nesouvisí jen s věkem. Na vině je i pět dalších faktorů
Martina Ignasová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...