fbpx

Panika a infarkt mají podobné příznaky. Naučte se včas rozeznat druh bolesti 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Bolest na hrudi a obtížné dýchání mohou signalizovat nejen panickou ataku, ale i život ohrožující stav. Jak poznat, kdy na nic nečekat a vyrazit do nemocnice?

Zveřejněno: 12. 12. 2023

Než šel můj nejlepší kamarád do důchodu, pracoval jako lékař na pohotovosti. A zažil už všechno. Když jsem se s ním ale nedávno sešel a řekl mu, že se necítím dobře, oba jsme mé příznaky přičítali úzkosti, píše ve svém textu pro The Washington Post autor Mark Shavin. Přítel – lékař nicméně Markovi při procházce parkem opakovaně kontroloval tep. Ten byl stálý. Doporučil Markovi klidně dýchat. „Udělal jsem, co řekl, ale jak jsme v procházce pokračovali, nemohl jsem se zhluboka nadechnout. A po kilometru jsem se musel zastavit,“ pokračuje Mark. Nakonec kamarád vyhodnotil, že je na čase vyhledat pomoc. „Musíme jet do nemocnice,“ zdůraznil. Tam se následně ukázalo, že potíže neměly s úzkostí nic společného – šlo o infarkt.

Příznaky panického záchvatu a infarktu mohou být velmi podobné, takže je obtížné je od sebe odlišit. Situaci navíc komplikuje fakt, že infarkt může u někoho vyvolat paniku. Rozpoznání obou stavů může nicméně člověku pomoci poznat, kdy má okamžitě a bezpodmínečně vyhledat lékařskou pomoc. Mezi příznaky panického záchvatu patří podle serveru Medical News Today ostrá bolest na hrudi, brnění v rukou, dušnost, bušení srdce, pocení a třes. Může se objevit samostatně, nebo jako příznak panické poruchy. Mezi příznaky infarktu může podle webu patřit například bolest na hrudi, dušnost, nevolnost, zvracení nebo pocení. A ačkoliv se příznaky těchto dvou stavů překrývají, existují způsoby, jak je rozlišit. Web uvádí následující:

Typ bolesti: Ačkoliv bolest na hrudi je společná jak pro panickou ataku, tak pro infarkt, její charakteristika se často liší. Při záchvatu paniky je bolest obvykle ostrá nebo bodavá a je lokalizovaná uprostřed hrudníku. Bolest na hrudi při infarktu může připomínat tlak nebo pocit stlačování. Bolest na hrudi, která vzniká v důsledku srdečního záchvatu, může také začínat uprostřed hrudníku, ale poté může vystřelovat z hrudníku do paže, čelisti nebo lopatek.

Začátek: Pomoci určit, zda jde o panický záchvat nebo srdeční infarkt, může také nástup příznaků. Ačkoliv oba stavy mohou vzniknout náhle a bez varování, některé srdeční záchvaty přicházejí v důsledku fyzické námahy – například při chůzi do schodů.

Délka trvání: Napovědět může i délka trvání příznaků. Většina záchvatů paniky skončí během několika minut – ačkoliv to může být i déle. Při infarktu mají příznaky tendenci trvat déle a s přibývajícím časem se zhoršovat. Například bolest na hrudi může být na začátku infarktu mírná, ale po několika minutách zesílí.

Při záchvatu paniky je bolest obvykle ostrá nebo bodavá a je lokalizovaná uprostřed hrudníku. Bolest na hrudi při infarktu může připomínat tlak nebo pocit stlačování. 

Kdy vyhledat pomoc?

Pokud pociťujete náhlou a silnou bolest na hrudi, tlak na hrudi trvající déle než dvě až tři minuty, či bolest na hrudi vystřelující do paže nebo do čelisti, je nezbytné ihned vyhledat lékařskou pomoc. Pokud se jedná o srdeční infarkt, včasné zahájení léčby zvýší vaše šance na přežití a uzdravení. Nicméně vzhledem k tomu, jak moc si jsou příznaky záchvatu paniky a infarktu podobné, je vždy nejlepší v případě pochybností vyhledat lékaře. Pokud nejde o infarkt, ale o úzkost, i tak může být dobrá pomoc medika – ten totiž může pomoci léčit úzkost a záchvaty paniky různými technikami, včetně úpravy životního stylu, léků nebo poradenství.

Na příznaky navíc není možné stoprocentně spoléhat. Koneckonců – Mark měl infarkt i přes normální tep. Ukázalo se, že prodělal takzvaný vdovský infarkt, při kterém se ucpe největší tepna v srdci, která zásobuje srdeční sval krví z padesáti procent. A právě tu měl Mark ucpanou ze sta procent. Intervenční kardiolog na Clevelandské klinice Grant Reed Markovi později řekl, že tato překážka v tepně mohla být smrtelná. Mark měl ale štěstí. „Myslím, že jediné ponaučení, které si z toho můžete odnést, je, že pokud máte nějaké pochybnosti, nechte se vyšetřit,“ vzkazuje Markův přítel.

Související…

Jak předcházet panickým atakám? Vyzkoušejte metodu dýchání pěti prsty
Aneta Šebková

foto: Shutterstock, zdroj: Medicalnewstoday.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...