fbpx

Čištění zubů po orálním sexu má zdravotní rizika. Experti vysvětlují důvod 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Pokud jde o orální sex a zdraví zubů, existuje souvislost, o které se dost často nemluví. Experti vysvětlují, jak si intimní chvíle užít bezpečně. Místo kartáčku používejte jen obyčejnou nebo antibakteriální vodu

Zveřejněno: 18. 12. 2023

Všichni víme, že když se schyluje k sexu, je kondom tou správnou volbou – nejenže nabízí ochranu před nechtěným těhotenstvím, ale také chrání před pohlavně přenosnými chorobami a infekcemi. Když ale přijde na orální sex, většina lidí ochranu nepoužívá – ačkoliv ji odborníci doporučují. A to s sebou nese řadu rizik. Některé věci mohou navíc riziko nákazy při orálním sexu ještě zvýšit – a jak píše Body+Soul, překvapivě mezi ně patří i čištění zubů.

Mnoho lidí se po orálním sexu odebere do koupelny, aby si pořádně vydrhli zuby a jazyk – což je logické vzhledem k tomu, že orální sex je obzvlášť intimní akt. Odborníci však tvrdí, že čištění zubů je ve skutečnosti to nejhorší, co můžete po orálním sexu udělat. Štětinky kartáčku totiž mohou vytvořit v dásních mikrotrhlinky. „Rizikové je odření způsobující ranky a drobné krvácení dásní, což potenciálně umožňuje průnik patogenních bakterií, virů a případných pohlavně přenosných chorob do krevního oběhu,“ vysvětluje pro Body+Soul praktická lékařka Prasanthi Purusothamanová.

Ano, řeč je o věcech, jako jsou chlamydie, herpes, hepatitida A a B, syfilis, kapavka nebo HIV. Zkrátka jakékoliv pohlavně přenosné chorobě vytvoříte čištěním zubů po orálním sexu vstupní bránu ve vašich dásních. A stejně je to i v případě čištění zubů před akcí. „Doporučujeme vyhnout se orálnímu sexu alespoň třicet minut po vyčištění zubů,“ upozorňuje Purusothamanová. A nezáleží přitom na tom, zda máte orální sex s mužem nebo ženou.

Místo čištění kartáčkem vyplachujte ústa pouze vodou nebo vyzkoušejte antibakteriální ústní vodu. Díky tomu si ústa vyčistíte, ale nezpůsobíte si tak žádné řezné rány.

„Pokud jde o orální sex, pohlavně přenosné choroby se snadno přenášejí, pokud máte v ústech vředy nebo vám při čištění zubů krvácejí dásně,“ říká v rozhovoru pro web Well+Good internistka specializující se na prevenci nemocí Erika Schwartzová. „U jakéhokoliv místa na těle, kde je porušena integrita kůže nebo slizničního povrchu, se zvyšuje riziko nákazy, pokud místo není čisté anebo váš imunitní systém není v dobré kondici,“ dodává.

Jak se chránit?

Samozřejmě nejlepší variantou, jak se před tímto vším chránit, je použití vhodné ochrany. „Jediný způsob, jak snížit riziko nákazy některými z těchto běžných pohlavně přenosných chorob, je, aby váš partner při orálním sexu používal kondom nebo orální roušku,“ zdůrazňuje pro Well+Good gynekoložka a odbornice na ženské zdraví Sherry A. Rossová.

Pokud už je ale po všem a vy jste nic z toho nepoužili, chraňte se alespoň tak, že po aktu hned neskočíte po kartáčku. To nicméně neznamená, že se před orálním sexem a po něm nemůžete bezpečně postarat o zdraví svých zubů. „Místo čištění kartáčkem vyplachujte ústa pouze vodou nebo vyzkoušejte antibakteriální ústní vodu,“ radí Purusothamanová. Díky tomu si ústa vyčistíte, ale nezpůsobíte si tak žádné řezné rány.

Zubní lékařka Vanessa Creavenová také varuje před používáním zubní nitě. Ta totiž může, stejně jako kartáček, způsobit krvácení dásní. „Abyste tomu předešli, dbejte na mimořádnou jemnost při používání mezizubní nitě, zejména mezi horními zadními zuby,“ vysvětluje pro Well+Good.

Související…

Vyhýbat se orálnímu sexu? I tak může vypadat prevence rakoviny hrdla
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Bodyandsoul.com

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...