fbpx

Povislá oční víčka nejsou jen estetický problém. Operace může zlepšit vidění, říká lékařka 1 fotografie
Zdroj: Se svolením Petry Moravcové, DiVine clinic

Žádný krém, a to ani ten nejdražší, s povislou kůží kolem očí nepomůže. Řešením však může být relativně rychlá a bezbolestná operace. Kdy je ten správný čas na návštěvu plastického chirurga? Nejen to nám prozradila plastická chiruržka Petra Moravcová.

Zveřejněno: 5. 3. 2024

„Pytle pod očima mám od mládí, bez make-upu z domu nikdy nevycházím,“ stěžuje si Flowee pětatřicetiletá Irena. O tom, že by navštívila plastického chirurga a podstoupila korekci víček, přemýšlí sice už dlouho, ale s věkem, který začíná trojkou, se jí to zdá příliš brzy.

V jistém smyslu má pravdu. „Operujeme ve stále stejném místě, jsme tedy limitovaní jizvami z předešlých zákroků. Operaci lze opakovat třikrát za život. Po deseti až patnácti letech se problém většinou objeví znovu,“ reaguje na obavy čtenářky Petra Moravcová, plastická chiruržka z Divine Clinic, s níž jsme si o problémech s očními víčky povídaly.

Kdy pomůže krém?

Kůže v okolí očí je velmi tenká, proto se zde únava a přibývající věk projevuje rychleji. Malé děti, noční práce u počítače, ale i proflámovaná noc se na našem obličeji druhý den podepíše. Co dělat, abychom mohli bez obav vyrazit mezi lidi?

„Záleží na primárním nálezu. Někdy stačí, aby se kůžička trochu vypnula, a v tom může pomoci i obklad z vychlazené okurky, čajové sáčky, dobrý oční krém nebo regenerační polštářky napuštěné kyselinou hyaluronovou. Ta pokožku hydratuje a vypne,“ říká doktorka Moravcová.

„Neztrácíme jen kolagen, ale i hydrataci a nesmíme zapomenout ani na genetiku. Někdo má od přírody i v pozdějším věku krásně vypnutou kůži, a někdo zkrátka ne. Roli hraje i větší množství pigmentu, který vyvolává dojem tmavých kruhů pod očima. Prosvítat může i kruhový sval, který má tmavou barvu, a my pak vypadáme permanentně nevyspalí a unavení,“ dodává.

Věk roli nehraje

O dolní věkové hranici korekce víček už byla řeč. Ale co horní? „Horní věková hranice neexistuje,“ říká doktorka Moravcová s tím, že výjimkou v její ordinaci nejsou ani osmdesátiletí klienti. Ale proč by starý člověk chodil na podobný zákrok? Jde přece o to vypadat mlaději, a to už v osmdesáti vesměs neřešíme. Jenže korekci, zejména horních víček, nepodstupujeme jen z estetických důvodů. „Vzpomínám si na svou maminku, jak si při čtení prsty podpírala obočí. Tehdy jsem nechápala, proč to dělá. Jenže dnes se chovám stejně. Převislá kůže na horních víčkách začala komplikovat život i mně. Nejen že cítím permanentní únavu očí, ale už se nemůžu ani namalovat,“ vysvětluje Flowee šedesátiletá Ivana, proč se pro operaci rozhodla.

„Jakmile oční řasa začíná zasahovat k okraji horního víčka, je to signál, že bychom s tím měli něco dělat. Převislá kůže totiž namáhá oční sval, který ochabuje. Únava se projevuje zejména odpoledne či večer, oči pomaleji zaostřují, dostaví se pocit zhoršeného vidění či slzení,“ vysvětluje Petra Moravcová. Převislá kůže na víčkách má na svědomí i vrásky na čele, protože jak se snažíme držet oko otevřené, krabatíme čelo. Výraz v obličeji je pak zbytečně přísný a unavený.

Operace očních víček

Korekce očních víček může proběhnout buď chirurgicky, nebo laserem. Laserové ošetření se provádí u drobných vrásek a malého přebytku kůže na horních i spodních víčkách. Chirurgicky probíhají větší redukce kůže a odebrání tukových polštářků. Velmi důležitá je volba zkušeného a kvalitního plastického chirurga a také dodržení doporučeného pooperačního režimu. Rizikem je například nesprávně odebraná kůži, v důsledku čehož se může změnit tvar oka. Dalším rizikem je špatně zahojené víčko, které se pak nedovírá, což může způsobit vysychání oka. A hrozí samozřejmě i infekce, krvácení. Lékaři je nutné sdělit aktuální zdravotní stav, protože i malé nachlazení či zánět mohou ovlivnit hojení. Cena zákroku se většinou pohybuje od 15 do 20 000 Kč.

Na YouTube nekoukejte

„Klientům radím, ať se hlavně nedívají na YouTube, kde operace probíhá v přímém přenosu,“ radí Petra Moravcová. Realistický zážitek totiž pacienty zbytečně vyděsí. Zákrok nebolí, jde o jednodenní chirurgii, ale nějaká omezení samozřejmě následují. Proces hojení je velmi individuální a záleží i na přístupu každého pacienta.

