fbpx

Piercing jako lék na migrénu: Experti řekli, jestli náušnice může nahradit akupunkturu 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Trápí vás urputné bolesti hlavy? Ve světě se objevila nevšední teorie, podle které může od migrény pomoci piercing, protože funguje jako akupunktura. Odborníci odhalili, proč to s největší pravděpodobností nebude fungovat

Zveřejněno: 14. 12. 2023

Pokud jste někdy měli migrénu, víte, jak vyčerpávající můžou být její příznaky: intenzivní pulzování a bolest hlavy, extrémní citlivost na světlo a zvuk, nevolnost – a to vše bez varování. Standardní léky nejsou vždy účinné (nebo způsobují vedlejší účinky), což pacienty vede k hledání alternativních způsobů, jak si od chronické bolesti ulevit. Na našem webu jsme už zmiňovali různé metody, jak s migrénami zatočit pomocí běžných potravin a bylinek. A teď se mluví i o další netypické technice – piercingu.

Jedním z netradičních prostředků, který si v posledních 10 letech získal podle webu Goop oblibu, je propíchnutí vnitřního záhybu chrupavky ucha (nad ušní dírkou), tzv. daithu. Myšlenka vychází z klinické praxe léčby migrény pomocí akupunktury. V této části ucha se totiž nachází meridiánový bod používaný v akupunkturní proceduře prováděné ke zmírnění příznaků migrény. Poté, co lidé viděli účinné výsledky akupunktury (v některých případech akupresury), začali se ptát: Můžeme trvale vytvořit úlevu od migrény propíchnutím stejného místa?

I kdyby se vám piercingem do daithu dočasně ulevilo, rizika převažují nad výhodami. Piercing v tomto konkrétním místě pravděpodobně povede k infekci, zejména pokud nejste schopni dodržovat každodenní proces dezinfekce.

Odpověď ale bohužel je, že pravděpodobně ne. Podle doktorky Deeny E. Kuruvillaové, která se specializuje na léčbu lidí s bolestmi hlavy, nemáme žádné vědecké důkazy o tom, že piercing pomáhá. „Podle mých zkušeností, které získávám při setkávání s pacienty trpícími bolestmi hlavy již asi deset let, většině lidí, kteří si nechají udělat piercing do daithu, buď neprospívá vůbec, nebo se jim na pár dní či týdnů dočasně uleví, ale pak se příznaky vrátí,“ popisuje pro Goop. Tento piercing je podle doktorky často neúčinný kvůli třem klíčovým věcem:

Proč to nefunguje?

  1. Nejedná se o komplexní proceduru. Umístění tlaku či jehly do daithu představuje pouze jednu část většího akupunkturního procesu, který vyškolení odborníci používají k úlevě od migrény. Aktivace tohoto jediného místa nebude mít účinky kompletní akupunkturní procedury.
  2. Místo vpichu nemusí být přesné. Piercing do daithu neprovádějí akupunkturisté, což znamená, že je nepravděpodobné, že by se místo piercingu nacházelo v přesném meridiánovém bodě, kam se umisťuje akupunkturní jehla pro úlevu od migrény.
  3. Existuje vysoké riziko infekce a poškození nervů. I kdyby se vám piercingem do daithu dočasně ulevilo, rizika převažují nad výhodami. Piercing v tomto konkrétním místě pravděpodobně povede k infekci, zejména pokud nejste schopni dodržovat každodenní proces dezinfekce (čištění dvakrát až třikrát denně). Tento typ piercingu může také vést k nesnesitelné bolesti nervů. „To se loni stalo jedné z mých pacientek, která si nechala udělat daith piercing, a bohužel se u ní objevila neutišitelná bolest ucha. I po odstranění piercingu ji stále trápila vystřelující bolest, která trvala několik týdnů,“ upozorňuje lékařka. 

Akupunktura, vitaminy a minerály (zejména hořčík a riboflavin), meditace, jóga a cvičení jsou výzkumem prokázané metody, jak zvládat migrény. Pokud hledáte další bezpečné alternativy, Národní centrum pro komplementární a integrativní zdraví (NCCIH) je skvělým zdrojem, který vám pomůže najít tu nejlepší alternativu.

Související…

Tattoopunktura spojuje akupunkturu a tetování. Pozitivní účinky jsou překvapivé, říká odborník
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Goop.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...