fbpx

Zimní alergie se podobají nachlazení. A jsou častější, než myslíte 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Spolu se zimou přichází i čistý, chladivý vzduch. Ani tak si ale podle odborníků alergici neodpočinou. Alergeny nečíhají v přírodě, ale ve vytopených interiérech

Zveřejněno: 7. 12. 2023

Alergici už mají za sebou letošní kruté jaro a několik měsíců příznaků senné rýmy. S aktuálními mrazy se zdá, že by si mohli konečně oddychnout, že? Bohužel to není tak docela pravda. Ačkoliv sezóna jarních a letních alergenů, které mohou mít za následek i deprese, skončila, nastává období takzvaných zimních alergenů. O tom, že ne každé zakašlání a smrkání je v zimě příznakem nachlazení, píše článek na webu Lifehacker.

Termín „zimní alergie“ se vztahuje k alergenům v interiéru, které existují po celý rok – jde například o prach, zvířecí srst nebo plísně. Přesto bývají vnitřní alergie v zimě problematičtější a nápadnější. Podle Americké vysoké školy alergologie, astmatu a imunologie (American College of Allergy, Asthma and Immunology) to má několik důvodů. Prvním z nich je fakt, že v zimě zkrátka trávíme více času doma a v interiérech obecně. Chladnější počasí navíc znamená, že necháváme zavřená okna, což nás sice chrání před chladem, ale zároveň se tak uzavíráme v místnosti s alergeny.

Problematické může být také vytápění teplým vzduchem, jelikož recirkuluje vzduch v místnosti a spolu s ním i všechny alergeny, které obsahuje. Toto vytápění může také zvedat prach, který se nahromadil na nábytku nebo stěnách. Organizace Allergy & Asthma Network navíc upozorňuje, že vytápění teplým vzduchem snižuje vlhkost vzduchu v místnosti, což může zesílit příznaky alergie. Kromě toho může vysušovat nosní membrány, takže jsou popraskané, bolavé a náchylnější k sekundárním infekcím.

Alergie, či nachlazení?

Mezi nejčastější vnitřní alergeny patří prach, roztoči, plísně, srst domácích mazlíčků, švábi nebo hlodavci, kteří hledají úkryt před chladným počasím a přinášejí do interiéru srst, trus, moč a parazity. 

Zimní alergie mohou mít zároveň stejné příznaky jako venkovní sezónní alergie a mohou se projevovat v různých kombinacích, které se u jednotlivých lidí liší. Mezi ty nejčastější patří kýchání, slzení a pálení očí, kapání z nosu, ucpaný nos, kašel, bolest nebo svědění v krku, vyrážka nebo suchá, svědící kůže, bolesti hlavy, problémy se spánkem, sípání a dušnost.

Nečekejte na jaro a vezměte to z gruntu – zbavte se nahromaděného prachu, chlupů, plísní a dalších alergenů a poté pravidelně uklízejte, utírejte prach a vysávejte. Jako pomocníka si můžete přizvat i čističku vzduchu – nezapomeňte ale pravidelně měnit filtr.

Vyčistěte byt i kočku

Ačkoliv zimní alergie se bohužel mávnutím kouzelného proutku nezbavíte, existuje několik způsobů, jak se s ní vypořádat. První zásada zní: Dbejte na úklid! Nečekejte na jaro a vezměte to z gruntu – zbavte se nahromaděného prachu, chlupů, plísní a dalších alergenů a poté pravidelně uklízejte, utírejte prach a vysávejte. Jako pomocníka si můžete přizvat i čističku vzduchu – nezapomeňte ale pravidelně měnit filtr.

Pokud máte domácí mazlíčky, udělejte vše proto, abyste omezili šíření jejich chlupů. Ať už máte psa nebo kočku, zjistěte si, co je pro vaše konkrétní plemeno nejlepší – to může znamenat častější, nebo naopak méně časté koupání, nebo také kartáčování.

Pokud máte pocit, že už jste udělali vše, co bylo ve vašich silách, ale příznaky zimní alergie vás stále trápí, obraťte se na svého lékaře – zejména pokud jste astmatici nebo máte podezření, že vaše příznaky přešly do zánětu dutin nebo jiné sekundární infekce.

Nejen uvnitř

Odborníci v rozhovorech pro CBS News upozorňují, že spolu s oteplováním planety a klimatickou změnou se už zimní alergie nemusejí objevovat jen ve vnitřních prostorách. V nedávné studii vědci ze Stanfordovy univerzity zjistili, jak se pylová sezóna v oblasti Sanfranciského zálivu v severní Kalifornii prodloužila o osm až devět týdnů. Důvodem přitom podle nich byly zvyšující se teploty.

„Máme vyšší teploty kvůli zvýšenému množství skleníkových plynů. Jedním z těchto plynů je oxid uhličitý, který rostliny využívají k fotosyntéze. A protože je kolem nás více oxidu uhličitého, rostliny ho kromě teplého klimatu využívají k tomu, aby produkovaly více pylu,“ vysvětluje pro CBS lékařka Sharon Chinthrajahová ze Stanfordského lékařského centra Seana Parkera pro výzkum alergií a astmatu. Zdá se tedy, že kromě úklidu by mohlo k boji proti zimním alergiím přispět i udržitelné chování.

Související…

Skryté hrozby na talíři: Potravinové alergie či intolerance dokážou pěkně potrápit!
Komerční článek

foto: Shutterstock, zdroj: Lifehacker.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...