„Hodně se mi osvědčilo spojit korekci očních víček s operací prsu, kdy jsou klientky následně hospitalizované. V nemocnici, kde nemají jinou možnost než ležet, jsou otoky i modřiny minimální. Operace sice nebolí během zákroku ani po něm, přesto jde o chirurgický zákrok. Když se budete ohýbat, sportovat, namáhat oči koukáním na televizi, monitor nebo do knížky, budou otoky daleko větší. Spolupráce pacienta a lékaře je velmi důležitá,“ apeluje lékařka.

O co se jedná?

Než si vysvětlíme, jak operace probíhá a že opravdu nehrozí, aby vám během ní lékař vypíchl oko, pojďme si nejprve vysvětlit, co to vlastně oční víčko je. Horní začíná pod obočím a vede až k řasám, spodní zase od spodních řas ke kostěnému okraji očnice. Skládá se z kůže, spojivky, která se nachází ve vnitřní části oka. Její podstatnou součástí je tarzální ploténka, speciální vaz, který víčko udržuje, aby přiléhalo k oční bulvě. Hlavní funkce víčka je ochrana oka před mechanickým znečištěním, prachem, slunečním zářením, ale má i zvlhčovací funkci. Tarzální ploténka obsahuje mazové žlázky, maz oko malinko zvlhčuje a tím zabraňuje vysychání.

Zákrok probíhá v lokální anestezii a trvá půl hodiny až hodinu a čtvrt podle toho, jestli se upravuje horní, dolní nebo obě víčka současně. „Klienti se asi nejvíce obávají toho, že zákrok probíhá blízko oka,“ říká Petra Moravcová, ale strach mají podle ní i z bolesti. Podle plastické chiruržky je to však zbytečné.

Kde se řeže

„U horního víčka řez vedu skrytě v ohybu víčka, odstraním přebytečnou kůži a část tukových polštářků, které na víčko vytvářejí tlak. Následně zastavím krvácení a ranku zašiju intradermálním stehem. Nevzniká tak tzv. žebříček, jizva je proto velmi tenká. Jak patrná bude, je opět velmi individuální. Hodně záleží i na tom, jak se o ni staráme, ale i na genetice, kterou nejsme schopni ovlivnit,“ vysvětluje odbornice s tím, že u někoho už po měsíci není jizva téměř vidět, u jiného je stále patrná tenká čárka.

Až do vyndání stehů a první kontroly, tedy zhruba týden, byste měli spát s hlavou ve vyvýšené poloze, nepředklánět se, nezvedat nic těžkého, minimálně týden nesportovat, oči chladit chladivými polštářky a vykapávat očními slzami.

„U spodního víčka řez vedu dva tři milimetry pod úrovní spodních řas. Kůži nadzvednu jako list papíru, vyndám tukové polštářky a přebytek kůže odstřihnu. Nepříjemné je, že v jedné fázi zákroku je nutné oči otevřít. Myslím, že to mnohým pacientům opravdu nedělá dobře,“ líčí lékařka průběh zákroku.

Klidový režim

Po zákroku jsou podle odbornice oči oteklé, mohou se objevit i modřiny. Jak rychle zmizí, závisí zejména na dodržování klidového režimu. Roli hraje i regenerační schopnost organismu. Někdo už po týdnu modřiny nemá, u jiného jsou patrné i za dva měsíce.

Samozřejmě záleží i na tom, jak dodržujete klidový režim. „Až do vyndání stehů a první kontroly, tedy zhruba týden, byste měli spát s hlavou ve vyvýšené poloze, nepředklánět se, nezvedat nic těžkého, minimálně týden nesportovat, oči chladit chladivými polštářky a vykapávat očními slzami,“ doporučuje Moravcová. 

Pozor na jizvu

Jizva je po odstranění stehů velmi křehká, promazávat se musí, ale s opatrností. „Rozhodně na ni netlačte, mohli byste ji roztáhnout, nebo protrhnout. Než prsty je v této fázi lepší použít vatovou štětičku. Jizvu u obou víček promazávejte od vnitřního koutku k vnějšímu,“ vysvětluje lékařka.

Čas na větší péči o jizvu a na tlakové masáže nastupuje dva týdny po operaci a provádí se měsíc až dva. Tím, že jizva tuhne, vázne opět lymfatický odtok a tekutina pod kůží má přes pevnou jizvu problém odtéct. Masážemi urychlíte zrání jizvy a víčka přestanou otékat.

Podle Moravcové není nutné provádět je po celé její délce, ale tak, že konec jizvy přitisknete dvěma prsty ke kosti nosu a po dobu osmi až deseti vteřin tlačíte, povolíte, počkáte, až se kůže prokrví, a masáž 3x až 4x zopakujete. Máte-li umělé nehty, masírujte klouby prstů. Ve vnějších koutcích zatáhnete bříšky prstu zatuhlý pruh jizvy a proti kosti přitlačte na osm až deset vteřin, opět 3x až 4x opakujte. Masáže stačí provádět ráno a večer tak dlouho, dokud jizva nezměkne. Obvykle to bývá týden až měsíc.

Minimálně měsíc nechoďte na slunce buď vůbec, nebo s ochranou krému vyššího faktoru, v žádném případě se aktivně neopalujte. Sportovat byste neměli minimálně dva týdny, protože dochází k otokům a překrvování jizev, od třetího týdne můžete postupně zátěž přidávat. Po dvou týdnech se můžete už i nalíčit.

Související…

Obličejová jóga zbaví vrásek i akné. A funguje také na psychiku, říká lektorka
Milada Kadeřábková

foto: Se svolením Petry Moravcové, DiVine clinic, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...