fbpx

Nový hit na sociálních sítích: Vyzkoušejte sprchovací nicnedělání 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Není to tak dlouho, co se hitem stalo sprchování s tzv. kompletkou. Může trvat i tři hodiny a určitě se pak díky celkové péči cítíme mnohem lépe. Ale někdy je zkrátka lepší nedělat vůbec nic – třeba právě ve sprše

Zveřejněno: 13. 12. 2023

Zkraje roku ovládl internet trend „sprchování se vším všudy“. Jde o příležitostnou sprchu s kompletním servisem, při které si odškrtnete ze seznamu všechny úkoly týkající se péče o tělo – umyjete si vlasy, oholíte podpaží, nohy, dáte si masku na vlasy, peeling, použijete tělový olej, uděláte si obličejovou masku… Pečovat o sebe je důležité – zejména když za sebou máme těžký den. Může to být ale i velmi vyčerpávající. I proto se nyní hitem internetu stává nový druh sprchování, který nevyžaduje v podstatě žádnou práci.

Sprcha se vším všudy může trvat třicet minut, ale také tři hodiny. Na jejím konci se vám tak bude pravděpodobně motat hlava, budete bojovat s dehydratací a únavou. Nicnedělání ve sprše proti tomu označuje takové sprchování, při kterém nevyvíjíte absolutně žádné úsilí a zkrátka tam jen tak stojíte. S pojmem přišla tvůrkyně na TikToku Alexandra. „Všichni víme o sprchách se vším všudy, ale já jsem pro nicnedělání. Zapnout vodu, sednout si do vany a nemýt se absolutně ničím,“ uvádí ve svém videu, které má přes sto tisíc lajků.

Myšlenka nicnedělání ve sprše rezonuje u mnohých uživatelů TikToku. „Někdy se sprchuji se zhasnutými světly a předstírám, že jsem v jednom ze senzorických deprivačních modulů,“ reaguje jeden z nich na video. Další uvádějí, že nicnedělání ve sprše kombinují s velmi rychlým mytím na začátku nebo na konci. „Na začátku si rychle vydrhnu špinavé části, abych se pak mohl disociovat,“ komentuje další. Jiný dává naopak přednost mytí na konci. „To jsou moje sprchy po posilovně. Tělo si umývám až na samém konci a co nejrychleji, abych měl co nejvíc času na rozjímání,“ píše.

Sprchování funguje jako duchovní očista. Spousta lidí totiž využívá čas strávený ve sprše jako způsob, jak ze sebe „spláchnout“ každodenní stresory.

Wellness pro myšlenky

V každodenním životě je kladen velký důraz na to, abychom něco dělali, odškrtávali položky ze seznamu. A klid se hledá těžko. Nicnedělání ve sprše koncept produktivity odmítá. A zatímco sprchování se vším všudy oslavuje péči o sebe prostřednictvím činnosti, nový fenomén oslavuje péči o sebe bez jakýchkoliv úkolů či časových plánů.

Než při představě sprchy bez mýdla začnete panikařit kvůli bakteriím, pamatujte, že jde pouze o doplňkovou činnost, která nenahrazuje běžné umývání. Nabízí zkrátka něco navíc – chvíle klidu, ticha, relaxace a času stráveného o samotě. Výhody nicnedělání ve sprše potvrzují i experti. Podle odbornice na štěstí Gretchen Rubinové vyhýbání se jakémukoliv rozptylování ve sprše popouští uzdu tvůrčím myšlenkám. „Je to chvíle, kdy se objevují nové nápady. To je také důvod, proč lidé dostávají nápady ve sprše nebo uprostřed noci – v tuto dobu si mozek vytváří svou vlastní zábavu,“ vysvětluje pro Body+Soul.

Sprchování v určitém slova smyslu navíc funguje jako určitá „duchovní očista“, a tak má skutečný přínos pro psychiku. „Smytí celého dne ze sebe má psychologický význam,“ podotýká v rozhovoru pro Mind Body Green certifikovaná dermatoložka a psychiatrička Amy Wechslerová. Spousta lidí totiž využívá čas strávený ve sprše jako způsob, jak ze sebe „spláchnout“ každodenní stresory.

Zároveň platí, že všeho s mírou. Pokud se rozhodnete, že si ve sprše dopřejte sladké rozjímání, nezapomínejte, že horká voda zbavuje vaši pokožku potřebné vlhkosti, což může vést k jejímu vysušení a podráždění. Vypouštění hektolitrů vody do kanálu také není zrovna ekologické, a tak v zájmu svého těla i životního prostředí nezapomeňte kohoutek v rozumné době zase vypnout.

Související…

Temná historie sprchování: Sloužilo i jako krutá léčba psychických poruch
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...